Turismul ar relansa o bună parte a economiei serviciilor: turiștii stau în hoteluri, mănâncă la restaurante și cumpără nimicuri pe plajă și suveniruri în oraș. Turismul reprezintă 10% din economia Europei.
Your browser doesn’t support HTML5
Sigur, Comisia Europeană nu are nicio putere de decizie în vreunul din aceste sectoare, însă guvernele sunt încurajate să ridice treptat parte din restricții pentru a restabili treptat circulația în interiorul zonei Schengen, compusă din 26 de țări.
De asemenea, Comisia a mai făcut recomandări în legătură cu aplicațiile pentru telefon care ar permite o trasabilitate a bolnavilor.
În ciuda recomandărilor Comisiei de a se restabili treptat circulația în interiorul zonei Schengen, punerea în practică se va dovedi mai dificilă decât dorințele politicienilor. Asta pentru că zona Schengen este acum un hățiș de regulamente naționale și frontiere închise unilateral, care va fi foarte greu de descâlcit, mai ales odată creat precedentul și stârnit apetitul birocratic al controlului la frontiere, ca în urmă cu un sfert de secol sau mai mult.
### Vezi și... ### Majoritatea turiștilor moldoveni vor banii înapoi pentru vacanțele anulate din cauza pandemiei
Pentru transport, în special cel estival, Comisia recomandă plățile exclusiv electronice și check-in electronic la aeroport, pentru a evita cozile și formarea de grupuri. E recomandat insistent și portul măștilor pe aeroport și în avioane, însă rămâne neclar cine va plăti pentru măști și echipamentele de protecție.
Comisia a mai anunțat că va lansa acțiuni în justiție împotriva țărilor care nu asigură rambursarea rapidă a biletelor pierdute din pricina amânării zborurilor.
Pentru rambursarea efectivă, UE a propus un sistem de vouchere, care ar rămâne valabile un an. Nici una din aceste recomandări nu are însă o valoare legală, iar statele membre sunt libere să le aplice sau nu.
Cine va plăti scaunele goale?
În schimb, Comisia a evitat cu grijă să se pronunțe în legătură cu dificultatea de a aplica regulile de distanțare socială (social distancing) în avioane. Aplicarea regulii actuale de păstrare a unei distanțe de 1,5 m între persoane ar însemna ca pe orice zbor scaunele din mijloc de pe rândurile cu trei locuri să rămână obligatoriu goale.
Michael O’Leary, patronul firmei de lowcost Ryanair, avertizase deja că în nici un caz el nu va accepta măsura de social distancing care se prevede și anume ca în avion scaunele din mijloc, acolo unde sunt câte trei, să rămână goale, pentru a avea un spațiu de un metru și jumătate între pasageri.
El a spus că a avertizat guvernul Irlandei că: “fie plătește pentru scaunele din mijloc, fie noi nu vom zbura deloc”.
Michael O’Leary, considerat un profitor și un exploatator de toate sindicatele din aviație, este cunoscut pentru declarațiile sale provocatoare, menite de multe ori doar a testa răbdarea sau a atrage atenția, precum atunci când a spus (și a repetat-o săptămâna aceasta) că pe zborurile Ryanair toaletele vor fi cu plată, ori că pasagerii grași vor plăti dublu sau în funcție de greutate.