Sute de reprezentanți ai sindicatelor și organizațiilor apropiate regimului au mărșăluit pe strada centrală din Tiraspol, manifestându-și dezacordul față de taxele vamale pe care trebuie să le plătească agenții economici din regiune în bugetul Republicii Moldova.
Așa-numitul minister de interne al regiunii susține că la miting au participat 50.000 de persoane, însă această cifră nu poate fi verificată din surse independente.
Dar, având în vedere acțiunile represive ale autorităților regiunii împotriva libertății de exprimare din ultimii ani, protestul a fost, într-adevăr, numeros. Anunțând din timp manifestația, autoritățile secesioniste au promovat-o pe larg la televiziunile afiliate conducerii regiunii și în canalele de Telegram sau Viber.
La ora 11:00, postul local de televiziune TSV a anunțat că protestul a început, printre participanți fiind și liderul regiunii, Vadim Krasnoselski, și fostul lider Igor Smirnov.
La 11:50, aceeași televiziune a anunțat pe Telegram că protestul a luat sfârșit, fiind adoptată o rezoluție care va fi transmisă părților participante la formatul de negocieri „5+2”. Acesta nu este, însă, funcțional de câțiva ani și discuțiile sunt purtate direct între Chișinău și Tiraspol.
- Te-ar putea interesa și: Serebrian, după discuțiile de la Tiraspol: „Vrem să creștem cheltuielile pentru cetățeanul nostru din stânga Nistrului”
Postul de televiziune TV8 a anunțat că reportera Viorica Tătaru, care filma protestul, a fost reținută și condusă la ministerul securității de stat (MGB).
Tătaru și colegul ei, cameramanul Andrei Captarenco, au fost eliberați după două ore. Biroul pentru politici de reintegrare, asociația Promo-LEX și organizațiile de media, care ceruseră eliberarea ei imediată, au condamnat „practicile abuzive și ilegale din partea forțelor separatiste de la Tiraspol în raport cu jurnaliștii”.
Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale a pornit un dosar penal pentru răpirea jurnalistei.
„Viitorul paradisului fiscal e incert”
„Cu siguranță am văzut show-uri mai de amploare, inclusiv cu corturi instalate la hotarul cu Ucraina preț de luni de zile [în 2006, când Ucraina a decis să permită exporturile din Transnistria numai cu ștampile vamale moldovenești]”, a comentat protestul de la Tiraspol fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea.
El consideră că „reacția nervoasă” a Tiraspolului a fost provocată nu atât de introducerea taxelor vamale, cât de temerile că „viitorul paradisului fiscal devine incert”.
„Autoritățile moldovene confirmă aceste temeri neanunțate ale Tiraspolului și comunică consecutivitatea schimbărilor care urmează să se producă (...) Primul pas, taxele vamale, a fost făcut deja, urmează achitarea TVA și accizelor și, într-un final, trecerea la valuta națională”, scrie Flenchea.
Până acum, în regiunea transnistreană au avut loc trei proteste împotriva taxelor vamale care au intrat în vigoare la începutul acestui an, odată cu noul Cod Vamal al Republicii Moldova.
Pe 17 ianuarie, Tiraspolul a anulat „regimul preferențial” pentru fermierii moldoveni din raionul Dubăsari care au terenuri agricole după traseul Tiraspol – Camenca, aceștia fiind obligați să achite pretinse plăți vamale în bugetul regiunii.
### Vezi și... ### Fermieri din Dubăsari, despre taxele impuse de Tiraspol: „Dacă statul nu se implică, nu văd cum vom continua activitatea”