Raportul Mueller nu-l disculpă, dar nici nu-l acuză pe președintele Trump (ministrul justiției William Barr)

Ministrul american al justiției, William Barr, ianuarie 2019

Ministrul justiției i-a informat pe membrii Congresului american despre „pricipalele concluzii” ale raportului Mueller.

Ministrul american al justiției (procurorul general), William Barr a trimis o scrisoare membrilor Congresului în care spune că raportul procurorului special Rober Mueller privind amestecul Rusie în alegerile prezidențiale din 2016, nu-l disculpă, dar nici nu-l acuză pe președintele Donald Trump de comiterea vreunei infracțiuni.

În scrisoarea trimisă pe 24 martie, Barr mai scrie că în raportul Mueller nu sunt elemente suficiente pentru a „stabili” că Trump ar fi încercat să obstrucționeze justiția.

Your browser doesn’t support HTML5

Prima reacție a președintelui Trump la raportul Mueller

​Președintele Donald Trump a reacționat la scrisoarea lui Barr, susținând în fața presei, că ar fi vorba de o „dezvinovățire completă și totală” după o anchetă (a procurorului special) care ar fi fost „o încercare ilegală, dar eșuată” de a-l demonta.​

Timp de aproape doi ani, echipa lui Robert Mueller a anchetat amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016 și, cum scrie ministrului justiției Barr, măsura în care „membri ai campaniei prezidențiale a lui Trump și alte persoane implicate în această campanie, ar fi cooperat cu Rusia, susținând eforturile acesteia de a influența” alegerile din 2016.

Vineri, 22 martie, Mueller a remis raportul anchetei ministrului justiției, așa cum cere legea. Este în mare parte acum la latitudinea lui Barr să decidă, împreună cu Casa Albă și cu Congresul, ce și cât din raport va devini public. Imediat după ce a primit raportul, Barr a promis membrilor Congresului că-i va informa, până la sfârșitul acestei săptămâni, despre „principalele concluzii”. Este ceea ce a făcut în scrisoare din 24 martie.

### Vezi și... ### Ce consecințe ar putea avea raportul Mueller?

În cursul anchetei, echipa lui Mueller a pus sub acuzație 34 de persoane și instituții, dar nici unul din dosare nu este legat direct de o posibilă colaborare a echipei de campanie a lui Trump cu Rusia. Printre cei acuzați s-au numărat primul consilier pe probleme de securitate națională Michael Flynn, un fost șef al campaniei electorale a lui Trump, Paul Manafort, și un consilier apropiat al președintelui, Roger Stone.

Ancheta lui Mueller a cercetat și activitatea unor agenți ai serviciilor ruse de informații în legătură că datele furate din computerele campaniei prezidențiale democrate, publicate ulterior de WikiLeaks.

### Vezi și... ### Membri ai Congresului și-au exprimat speranța că vor fi publicate rapid detalii din raportul procurorului special Robert Mueller

Mulți membri ai Congresului, democrați dar și republicani, cer ca întregul raport să fie făcut public, fără nici un amestec din partea Casei Albe. Teoretic, președintele poate face uz de prerogativele sale pentru a cenzura raportul, desi președintele Comisiei pentru justiție din Camera Reprezentanților, Jerrold Nader a declarat la CNN că Trump „nu ar avea nici o justificare legală” că recurgă la acest drept. Ulterior, Nader a anunțat că-i va cere lui Barr să depună mărturie în fața comisie pentru justiție.