Retrospectiva săptămânii: de ce se adâncește criza COVID-19?

Un an după fuga lui Plahotniuc și criza sistemului de sănătate sunt temele principale ale retrospectivei discutate cu jurnaliștii Elena Cioina și Nicolae Negru.

Gestionarea crizei de coronavirus, mai exact amplificarea unei crize conexe în sistemul medical pe cale de a fi depășit de numărul tot mai mare de bolnavi de COVID-19, este una din temele retrospecției săptămânii.

Your browser doesn’t support HTML5

Retrospectiva săptămânii politice: cu Elena Cioina și Nicolae Negru



În ultimele zile tot mai mulți comentatori și experți analizează gafele autorităților ce au determinat ca după trei luni de măsuri restrictive numărul infectărilor cu noul coronavirus să crească vizibil. Unii au cerut demisia ministrei sănătății Viorica Dumbrăveanu, alții au dat vina pe populație care ar avea o cultură sanitară precară. Unde s-a greșit și ce parte de vină are sistemul de sănătate, prin intermediul căruia mulți oameni au luat infecția?

Elena Cioina

Jurnalista Elena Cioina, coordonatoare a platformei Sănătate.info, este de părere că au existat mai multe verigi slabe ce au dus la pătrunderea virusului în spitale și la contaminarea a aproape două mii de cadre medicale. Din capul locului, virusul nu a fost luat prea tare în serios nici la Chișinău și nici în spitalele raionale. Plus la asta comunicarea autorităților între ele, dar și cu cetățenii a lăsat mult de dorit, mai constată jurnalista. Pe fundalul în care medicii refuzau să apară public să explice ce este coronavirus și cum se manifestă, președintele Igor Dodon avea propria interpretare - că este o simplă răceală și că un pic îți curge nasul, astfel unii oameni l-au crezut pe șeful statului, mai enumeră Elena Cioina.

„Problema cea mai mare au fost spitalele raionale. Acolo managerii s-au orientat în felul următor, pe ei și așa nu prea îi verifică nimeni, pentru că ei sunt fondați de consiliile raionale. Când s-au anunțat cele patru scenarii și primele măsuri ce presupuneau deschiderea secțiilor de Covid sau să transforme spitalele - cu profil Covid să fie, ei și-au băgat în cap că asta o să se întâmple la Chișinău, deci pacieții, în mare parte, o să ajungă la Chișinău. Dar asta era pentru un anumit număr de pacienți. I-a prins cumva nepregătiți, ei nu știau nici proceduri, nici să se organizeze bine, nici nu erau echipați ca lumea. Gestionarea proastă a început anume din momentul acesta”.

Elena Cioina se numără printre cei care susțin că țara a ieșit mult mai repede din regimul de carantină. Ea mai afirmă că medicii epidemiologi sunt în minoritate în comisia ce gestionează această criză, unde, potrivit ei, se iau decizii mai ales motivate economic și politic.

Chiar dacă 70-80% din pacienți suportă ușor boala, odată cu creșterea numărului de infectați crește și numărul celor care ajung la terapie intensivă. Iar statistica arată că R. Moldova se îndreptă foarte repede spre acel număr critic de 500 de pacienți gravi care au nevoie de aparate de ventilare.

Nicolae Negru

Din punctul de vedere al comentatorului politic Nicolae Negru, actuala guvernare a arătat că nu e capabilă să guverneze, iar opoziția pare incapabilă să preia puterea. Când lucrurile nu funcționează, de regulă, trebuie schimbat ceva, susține Nicolae Negru, cu referire la posibila înlocuire a ministrei sănătății. De ce medicii în continuare se îmbolnăvesc?, se întreabă editorialistul de la Ziarulnational.md.

„Economisesc banii pentru campania electorală a lui Dodon. Ei au anumite proiecte investiționale și nu cheltuiesc banii necesari pentru lupta cu Covid-ul, fiindcă vor să-i îndrepte acolo unde are nevoie Dodon mai mult”.

Comentatorului politic Nicolae Negru mai constată că la un an de la debarcarea lui Vladimir Plahotniuc de la putere și fuga acestuia din țară nu s-au prea schimbat multe lucruri: dosarele de rezonanță trenează, iar multe instituții așa și nu au ieșit de sub influență politică.

„Nu s-a schimbat absolut nimic. Numai că dintr-o dată procurorul general a descoperit că Plahotniuc este unul din beneficiari, unul cu 100 de milioane, dar ceilalți unde-s? Iarăși e campanie electorală pur și simplu. Cu laundromat-ul iarăși nu mai auzim absolut nimic. Iată înțelegem că o persoană care a fost implicată acuși o să iasă de la închisoare. Cu finanțarea din străinătate a PSRM – iarăși. Apar în spațiul public niște filmulețe care în orice altă societate ar produce explozie, la noi nu se reacționează. Este implicat președintele republicii acceptând sume de bani în mod evident și nimeni iar nu reacționează, nici Procuratura Generală”.

Singura schimbare din ultimul an pe care o vede Nicolae Negru e că R. Moldova a revenit sub umbrela geopolitică a Rusiei, pe când cetățenii o duc mai greu decât anul trecut, fiind afectați de criză.