Ambasadoarea moldoveană la Bruxelles, Daniela Morari, este încurajată de primii pași politici ai Uniunii Europene în privința cererilor de aderare depuse la începutul lunii martie de Republica Moldova, Ucraina și Georgia, dar spune, într-un interviu acordat Europei Libere, că procesul birocratic nu poate fi urgentat.
„Dacă am compara cu oricare țară care a trecut prin acest proces, de la cererea de aderare până la prezentarea acestei cereri în Consiliu și apoi până la luarea unei decizii în Consiliu durează luni, dacă nu ani. În cazul R. Moldova (Ucrainei și Georgiei) a durat o săptămână(...), este o viteză fără precedent”, spune Morari.
Your browser doesn’t support HTML5
R. Moldova a semnat cererea de aderare la UE pe 3 martie, urmând exemplul Ucrainei care a luat decizia la câteva zile după ce a fost invadată de trupele ruse, pe 24 februarie.
Pe 11 martie, liderii Uniunii Europene (Consiliul) au decis la summitul informal de la Versailles să ceară Comisiei Europene să-și prezinte opinia cu privire la cererile de aderare ale Ucrainei, R. Moldova și Georgiei. Cele trei țări trebuie să primească din partea UE, „un semnal politic de apartenență la familia europeană”, au spus liderii, dar nu li se poate oferi o procedură de aderare rapidă.
### Vezi și... ### Cererile de aderare ale Ucrainei, Moldovei și Georgiei: UE începe discuțiileUn șir lung de proceduri birocratice începe cu elaborarea de către Comisia Europeană a unui chestionar voluminos, conținând întrebări concrete despre cum planifică să aplice diferite politici o țară care a depus cerere de aderare.
Ambasadoarea Daniela Morari spune în interviul cu Europa Liberă că pregătirea chestionarului la Comisie a început. „Nu știm cât va dura, dar la sigur este vorba de câteva luni”, iar faptul că „chestionarul poate cuprinde câteva mii de întrebări” va însemna „foarte multă muncă”, a spus Morari.
Când chestionarul este gata, este trimis țării care a depus cerere de aderare. Abia când sunt primite toate răspunsurile mulțumitoare, Comisia Europeană trimite statelor membre ale UE un așa-numit aviz, sau recomandare pe marginea candidaturii fiecărei aplicante.
### Vezi și... ### Socialiștii nu vor în UE acumApoi, Consiliul European, adică țările membre, decid prin votul unanim al tuturor celor 27 de țări cui să acorde și cui nu statutul de candidat. În fine, este elaborat un cadrul al negocierilor de aderare și încep la un moment dat negocierile.
Este o procedură tehnică și birocratică îndelungată, care nu poate fi evitată. „Va depinde foarte mult de capacitățile fiecărei țări de a se organiza, de a răspunde și de calitatea răspunsurilor”, mai spune ambasadoarea moldoveană la Bruxelles, Daniela Morari, în interviul cu Europa Liberă.