Ministerul Finanţelor a explicat din nou azi la o conferinţă de presă beneficiile reformei salariale demarată în pragul campaniei electorale de partidul de guvernământ. Noua lege a salarizării intrată în vigoare la începutul lunii va înseamna salarii substanţial mai mari, în unele cazuri duble chiar, pentru cel mai prost plătiţi bugetari, dar nu-i va afecta pe angajaţii plătiţi bine de la buget, a spus secretarul de stat Ion Chicu, tot el propus la şefia Ministerului Finanţelor. El a explicat şi de unde vor fi luaţi bani pentru aceste majorări.
Your browser doesn’t support HTML5
Trei pătrimi din bugetari, numărul total al cărora se ridică la 200 de mii de persoane, vor ridica primele salarii majorate în ianuarie. Sporurile îi vor ocoli pe deputaţi, miniştri şi alte categorii de bugetari care beneficiau până acum anual de majorări automate în funcţie de creşterea salariului mediu pe economie. Anume din contul anulării acestor majorări vor fi economisite fonduri suficiente pentru a mări lefurile, în special pentru cei din educaţie care sunt principalii beneficiari ai grilei tarifare unice a salariilor, a spus secretarul de stat Ion Chicu. El a dat asigurări ca toate cheltuielile pentru salarii prevăzute în bugetul de stat sunt la nivelul celor convenite cu FMI. Fondul de salarizare e majorat cu 1 miliard şi 400 de milioane de lei.
Ion Chicu a spus că noua reformă țintește reducerea discrepanțelor şi inechităților ce existau în vechiul sistem de salarizare care făcea ca un bugetar să primească de 33 de ori mai mult decât cel mai prost plătit salariat. Sau ca un judecător să primească de trei ori mai mult decât un şef de stat, ceea ce cu greu poate fi imaginat într-un stat occidental.
„Majorările vizează în primul rând categoriile de angajaţi care au avut salarii foarte mici. E vorba de aproape 20 la sută din angajaţii din sectorul public, aproape 40 de mii de persoane, care aveau salarii mai mici decât minimum de existenţă de 2000 de lei. Prin respectiva lege asigurăm ca nimeni să nu aibă un salariu mai mic decât acest minim de existenţă. A doua categorie mare pe care o vizează majorarea sunt cei din sistemul de educaţie, din medicină şi în special tinerii specialişti.”
Cât anume va constitui salariul unui tânăr profesor, a unui medic sau asistent de educator? Responsabilii de la Ministerul Finanţelor nu pot spune pentru că noua metodologie de calcul a salariilor abia urmează a fi aprobată de Guvern. Cu toate acestea, ministerul a lansat deja o linie telefonică la care salariaţii din sectorul bugetar pot obţine răspunsuri le nedumeririle lor faţă de noul sistem de salarizare.
În următoarele săptămâni 100 de specialiști din cadrul ministerului vor instrui contabilii din cele peste două mii de instituţii publice despre noile reguli de salarizarea şi chiar îi vor ajuta să calculeze primele salarii majorate. Astfel se vor evita eventuale erori sau întârzieri salariale, a precizat Ion Chicu.
Că lefurile de la stat în R. Moldova sunt inechitabile nu este o noutate. O reformă a salarizării era necesară, dar cea care a fost promovată în grabă de Guvern a stârnit suspiciuni în rândul experţilor, dar şi nemulţumiri din partea unor categorii de angajaţi. Imediat după ce reforma fusese anunţată de la sediul Partidului Democrat de guvernământ a urmat demisia mai multor judecători care s-au simţit dezavantajaţi de noul sistem unificat de salarizare. Judecătorii fiind acum printre funcţionarii cu cele mai grase salarii.
Congresul Autorităților Locale spunea că noua lege a salarizării discriminează categoriile mijlocii de funcţionari...
Congresul Autorităților Locale, prin vocea directorului executiv, Viorel Furdui, spunea că noua lege a salarizării discriminează categoriile mijlocii de funcţionari, pentru că anulează posibilitatea obţinerii de prime şi suplimente la salariu. Furdui a precizat ca această reformă e un pas înainte, numai că nu s-a ţinut cont de particularităţile administraţiei publice locale. Pentru conducătorii din administraţia publică şi pentru cei de la treptele inferioare, legea îmbunătăţeşte situaţia sau, cel puţin, o păstrează. În schimb, categoriile mijlocii de funcţionari: secretarii, contabilii, alţi funcţionari din cadrul primăriei, au de pierdut.
Reforma salarizării ar putea genera „aşteptări exagerate” şi „dezămăgiri ulterioare” nedorite pentru o reformă atât de importantă, afirma într-o analiză a noii legi Transparency International Moldova. „Ar fi păcat dacă reforma ar fi folosită pentru declaraţii electorale şi de conjunctură”, iar o realizare „negraduală” a reformei „ar putea crea distorsiuni macrofinanciare şi bugetare”, mai avertizează Transparency International.