Linkuri accesibilitate

Germania: Vitalitatea federalismului în vremuri de pandemie


Într-o piață la Dresda, 1 mai 2020
Într-o piață la Dresda, 1 mai 2020

Un amplu program de relaxări urmează să producă un efect de normalizare Germania

Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene, este dată și ca un exemplu de succes al luptei cu noul coronavirus, înregistrând relativ puține decese. Așa încăt, cei care caută modele reușite de ieșire din criză, își îndreaptă privirile spre Germania și acum, când a început să relaxeze restricțiile antiepidemic. De la Berlin, William Totok, relatează despre decizii de relaxare luate chiar astăzi la o videoconferință a cancelarei Angela Merkel cu liderii landurilor federale.

Vitalitatea federalismului în vremuri de pandemie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:20 0:00


Şefii şi şefele de guvern din cele 16 land-uri federale au adoptat un amplu catalog de măsuri privind relaxările corona-reglementărilor în vigoare.

Într-o videoconferinţă prezidată de cancelara Angela Merkel s-a stabilit că land-urile vor avea mînă liberă pentru a impune anumite măsuri necesare, atît în ceea ce priveşte relaxările, cît şi cele referitoare la reintroducerea unor reglementări mai dure, necesare pentru o eventuală combatere a răspîndirii coronavirsului.


Deja înaintea teleconferinţei de miercuri, mai mulţi şefi de guvern au anunţat relaxări care vor intra în vigoare în land-urile lor. Astfel, şefa guvernului din land-ul Mecklenburg Pomeriania Inferioară a anunţat că se vor redeschide staţiunile de la Marea Baltică. Turismul constituie una din ramurile economice principale ale acestui land estic. Sîmbătă se vor deschide restaurantele, la data de 18 mai hotelurile, după 25 mai vor putea fi primiţi şi oaspeţi din celelalte land-uri federale. Vor urma şi turiştii din străinătate, daca nu se va înregistra o nouă creştere a infecţiilor. Premierul Bavariei, Markus Söder, care, pînă de curînd, era un susţinător al măsurilor dure, a spus că interdicţiile de părăsire a domiciliului se anulează, însă nu şi respectarea limitării contactelor în spaţiul public. Tot el a spus că se vor redeschide locurile de joacă pentru copii şi se vor permite vizitele. În acelaşi timp, rămîne în vigoare distanţa fizică obligatorie de 1 metru şi jumătate. Şeful executivului din Saxonia a declarat, tot marţi, că în acest land vor fi permise antrenamentele sportive.

Guvernele federale au stabilit în concordanţă cu executivul de la Berlin un plan de relansare a gastronomiei. În acest domeniu, timp de un an, TVA-ul va fi redus de la 19 la 7 procente.

În pofida unor critici, teleconferinţa de miercuri a demonstrat funcţionalitatea îmbinării unei strategii naţionale cu cea regională. În acelaşi timp, sistemul administrativ a confirmat vitalitatea federalismului în gestionarea crizei actuale, faţă de rigiditatea centralismului din mai multe state europene.

Dar iată cele mai importante măsuri de relaxare care vor intra treptat în vigoare, deşi limitarea contactelor rămîne valabilă pînă la data de 5 iunie.

Pînă la sfîrşitul anului şcolar, elevii şi elevele vor participa la cursuri în conformitate cu un orar special şi cu un număr variabil de participanţi.

Se vor permite din nou vizitele în spitale, cămine de bătrîni şi ospicii pentru persoane cu dizabilităţi.

Şi magazine cu o suprafaţă peste 800 de metri pătraţi se vor redeschide. Regulile de igienă trebuie respectate, iar numărul cumpărătorilor care pot intra în acelaşi timp va fi limitat.

Antrenamentele şi meciuri sportive vor putea avea loc. După 15 mai, meciurile de fotbal profesional se vor desfăşura pe stadioane fără public.

Restaurantele şi terasele se vor deschide în cursul lunii mai, amplasarea meselor trebuie să fie de cel puţin 1 metru şi jumătate, iar la o masă vor putea să stea 4 persoane şi 2 copii, dacă fac parte din aceeaşi gospodărie. (Măsuri asemănătoare au fost luate şi în Austria.)

Rămîn interzise concertele în aer liber, întrecerile sportive şi petrecerile stradale.

Restricţii vor fi introduse la nivel regional dacă în decurs de 7 zile se constată infecţii noi, într-o proporţie de 50 la 100.000 de locuitori.

Consecinţele economice ale epidemiei sînt dezastroase. Potrivit ministrului federal al economiei, Peter Altmaier, produsul intern brut va scădea cu 6,3 procente. De aceea, firmele şi asociaţiile industriei au cerut relaxări urgente care reduc efectele recesiunii inevitabile.

XS
SM
MD
LG