R. Moldova are în acest moment, în Europa, a doua cea mai mare dobândă de referinţă (18,5%), după Ucraina (25%), dar înainte de Turcia (14%), Belarus (12%) şi Rusia (9,5%), relatează agenția Agerpres, citând o analiză a firmei internaționale de investiții eToro.
În Uniunea Europeană, România se clasează printre țările cu cea mai ridicată rată a dobânzii (4,755), fiind întrecută numai de Polonia (6,5%), Cehia (7%) şi Ungaria ( 7,75%).
Banca Centrală Europeană și Rezervele Federale americane (ministerul de finanțe din Statele Unite), au ridicat dobânzile și vor vor continua să facă mai scumpe creditele pentru a lupta cu inflația, deși această politică poate duce și la o stagnare a economiilor, mai spune analiza publicată de Agerpres.
Rezervele Federale americane au majorat ratele dobânzilor cu 0,75% luna trecută şi ar putea decide în iulie o nouă creștere cu 0,50, sau chiar 0,75%.
Și în R. Moldova, scumpirea creditelor este folosită de Banca Centrală pentru a reduce masa de bani aflați în circulație; la 5 mai, BNM a ridicat la un nivel fără precedent de 15,5% rata de bază a dobânzii la creditare. Ceea ce a produs însă o criză între clienții programului „Prima casă”, pe care guvernul încearcă să o atenueze acum printr-o plafonare.
Rata inflației, potrivit ultimelor date ale BNS, este de aproape 32%.