La Sofia a avut loc întâlnirea unor şefi de state şi de guverne din Balcanii de Vest. Au participat premierii din Bulgaria, Serbia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei şi Albania, preşedinţii din Muntenegru şi Kosovo, vicepremierul Bosnei-Herţegovina, comisarul european Johannes Hahn şi directorul executiv al Băncii Mondiale, Kristalina Gheorghieva.
Pe ordinea de zi s-a aflat integrarea europeană a ţărilor din Balcanii de Vest şi realizarea unor proiecte regionale de infrastructură, în domeniul energiei și a sistemelor informaționale.
În cuvântarea sa de inaugurare primul ministru Boiko Borisov a declarat că integrarea europeană a țărilor din regiune se află printre prioritățile președinției bulgare a Consiliului Europei. Ideea a fost sprijinită de comisarul european Johannes Hahn care a dat asigurări că Austria va continua în timpul președinției sale cursul de extindere a Uniunii în Balcanii de vest.
Banca Mondială va aloca 150-200 de milioane de dolari pentru proiecte de infrastructură în regiune, a anunțat Kristalina Gheorghieva. Ea a menționat coridoarele europene de transport nr.8 și 10.
Primul ministru al Serbiei, Ana Brnabic, a spus că printre prioritățile Belgradului se află realizarea integrală a coridorului european de transport nr.10, legătura transfrontalieră a sistemelor de gazoducte cu Bulgaria și modernizarea ecluzelor navigabile la „Porțile de fier”.
Serbia va sprijini integrarea europeană a Albaniei și Macedoniei. Cu numai trei ani în urmă ideea părea absurdă, a spus Ana Brnabic.
Președintele Kosovo Hashim Thaci a declarat că țările din Balcanii de vest niciodată nu au fost într-o poziție atât de favorabilă în relațiile sale cu Uniunea Europeană și NATO. Aceasta va contribui la stabilitatea și pacea în regiune.
Bulgaria și Macedonia vor realiza cu investiții europene coridorul de transport nr.8 între Marea Neagră și Marea Adriatică - o autostradă și o linie dublă de cale ferată, a declarat premierul macedonean Zoran Zaev. Experți bulgari vor acorda ajutor Macedoniei în procesul de integrare europeană. Comerțul bilateral a crescut în acest an cu 9% și se apropie de 900 de milioane de euro.
La rândul său Boiko Borisov a declarat că Acordul de prietenie, colaborare și bună vecinătate, semnat la Sofia pe data de 1 august, reprezintă o dovadă a depășirii divergențelor moștenite din trecut.