Cărţi pentru toate gusturile la Bookfest Chişinău (Galerie foto)

Târgul de carte Bookfest, la a treia ediţie la Chişinău

60 de edituri de pe ambele maluri ale Prutului îşi prezintă ofertele la cea de-a treia ediţie a salonului de carte ce se desfăşoară la Moldexpo.

Până pe 2 septembrie, Centrul expozițional Moldexpo din Chișinău va găzdui ce-a de-a treia ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest. În acest an participă 60 de edituri de pe ambele maluri ale Prutului, cu o ofertă variată pentru toate gusturile și vârstele. Corespondenta Europei Libere a vizitat târgul și a stat de vorbă cu câțiva vizitatori.​

Your browser doesn’t support HTML5

Cărţi pentru toate gusturile la Bookfest Chişinău

În cea de-a doua zi a târgului, oferta generoasă de carte pentru copii a atras îndeosebi părinți la standurile editurilor, care au scos la vedere zeci de titluri, între care enciclopedii, cărți cu povești sau poezii, inclusiv volume interactive. Cei mai mici cititori au arătat că se pot lipsi de îndrumarea maturilor și au năvălit la edițiile cu super-eroi și alte personaje pe care le-au îndrăgit din desenele animate.

Stau de vorbă cu unul dintre ei, Alexandru Catană, elev în clasa a treia. El crede că lista de lectură pe care insistă profesorii este de departe una captivantă pentru copii de vârsta lui:

„Eu mai vreau să mai cumpăr și alte cărți ca să învăț cât mai multe, mai mult despre Egipt și astronomie?”

Europa Liberă: De ce crezi tu că e important ca copiii să citească?

„Ca să învețe cât mai multe, dar eu din alt motiv. Mie pur și simplu îmi place să citesc. De aceea și cumpăr mai multe cărți, ca să le am.”

Cum e și firesc în cadrul unor asemenea evenimente, vizitatorii au răsfoit cu prioritate ofertele promoționale ale editurilor și volumele pentru care au fost anunțate reduceri de până la 30 de procente. Alexandru a venit la târg cu bunica, Ana Catană, iar în opinia ei prețul contează, dar nu trebuie să fie hotărâtor atunci când maturii intenționează să dezvolte noi abilități copilului:

La Bookfest

„În ziua de azi nu putem să ne limităm numai la ceea ce învățăm la școală. Prin citit se dezvoltă și gândirea, și tot ceea ce e legat de știință.”

Europa Liberă: Dar sunt puși părinții în situația să găsească căi pentru a-l face pe copil să citească, având în vedere că și jocurile de calculator sunt foarte populare?

„Asta da. Noi când eram în vârsta copiilor nu știam de calculator. Dar acum, copilul trebuie de dus la bibliotecă, trebuie de lămurit că, cu cât mai mult o să citească, în primul rând, creierul se dezvoltă.”

Printre cei care au pășit pragul salonului de carte au fost și mame cu copii în căruț, care au zăbovit mai ales la standurile dedicate vârstelor de până la 5-6 ani. Mariana Ulinici, bunăoară, spune că a venit să descopere volume noi, iar intenția ei este să-i pună copilului în brațe cărți care-l vor face să crească împlinit și fără frică de a-și manifesta trăirile:

„Îmi plac poveștile cu povețe, din care copilul poate să învețe ceva, nu din alea care îl sperie pe copil, povești din care copilul poate să-și înțeleagă emoțiile. Noi, generația mea, am fost educați într-un anume fel și suntem cumva mai înfricați de a ne exprima gândurile și de a vorbi liber în public, eu îmi doresc pentru copilul meu o altă educație.”

Tinerii, de cealaltă parte au căutat ediții din domeniul psihologiei, al științei, SF și beletristică. Mulți dintre cei care mi-au fost interlocutori au spus că își vor face alegerea ținând cont de recenzii din grupuri de lectură online sau pagini pe internet specializate în promovarea cărți.

De altfel, atrage atenția Viorel Vrabie, reprezentantul unei edituri de la București, spațiul digital este o bună cale de promovare a cărții.

„Ajută enorm de mult mediul online. Sunt grupuri, de exemplu, i-am informat dimineață pe cei din grupul de pe Facebook, Psihologie Moldova, că suntem aici și i-am invitat să vină la târg. Sunt oameni care ne citesc cărțile și le postează ei la rândul lor, că au citit o anume carte și le-a plăcut. Ne ajută foarte mult online-ul. Cred că este un mit că librăriile virtuale încurcă, cred că este loc și pentru unele, și pentru altele. ”

Cele mai multe din editurile de peste Prut participă pentru a doua sau a treia oară la târg, și așa cum au arătat edițiile precedente, Bookfest nu duce lipsă de vizitatori. Publicul este invitat nu doar la vânzarea și cunoașterea de carte, dar și la lansările din cadrul salonului. Participanții din acest an vor dona bibliotecilor publice din Republica Moldova circa 3 000 cărți, or, dacă publicul chișinăuian are acces la o ofertă generoasă de carte, cei din mediul rural își permit mai rar asemenea achiziții.