Linkuri accesibilitate

Rata anuală a inflației ar putea trece de 27% (guvernatorul BNM)


La numai o zi după ce PAS a votat crearea unei comisii parlamentare care să analizeze modul cum s-a luptat cu inflație în ultimul an și jumătate, guvernatorul Băncii Naționale Octavian Armașu a ținut o conferință de presă la care a anunțat că rata anuală a inflației a ajuns la peste 27% , iar creșterea ar putea continua.

Creșterea inflației este determinată de explozia prețurilor pe piețele internaționale la energie și alimente, dar și de „tergiversarea ajustării tarifelor reglementate”, a explicat Amașu, citat de agenția IPN.

În aceste condiții, BNM încearcă din nou să tempereze inflația, printr-o creștere a ratei de bază aplicată principalelor operațiuni de politică monetară la 18,5%, o creștere cu 3%. În acest fel se scumpesc creditele, dar devin mai atractive depunerile la bancă. Totodată, pentru bănci, crește nivelul obligatoriu al rezervelor în lei și alte monede neconvertibile la 34%, iar al rezervelor în monede convertibile, la 39%, până pe 16 iulie.

Încă înainte de a anunța noile scumpiri de credite, premierul Natașia Gavrilița l-a criticat pe Armașu. În emisiunea „Joi cu Liliana Barbăroșie”, o coproducție Radio Europa Liberă/Moldova1, Gavrilița a spus că guvernatorul BNM a avut decizii „nehotărâte” și „întârziate”, pe care le-a și comunicat prost, ceea ce ar fi favorizat creșterea inflației.

Premierul a mai spus că, în timp ce scumpirea unor produse de primă necesitate s-a „temperat”, guvernul este „foarte preocupat” de felul cum vor evolua prețurile la carburanți ca urmare embargoului la importurile de petrol rusesc pregătit de Uniunea Europeană.

Între timp, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat o nouă majorare a prețurilor la carburanți pentru următoarele 3 zile (4-6 iunie). Benzina se va scumpi cu 16 bani, la peste 32 de lei/l iar motorina se va scumpi cu 20 de bani, la aproape 29 de lei/l, relatează presa de la Chișinău.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG