Pregătirile pentru alegerile din Chişinău şi vizita delegaţiei Parlamentului European

Retrospectiva săptămânii politice.

Săptămâna curentă, o delegație din 14 membri ai Parlamentului European s-au aflat la Chișinău pentru a evalua nivelul de realizare a reformelor și utilizare a sprijinului financiar oferit de către UE. Totodată, Comisia Europeană a emis un raport în care spune că Republica Moldova a progresat în privința reformelor, dar mai sunt încă multe de făcut, astfel încât cetățenii săi să poată beneficia din plin de avantajele Acordului de Asociere. În acest raport nu se spune dacă este recomandată sau nu începerea debursării banilor din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro promis Moldovei, în timp ce unii eurodeputați au dat de înțeles că prima tranșă a acestui ajutor ar putea fi virată până la viitoarele alegeri locale din mai.

Directorul agenţiei de presă IPN, Valeriu Vasilică, consideră că această vizită a deputaților europeni l-a lăsat cu mai multe întrebări decât răspunsuri și a generat și mai multă incertitudine, cel puțin pentru el, lucru care, în opinia sa, ar fi o premieră.

Valeriu Vasilică

„Neclaritatea care domină acum în Republica Moldova privind ce vrem, ce facem noi, autoritățile, spunem una și facem alta, se pare că s-a extins și asupra partenerilor noștri de dezvoltare, în special asupra Uniunii Europene. O aripă a acestei delegații foarte importante a declarat răspicat, cu dovezi, cu siguranță în voce că autoritățile Republicii Moldova au îndeplinit cele zece condiționalități. Altă aripă, tot atât de importantă, cu tot atâta siguranță a zis că nu s-au îndeplinit condiționalitățile. Acum, nu știu ce să mai cred nici eu, nici societatea, pentru că încă nici Uniunea Europeană nu știe ce să creadă despre Republica Moldova, în special despre autoritățile ei. Mă tem că nici ei încă nu s-au clarificat și că este situația poate cea mai proastă posibilă”.

La fel de puțin optimist pare a fi și analistul politic Oazu Nantoi, care este convins că importanța vizitei europarlamentarilor este direct proporțională cu capacitatea societății de a însuși concluziile transmise de europeni, dar și de a-și trage propriile concluzii vizavi de realitățile din R. Moldova. Concluzii care se vor reflecta, inclusiv prin comportamentul cetățenilor în alegerile locale din 20 mai.

Oazu Nantoi

„Aceste alegeri, odată în plus, demonstrează cârdășie între domnii Plahotniuc și Dodon. E vorba de aceea că eu iau Chișinăul și ție-ți ofer Bălțiul. Rămâne deschisă întrebarea: locuitorii acestor două municipii cum se vor comporta. Deocamdată, noi avem un scenariu jucat în doi, dar consider că viața nu se termină cu alegerile locale. Vor fi un prilej pentru diferite formațiuni politice de a-și testa capacitățile organizatorice și capacitatea de a comunica cu alegătorii, în situația când noi, de facto, deja ne aflăm în campania electorală în perspectiva alegerilor parlamentare. Lupta se va da pentru turul doi. Asta este, să spunem așa, intriga”.

Oazu Nantoi a ținut să menționeze că un alt eveniment important al acestei săptămâni a fost vizita la Moscova a liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, și cea care urmează, a liderului de la Chișinău, Igor Dodon.

„Un comportment obraznic, la limită. Aceasta se întâmplă după ce am fost „impresionați", de pretinsa deschidere a podului la Gura Bâcului. Cu alte cuvinte, procesul de degradare a statalității Republicii Moldova continuă, în condițiile nepăsării, incompetenței și lașității guvernării de la Chișinău”.

Vizitele la Moscova ale lui Dodon și Krasnoselskii au loc în ajunul întrevederii celor doi programată la finele lunii aprilie. Cei doi s-au întâlnit ultima oară acum un an.