Linkuri accesibilitate

Fostul avocat al lui Trump, audiat din nou în Congres


Michael Cohen, fostul avocat al președintelui SUA Donald Trump, sosind la Capitoliu pentru a fi audiat. 28 februarie 2019

Michael Cohen a fost intervievat cu ușile închise săptămâna trecută atât în Senat, cât și în Camera Reprezentanților, și a depus și o mărturie publică în fața unei comisii din Cameră.

Michael Cohen, fostul avocat al președintelui Statelor Unite, Donald Trump, era așteptat miercuri la Congresul de la Washington pentru o nouă zi de audieri particulare într-o comisie de informații din Camera Reprezentanților.

Associated Press amintește că Michael Cohen a devenit o figură-cheie în anchetele asupra afacerilor și campaniei prezidențiale a lui Donald Trump după ce a acceptat să depună mărturii împotriva fostului său șef, cooperând cu investigația condusă de anchetatorul special Robert Mueller.

Cohen a fost intervievat cu ușile închise săptămâna trecută atât la Senat, cât și la Camera Reprezentanților, și a depus și o mărturie publică în fața unei comisii din Cameră, unde a spus că Trump este un escroc și un rasist.

Anul trecut, Cohen s-a recunoscut vinovat de a fi mințit Congresul, dar și de delicte financiare, urmând să înceapă să-și ispășească o condamnare la trei ani de închisoare în mai.

Trump spune mereu că Cohen a fost numai unul din mulții săi avocați și că a mințit ca să primească o pedeapsă mai blândă.

Cohen a recunoscut că nu le-a spus membrilor Congresului adevărul în legătură cu durata negocierilor pentru un proiect imobiliar al lui Trump la Moscova și a recunoscut că a folosit bani de campanie pentru a șterge urme rușinoase din trecutul șefului său.

Procurorii federali din New York spun că Trump l-ar fi pus pe Cohen să aranjeze reducerea la tăcere contra plată a actriței porno Stormy Daniels și a fostului model Playboy, Karen McDougal, în vremea campaniei prezidențiale.

Comisia pentru servicii de informații care-l audiază miercuri pe Cohen anchetează posibila implicare rusească în alegerile prezidențiale americane din 2016, afacerile lui Trump din străinătate și dacă este sau nu vinovat de obstrucționarea justiției.

Aceasta este una din mai multele anchete lansate de democrați în ultimele săptămâni, notează AP.

Luni, președintele Comisiei Juridice din Cameră, democratul Jerrold Nadler, a trimis 81 de scrisori rudelor și altor persoane asociate cu Trump, cerând documente și informații pentru o anchetă privind posibila obstrucționare a justiției, corupție și abuz de putere.

Referindu-se la altă anchetă avându-l în vizor pe Trump, mai veche, agenția Reuters notează într-o relatare de la Washington că ancheta lui Robert Mueller ar putea fi dezamăgitoare pentru criticii președintelui american.

Reuters scrie că raportul pe care urmează să-l prezinte Mueller nu va avea probabil impactul avut în 1998 de raportul lui Kenneth Starr privind relația dintre președintelui Bill Clinton și stagiara Monica Lewinsky. Acel raport s-a soldat cu o încercare eșuată de a-l suspenda pe liderul democrat.

Diferența principală între cele două anchete, scrie Reuters, citând experți, sunt constrângerile juridice mult mai mari asupra lui Mueller, în comparație cu Starr. Acestea vor limita atât descoperirile anchetatorilor, cât și cantitatea de informație care va ajunge la publicul larg, anticipează Reuters.

XS
SM
MD
LG