Linkuri accesibilitate

Rata medie a inflației se apropie de 32% (BNS) 


Rata anuală a inflație a ajuns la aproape 32%, iar în regiunea de sud, a trecut de 36,6%, arată cele mai recente date publicate de Biroul Național de Statistică, creștere alimentată de scumpirea gazelor naturale, a carburanților și energiei electrice.

Prețurile medii de consum au crescut în iunie cu peste 2%, când gazele s-au scumpit cu 22,7% iar electricitatea cu peste 13%. Tot în iunie, prețurile pentru carburanți au crescut cu 9,3%.

Produsele alimentare, mai arată BNS, s-au scumpit în iunie cu 0,57%, mărfurile nealimentare cu 2,35%, iar serviciile prestate populației, cu 4,31%.

Pentru prima dată BNS a analizat rata inflație în funcție de zonele geografice, relatează presa de la Chișinău.

Cele mai mari scumpiri au fost înregistrate în regiunea de sud, unde prețurile medii de consum au crescut cu 36,63%. Cel mai mici creșteri au fost în zona de centru, cu 30,22%. În Chișinău prețurile au crescut într-un an cu 30,75% iar în zona de nord, cu 32,71%.

Încă la începutul lunii iunie, când rata medie a inflației trecuse de 27%, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu avertiza că inflația va continua să crească ca urmare a exploziei prețurilor pe piețele internaționale la energie și alimente, dar și din cauză că se „tergiversează ajustarea tarifelor reglementate”, a explicat atunci Armașu, citat de agenția IPN.

Între timp, se așteaptă o nouă majorare de preț la gaze și căldură. Prețul electricității va rămâne neschimbat însă în iulie și august, a asigurat recent ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG