Reacții la retragerea SUA din acordul nuclear (VIDEO)

Tineri iranieni la un chioșc de presă pe o stradă din Teheran

Presedintele Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul, incheiat de administratia Obama si parteneri internationali. Cum si-a explicat seful executivului american optiunea? Relatează de la Washington corespondentul Europei Libere în Statele Unite.

Donald Trump a argumentat ca lumea va fi mai in siguranta daca sanctiunile impuse Teheranului sint reluate.

Your browser doesn’t support HTML5

Trump anunță retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul

Procedind asa, presedintele Statelor Unite a actionat impotriva a ceea ce fusese sfatuit sa faca de aliati europeni si - sustin analistii - a diminuat credibilitatea Americii, anulind o semnatura pusa pe un acord international.

Lideri din Germania, Franta si Marea Britanie si-au exprimat regretul pentru decizia Washingtonului, aratind ca vor incerca sa salveze acordul.

Fireste ca exista si o alta analiza a gestului facut de Trump, care nu este chiar o surpriza. Seful executivului american vede politica externa in termeni tranzactionali, ca pe o continua negociere, cu invingatori si invinsi. Or, in cazul de fata, de la luarea deciziei si pina la actele normative de aplicare a ei vor trece luni de zile. Calculul poate fi ca aceasta hotarire transanta ii va face pe iranieni si celelalte tari semnatare sa se puna pe treba serios pentru a salva acordul, raspunzind astfel unora dintre temerile formulate de administratia americana.

Fiereste ca este un joc riscant, pentru ca cel putin reactia Iranului e imprevizibila, dar el reprezinta stilul fostului om de afaceri devenit presedinte.

Seful statului iranian, Hassan Rouhani, si-a trimis ministrul de externe sa negocieze cu ceilalti semnatari, spunind insa ca timpul avut la dispozitie e scurt si ca Iranul ar putea relua imbogatirea uraniului.

Your browser doesn’t support HTML5

Rouhani critică decizia lui Trump privind acordul nuclear

Ca si in imprejurari anterioare, Trump a spus ca acordul cu Iranul nu functioneaza, asta in ciuda faptului ca nu exista dovezi ca Teheranul l-ar fi incalcat. Presedintele a adaugat ca daca nu se intreprinde nimic, statul care sponsorizeaza in cea mai mare masura terorismul international va produce arme nucleare. El a avertizat ca America va impuse sanctiuni deosebit de dure.

In declaratia lor comuna, de dupa anunt, lideri europeni au cerut Iranului sa dea dovadă de retinere si sa continue sa-si indeplineasca obligatiile, care deriva din acord.

Perioada de acum si pina la impunerea de sanctiuni va fi de intre 90 si 180 de zile, dar unele sanctiuni vor fi impuse mai devreme. Consilierul prezidential pentru securitate nationala, John Bolton, a cerut ca firmele sa nu se mai angajeze in relatii de afaceri noi cu Iranul.

Pentru tari ca Coreea de Nord, care negociaza cu Statele Unite in chestiunea nucleara, cele intimplate nu pot decit sa provoace scepticism. Alte tari, intre care Israelul si Arabia Saudita, saluta decizia lui Trump.

Fostul presedinte Obama, cel care a negociat intelegerea cu Iranul, a spus ca anularea de acorduri la care America este semnatara erodeaza credibilitatea tarii si inrautateste relatiile cu marile puteri ale lumii.

In Congres, liderul republican Mitch McConnell a spus ca acordul nu era bun si ca va coopera cu presedintele in pasii de urmat, in timp ce lidera democrata Nancy Pelosi a declarat ca actiunea presedintelui „izolează America, nu Iranul”.