La rubrica noastră de vineri, de retrospectivă a săptămânii moldovene, Tamara Grejdeanu a întrebat formatori de opinie cum apreciază felul cum s-au comportat conducătorii Moldovei, până acum, în „criza ucraineană”:
Your browser doesn’t support HTML5
„Autoritățile Republicii Moldova s-au mobilizat rapid și lucrează în regim de alertă” a declarat șefa statului, Maia Sandu referindu-se la impactul imediat al atacurilor militare rusești asupra Ucrainei. În ultimele două zile s-au format cozi kilometrice la frontiera moldo-ucraineană, au fost amenajate centre de triere și spații de cazare pentru refugiați. Comentatorul politic Victor Ciobanu observă că guvernarea s-a angajat prioritar în susținerea cetățenilor ucraineni care fug din calea războiului. Ceea ce întârzie însă să facă guvernarea în aceste zile, crede Victor Ciobanu, este să ia o atitudine fermă față de retransmiterea posturilor rusești care prezintă o altă fațetă a lucrurilor decât se întâmplă în realitate:
„Criza refugiaților, după mine, deocamdată, cel puțin, este gestionată corect. Cu siguranță, și noi, ca stat, dar și ca cetățeni va trebui să demonstrăm solidaritate cu vecinii noștri. Ceea ce, după mine încă nu a fost rezolvat este totuși deconectarea propagandei rusești, sursele media care pot fi deconectate în această situație și care pur și simplu intoxică opinia publică prin falsuri și propagandă rusească. Și aici nu este timp de plasat responsabilitățile între instituții, așa cum este, de obicei, la noi.”
Comentatorul remarcă poziția Serviciului de Informații și Securitate, care a anunțat în ajun instituirea unui nivel moderat de alertă teroristă. În opinia lui, toate obiectele de infrastructură critică, inclusiv energetică ar trebui să se afle sub o supraveghere și pază sporită.
Despre nevoia unei atitudini cât mai vigilente a autorităților moldovene, menționează și analistul politic Roman Mihăieș, care susține că guvernarea de la Chișinău a reacționat adecvat și a definit corect atacul forțelor rusești asupra Ucrainei:
„Este bine că Republica Moldova s-a arătat solidară cu Ucraina împotriva agresiunii din partea Federației Ruse, sigur că e de condamnat. Este bine să fim atenți, este bine să ajutăm, s-ar putea întâmpla să avem un flux mult mai mare de refugiați în următoarele zile. În principiu, putem doar să sperăm că nu se va răsfrânge și asupra noastră un atac militar direct, așa cum s-a întâmplat în Ucraina. Trebuie să fim foarte atenți și în același timp să avem o comunicare foarte eficientă cu Uniunea Europeană, cu Statele Unite, cu România, cu toți partenerii Republicii Moldova, ca să avem garanții de securitate.”
### Vezi și... ### Președinta Maia Sandu: Suntem gata să acomodăm câteva zeci de mii de oameniÎn contextul stării de urgență instituită pentru o perioadă de 60 de zile, executivul moldovean a aprobat un set de măsuri care să prevină creșterea nejustificată a prețurilor, cum ar fi limitarea adaosului comercial pentru mai multe produse.
Analistul politic, Roman Mihăieș crede că guvernarea ar trebui si ia în calcul și măsuri de susținere a antreprenorilor care mizau pe relațiile cu partenerii ucraineni și care, fără îndoială, vor fi afectați:
„Orice țară care se află suferă și ea anumite probleme, anumite căderi inclusiv economice, financiare. Vă dați seama că capitalul iubește locurile mai liniștite. În acest context, probabil că și economia Republicii Moldova și oamenii de afaceri vor avea de suferit. Iată de ce e necesar ca să se ia niște măsuri, să găsească niște soluții pentru a ajuta și persoanele fizice. Până la urmă, noi nu știm când se va termina acest război, nu știm care vor fi efectele lui.”
În situația în care nu există certitudine cum vor evolua lucrurile, mesajul autorităților trebuie să fie clarificator. Este opinia mai multor observatori de la Chișinău, care sugerează puterii să explice deciziile din ajun a Comisiei pentru Situații Excepționale care vizează atât instituțiile publice, cât și agenții economici.
### Vezi și... ### Rusia a atacat Ucraina | Kievul în regim de apărare