Delegaţia Parlamentului European care a evaluat la Chişinău dacă și care din condițiile legate mai ales de aplicarea standardelor democratice au fost respectate de Guvernul Filip, pentru a obține ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro, şi-a încheiat vizita. Care sunt concluziile?
Unul din şefii delegaţiei, un alt europarlamentar român, psd-istul Andi Cristea, a spus joi la Chişinău că R. Moldova ar fi îndeplinit în totalitate condiţiile pentru primirea primei tranşe din celel 100 de milioane şi că speră că aceasta va ajunge la Chişinău înainte de alegerile locale anticipate.
Iată răspunsul lui Siegfried Mureşan, formulat vineri la conferinţa de presă de la încheierea vizitei:
„Dlui nu spune că va veni sigur, ci spune că speră. Şi eu sper că banii vor veni cât de curând, în luna mai, chiar în aprilie dacă se poate. Dar nu poţi da niciun termen în momentul de faţă. În luna ianuarie, politicieni de la Chişinău spuneau că banii vor veni în februarie, în februarie – că vor veni în martie. Banii vin când condiţiile sunt îndeplinite. Speranţei dlui Cristea că banii vor veni sigur că mă alătur şi eu. Nu este nicio contradicţie între el şi mine. Condiţiile, însă, evident că nu sunt îndeplinite. Pentru că dacă ar fi fost, banii ar fi ajuns deja.”
La Chişinău se anticipează că decizia de a debursa sau nu prima tranşă din cele 100 de milioane va fi luată în jurul datei de 3 mai, când la Bruxelles va avea loc reuniunea ordinară a consiliului de asociere R. Moldova - UE, iar decizia va depinde de modul în care se vor ţine guvernanţii de promisiunile de reformă în ce priveşte justiţia, combaterea corupţiei şi respectarea libertăţilor fundamentale. Nu se ştie încă cum vor arăta lucrurile la acel moment, dar în comunicările cu presa delegaţia de europarlamentari a lăsat să se înţeleagă pe parcursul vizitei că a contabilizat pe teren o serie de probleme, începând de la presiunile de care se plâng autorităţile locale şi încheind cu problemele de funcţionare a presei.
Banii investiţi în R. Moldova pot duce la îmbunătăţirea calităţii vieţii aici. Am văzut că cetăţenii care beneficiază de pe urma acestor proiecte recunosc contribuţia pozitivă a UE...
Delegaţia Parlamentului European a evaluat, printre altele, şi modul în care R. Moldova a cheltuit banii europeni primiţi până acum. Concluzia europarlamentarului Mureşan, care este şi vicepreşedinte al comisiei pentru bugete al PE, e că:
„Banii investiţi în R. Moldova pot duce la îmbunătăţirea calităţii vieţii aici. Am văzut că cetăţenii care beneficiază de pe urma acestor proiecte recunosc contribuţia pozitivă a UE, de aceea plecăm cu convingerea că vizibilitatea UE este foarte importantă aici.”
Joi, Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă a reiterat într-un raport, în capitolul consacrat democrației, că „e nevoie să se asigure un caracter participativ al procesului electoral”, fără a spune dacă recomandă sau nu debursarea banilor. În declaraţiile pe care le-a făcut de-a lungul vizitei la Chişinău, Siegfried Mureşan a vorbit de câteva ori despre problemele legate de finanţarea partidelor şi votul din diasporă, deci s-ar putea deduce că anume acestea ar fi două din domeniile în care ar fi nevoie de intervenţii înaintea alegerilor din toamnă.