R. Moldova și „fanteziile imperiale ale lui Putin” în dezbaterea comentatorilor americani

În discursul său de la Varșovia, președintele Joe Biden a vorbit în termeni elogioși despre R. Moldova și președinta Maia Sandu

Editorialiștii de la Washington Post se întreabă dacă următoarea țintă a lui Vladimir Putin poate fi Moldova.

Ideea este că Moscova ar putea să nu aștepte potolirea ostilităților din Ucraina pentru a găsi un nou obiectiv pentru „fanteziile imperiale” ale lui Putin.

Your browser doesn’t support HTML5

R. Moldova și „fanteziile imperiale ale lui Putin” în dezbaterea comentatorilor americani

Editorialiștii de la Washington Post arată că Moldova nu are nici „adâncimea teritorială și nici populația, ca să nu mai vorbim de potența militară” pentru a rezista în fața Rusiei. Articolul subliniază că traiectoria pro-occidentală a președintelui Zelenski este și opțiunea președintei Maia Sandu. Editorialiștii spun că, chiar dacă planurile de integrare cu alianțe occidentale nu sunt în actualitatea imediată, fie și existența lor a infuriat Moscova.

### Vezi și... ### Scenarii ruse de cucerire a „întregii Moldove” | Ex-președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, învinuită penal

Washington Post menționează fragilitatea Moldovei, prezența militară rusă în Transnistria și faptul că propaganda rusă și dezinformarea sunt răspândite, în încercarea de a discredita guvernul. Editorialiștii amintesc că, în condițiile în care armata rusă este suprasolicitată în Ucraina, ar fi o nebunie ca forțe să fie folosite pentru ocuparea Moldovei. Dar „Putin s-a dovedit a fi un maestru al nebuniei” – arată editorialul care susține că, cu cât campania din Ucraina se prelungește, cu-atât Moldova apare mai tentantă pentru ca Moscova să poată declara o victorie.

Articolul susține că Rusia ar putea să nu aibă nevoie de militari pentru a destabiliza guvernul de la Chișinău. Sunt enumerate demisia premierului Natalia Gavriliță, avertismentul lansat de Zelenski că Rusia ar încerca să răstoarne puterea de la Chișinău, ca și declarațiile Maiei Sandu, în același sens, proiectile rusești rătăcite in spațiul aerian moldovenesc în drum către Ucraina, situația economică generată între altele de reducerea drastică a ofertei de gaze din Rusia și manifestațiile, în rîndurile cărora se numără și protestatari plătiți, împotriva regimului.

Washington Post arată că Maia Sandu a reușit să aducă țara la statutul de candidat oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană. Țări europene și NATO ajută modest la întărirea armatei Moldovei – se arată în editorial, care consideră acest sprijin ca fiind o ripostă adecvată. „A ceda în fața intimidărilor agresive ale Rusiei este o rețetă ca acestea să se repete” – conchide editorialul.

### Vezi și... ### „Negocierile de aderare a R. Moldova la UE trebuie să înceapă în acest an” | La Varșovia, președintele SUA a cerut aplauze pentru Maia Sandu