Linkuri accesibilitate

Când va debloca UE asistența macrofinanciară promisă Chișinăului?


Europarlamentari în vizită la Chișinău și noi declarații despre mult-așteptatul ajutor macrofinanciar.

Membrii unor comisii importante din Parlamentul European au sosit în vizită în R. Moldova mai ales ca să verifice cum își țin guvernanții promisiunile de reformă în ce privește justiția, combaterea corupției și respectarea libertăților democratice. Toți europarlamentarii din delegație spun la unison că de succesul reformelor depinde livrarea asistenței de 100 de milioane de euro promisă Chișinăului – dar în privința calendarului trimiterii banilor par să existe între diferiți vorbitori unele deosebiri de nuanță.

Când va debloca UE asistența macrofinanciară promisă Chișinăului?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00
Link direct

O posibilă dată a debursării primei tranşe așteptată de anul trecut a fost anunţată abia azi cu o zi înainte de încheierea evaluării delegației de europarlamentari. Banii ar putea să intre până la alegerile anticipate din capitală, adică până pe 20 mai, a declarat azi unul din şefii delegaţiei, europarlamentarul Andi Cristea din Partidului Social Democrat din România, formaţiune parteneră cu Partidul Democrat de guvernământ din Moldova. Cristea nu a explicat ce legătură are debursarea banilor cu alegerile din Capitală, dar a spus că guvernarea ar fi îndeplinit toate condiţiile:

„Confirm faptul că cele 10 condiţii tehnice au fost îndeplinite de către R. Moldova poentru acordarea primei tranşe. La momentul actual după ce am luat practic notă de opinia Comisie de la Veneţia, Comisia Europeană, Serviciul european de acţiune externă se află într-un proces de analiză, de reflecție şi sunt convins că vom primi veşti bune în cel mai scurt timp. Îmi exprim încrederea că prima tranşă va veni, pe cât posibil, înaintea alegerilor pentru primăria Chişinău.”

Andi Cristea e optimist şi în privinţa modului în care autorităţile de la Chişinău o să organizeze scrutinul parlamentar din toamnă, în condiţiile unui sistem electoral dezaprobat de cea mai importantă instituţie juridică a UE.

„Dincolo de natura sistemului electoral şi asta este un atribut suveran al R. Moldova noi suntem interesaţi ca alegerile să fie libere şi corecte, să existe acces pentru toţi cetăţenii inclusiv cei din diaspora. Personal nu am elemente care să mă facă să cred că alegerile din acest an poate să fie altfel decât cele din 2014 şi mă refer la corectitudinea din ziua votului.”

Evaluările europarlamentarului Andi Cristea sunt mult mai pozitive faţă de cele făcute zilele acestea de colegii săi din delegaţia UE.

Vicepreședintele Comisiei pentru Bugete din Parlamentul European, Siegfried Mureșan, care a criticat în termeni duri reforma electorală de la Chişinău, a sugerat că debursarea primei tranșe s-ar putea să mai aștepte. Republica Moldova va primi banii de îndată ce autoritățile vor îndeplini recomandările Comisiei de la Veneția în privința sistemului electoral mixt, spunea ieri Mureşan, un alt şef al delegaţiei de europarlamentari sosită la Chişinău.

„Noi, Parlamentul European, am fost pregătiţi la începutul lui 2017 să adoptăm această propunere cât mai rapid, din păcate tocmai atunci în Parlamentul de la Chişinău a venit iniţiativa de modificare a legislaţiei electorale. Desigur, noi nu vrem să sugerăm nici un sistem de vot, dar am spus următorul lucru: recomandările Comisiei de la Veneția, deoarece aceea este autoritatea supremă în materie de legislație electorală în Europa, trebuie implementate în totalitate, de la A la Z. Şi fiindcă acest lucru nu s-a întâmplat, răspunsul la întrebarea de ce nu a ajuns încă prima tranşă din cele 100 de milioane este: fiindcă condiţiile nu sunt încă îndeplinite”, a declarat ieri eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă, cele care urmează să decidă debursarea tranşelor, au publicat azi un raport care constată că Republica Moldova a progresat în privința reformelor, dar mai sunt încă multe de făcut. Raportul nu spune dacă este recomandată sau nu începerea debursării banilor din ajutorul macrofinanciar, dar reamintește, în capitolul consacrat democrației, că „modificarea sistemului electoral din iulie 2017 nu a respectat recomandarea formulată de Comisia de la Veneția”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG