Maia Sandu, președinta aleasă a R. Moldova, a prezentat luni într-o conferință de presă unele din viitoarele sale priorități, odată ce va prelua președinția de la Igor Dodon.
Your browser doesn’t support HTML5
Maia Sandu a vorbit despre politica externă – unde președintele Moldovei are un cuvânt important de spus, despre problemele justiției moldovene și despre faptul că se va îndepărta, până la 20 decembrie de Partidul Acțiune si Solidaritate pe care l-a înființat și condus. Doamna Sandu a vorbit și despre unii dintre consilierii pe care ii are in vedere pentru unele domenii ale politicii interne.
Conferința nu a fost prilejuită de vreun eveniment anume, Maia Sandu explicând că i s-au solicitat numeroase interviuri de când a câștigat alegerile, de asta a decis să le dea un răspuns la toate odată.
### Vezi și... ### Ecaterina Mardarovici: „După victorie, trebuie să urmeze multă, multă muncă”Președinta aleasă a avut totuși de comunicat câteva noutăți: a anunțat data inaugurării - 24 decembrie, precum și data până la care se va retrage din funcția de șefă a PAS – 20 decembrie.
Imediat după învestire, va efectua o vizită la Kiev, a mai anunțat Sandu. Pe președintele român, Klaus Iohannis, îl așteaptă ea la Chișinău în primele săptămâni de la preluarea mandatului.
La fel, Sandu a decis de-acum pe cine va invita s-o consilieze în trei domenii: pe poziția de consilier în probleme sociale, inclusiv sănătate, va fi Ala Nemerenco, cea căreia Sandu îi încredințase sănătatea și vara trecută, cât timp condusese ea însăși executivul.
La justiție va fi Olesea Stamate, o altă fostă ministră din cabinetul său, în timp ce la economie Sandu l-a selectat pe fostul ministru de finanțe din anii 2009-2013, Veaceslav Negruța.
Alte poziții mai importante, între care cea de consilier pe politică externă sau în apărare, nu au fost deocamdată anunțate.
### Vezi și... ### Pandemie? Vin alegerile anticipate!Apoi, președinta aleasă și-a reconfirmat opțiunea pentru declanșarea alegerilor anticipate: „Nu cred că în acest parlament este o majoritate de deputați care să susțină un guvern de treabă. Din păcate. De aceea, noi insistăm pe alegeri parlamentare anticipate. Un guvern care să fie la cheremul hoților nu e o veste bună nici pentru țară, nici pentru acel guvern”, a spus ea.
După adoptarea legilor bugetare, guvernul trebuie să plece, a repetat de mai multe ori Maia Sandu, respingând totodată ceea ce președintele în exercițiu, Igor Dodon, îi avansa săptămâna trecută în calitate de scenariu postelectoral, anume negocierea unui nou guvern între forțele existente în parlament, poate chiar între socialiști și PAS:
Socialiștii nu sunt gata să sprijine reforma justiției
„Noi am văzut ce înseamnă voturile socialiștilor anul trecut. Socialiștii nu sunt gata să sprijine reforma justiției și măsuri de combatere a corupției. Dimpotrivă, ei au demis guvernul pe care l-am condus în momentul în care au realizat că aceste reforme vor deveni realitate. Un guvern susținut de socialiști nu va avea puterea să îndeplinească lucrurile pe care le cere astăzi poporul, și anume: măsuri de combatere a corupției și reforma justiției.”
La aceeași conferință de presă, Maia Sandu a fost mult întrebată despre regiunea transnistreană, trupele ruse staționate acolo și relațiile cu Rusia.
### Vezi și... ### Kremlinul a reacționat la declarațiile Maiei Sandu despre retragerea trupelor ruse din stânga NistruluiIată câteva dintre tezele mai importante pe care le-a enunțat: „Nu a existat niciodată un acord bilateral privitor la staționarea grupului operativ de trupe ruse și poziția statului R. Moldova este și va fi că aceste trupe trebuie să se retragă, și munițiile pe care aceste trupe spun că le păzesc la fel trebuie retrase.”
„A doua parte este misiunea de pacificare, pe care există un acord din 1992 semnat de R. Moldova și federația Rusă, dar pentru că nu există pericolul unor acțiuni militare, această misiune trebuie să fie transformată în misiune civilă sub egida OSCE. Asta este poziția R. Moldova de mai multă vreme, pe care u doar o reiterez.”
La scurt timp după victorie, Sandu a optat vorbind presei ucrainene pentru nevoia retragerii trupelor ruse din Transnistria, iar Kremlinul a reacționat spunând că acolo ar fi trupe de pacificare. Urmare a declarațiilor de azi ale Maiei Sandu, purtătorul de cuvânt al președintelui rus a spus că chestiunea nu suferă “mișcări subite” și a îndemnat-o pe Sandu la „constructivism”.