Linkuri accesibilitate

„Negocierile de aderare a R. Moldova la UE trebuie să înceapă în acest an” | La Varșovia, președintele SUA a cerut aplauze pentru Maia Sandu


Președintele american Joe Biden reafirmă sprijinul total al aliaților occidentali pentru Ucraina, Varșovia, Polonia, 21 februarie 2023
Președintele american Joe Biden reafirmă sprijinul total al aliaților occidentali pentru Ucraina, Varșovia, Polonia, 21 februarie 2023

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Valoarea schimburilor comerciale dintre R. Moldova și UE a crescut cu 36%, în anul 2022, titrează Ziarul de Gardă. Datele au fost prezentate de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, în cadrul audierilor organizate pe platforma Comisiei politică externă și integrare europeană și a Comisiei economie, buget și finanțe. Potrivit unui comunicat al Parlamentului, discuțiile au vizat rezultatele înregistrate în procesul de implementare de către Ministerul Economiei a Acordului de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA).
  • În 2022, Consiliul Audiovizualului a aplicat 120 de sancțiuni pentru 53 de furnizori de servicii media audiovizuale, scrie portalul newsmaker.md, citând date făcute publice de instituție. Potrivit acestora, suma amenzilor s-a ridicat la 971 000 de lei, sancțiunile vizând insuficiența de programe locale, de programe în limba română sau difuzarea acestora în alte ore decât cele de maximă audiență.
  • Negocierile de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană trebuie să înceapă în acest an, este de părere europarlamentarul Siegfried Mureșan, președinte al Comisiei parlamentare de asociere UE-R. Moldova. Într-un interviu pentru Radio Chișinău el a mai spus că sunt mai multe capitole de aderare unde negocierile deja pot începe și condițiile sunt propice pentru aceasta. „În momentul de față, Guvernul R. Moldova lucrează la implementarea celor nouă recomandări făcute de Comisia Europeană, sunt lucruri pe care și le propune să le facă în câteva luni, pe care guvernele anterioare nu le-au făcut în 30 de ani...”, a mai punctat europarlamentarul.
  • Jurnal.md scrie că numărul de cazuri noi de infecție cu virusul COVID-19 este în creștere. Potrivit datelor Ministerului sănătății, menționate în articol, Republica Moldova a înregistrat 2 834 de cazuri de COVID-19, timp de o săptămână, în perioada 13 - 19 februarie. În aceeași perioadă, 10 oameni și-au pierdut viața din cauza virusului. Reporterii mai notează că în ultimele șapte zile, s-au vaccinat 1.043 de persoane, inclusiv 9 copii.
  • Portalul sanatateinfo.md informează strategia națională de sănătate „Sănătatea 2030” a fost supusă a treia oară dezbaterilor publice, după aproape trei ani de încercări eșuate a mai multor guverne de a găsi o viziune comună asupra dezvoltării sistemului de sănătate național. Potrivit jurnaliștilor, documentul prezintă mai degrabă „o radiografie cuprinzătoare a stării deplorabile în care se află sistemul de sănătate, decât oferă soluții la toate crizele existente”. Referindu-se la obiectivele din strategie, reporterii scriu că R. Moldova i-ar lua 7 ani să crească speranța de viață de la 68,8 la 72 de ani și tot atâta ca să reducă cu 0,4% mortalitatea copiilor cu vârsta de până la 5 ani.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook-ul moldovean, una din cele mai populare postări este a Europei Libere, care scoate în față promisiunea președintelui ucrainean de a face totul pentru victorie. Volodimir Zelenski mai este citat cu declarația că: „Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru ca în acest an să punem capăt agresiunii rusești, să ne eliberăm teritoriile ocupate și să oferim garanții fiabile de securitate atât statului nostru, cât și tuturor popoarelor din Europa care doresc să trăiască liber și în pace.”
  • Pe Instagram, a trezit interes sporit știrea despre discursul președintelui SUA, Joe Biden la Castelul Regal din Varşovia, unde a menționat și faptul că că e mândru să fie alături de moldoveni și a cerut aplauze pentru președinta Maia Sandu. În postarea celor de la TV8.md, Joe Biden mai este citat cu declarația că „Democrația în lume a devenit mai puternică. Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia”.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG