Se împlinesc, luna viitoare, șapte ani de când Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și șase ani de când a intrat în vigoare această înțelegere, prin care blocul comunitar a oferit Moldovei relații politice și economice mai strânse, fără însă să-i promită și aderarea. Pentru a se bucura din plin de avantajele asocierii, Chișinăul urma să îndeplinească mai multe angajamente. Institutul pentru Politici și Reforme Europene, o organizație neguvernamentală moldoveană, a analizat cum a fost îndeplinit acordul, iar, luni, la prezentarea unui raport l-a avut ca invitat și pe ambasadorul european la Chișinău.
Your browser doesn’t support HTML5
Trecând în revistă beneficiile pe care le-au obţinut cetăţenii moldoveni în cei şase ani de la aplicarea Acordului de Asociere, şeful Delegației UE Peter Michalko a a găsit de cuviință să critice prestația, mai cu seamă din ultima vreme, a autorităților de la Chişinău.
Vedem reîntoarcerea unor practici vechi
„Despre continuitate în reforme, cred că putem vorbi mai degrabă despre stagnare, iar în unele cazuri și pași înapoi”, a spus diplomatul aducând şi exemple punctuale, începând cu regresele în reforma justiţiei: „Nu doar că nu avem o viziune de reformă, dar avem modificări succesive la legislaţie, fie fără discuţii publice, precum Legea Procuraturii, fie contrar celor recomandate de Comisia de la Veneţia, de exemplu, noua componenţă a CSM. Mai mult, vedem reîntoarcerea unor practici vechi, de la promovarea unor judecători cu integritate îndoielnică, la închiderea şedinţelor în unele cazuri de înaltă rezonanță.”
Peter Michalko a invocat dosarul „spălătoria rusească” supranumit în presă „laundromat”, prin care s-au spălat prin intermediul instituțiilor financiare moldovenești cel puțin 20 de miliarde de dolari între 2011 și 2014. „Avem o perioadă lungă de inactivitate şi nicio informaţie publică despre stadiul investigărilor”, a spus diplomatul. Şi a continuat cu lipsa de progrese în recuperarea miliardului furat din sistemul bancar în 2014. „Mai mult, am văzut acțiuni îngrijorătoare care pun în pericol independența BNM şi stabilitatea sectorului bancar.”
### Vezi și... ### Se mai poate compromite justiția din Republica Moldova?Ambasadorul Peter Michalko a deplâns lipsa de progrese şi la capitolele democrație, drepturile omului şi mass-media. „Nu a existat voinţă politică pentru a crea un cadru mai puternic şi mai favorabil pentru alegeri credibile şi inclusive, pentru protecţia drepturilor omului şi pentru libertatea presei…Iar în viitorul apropiat va urma o nouă încercare pentru democraţia R. Moldova – alegerile prezidențiale”.
Peter Michalko a cerut din nou autoritățile moldovene să adopte modificările la legislația electorală sprijinite de Comisia de la Veneția, modificări care ar trebui să sancționeze minciuna mediatică, discursul de ură, implicarea politică a clerului în campanie și transportarea organizată a alegătorilor către secțiile de votare şi care au fost blocate de majoritatea parlamentară.
### Vezi și... ### Pavel Postica (Promo-LEX) despre „monitorizarea și prevenirea” deficiențelor din sistemul electoral„Din 2016, cel puţin, cerem o revizuire cuprinzătoare a Codului Electoral şi observăm că autorităţile s-au împotmolit pe ultima sută de metri când un mic impuls politic ar fi fost suficient.” 5 a precizat Peter Michalko la o dezbatere organizată de Institutul pentru Politici și Reforme Europene pe marginea unui nou raport de monitorizare a gradului de îndeplinire a prevederilor Acordului de Asociere în acel de-al șaselea an de la intrarea în vigoare a acestuia.
### Vezi și... ### Victor Munteanu: În R. Moldova „vorbim de stat capturat la fiecare nivel, cu o componentă internațională foarte puternică”
Carențele în realizarea reformelor identificate de ambasadorul european coincid în mare parte cu cele incluse de experţii Institutului în raportul lor de monitorizare. Experţii au ajuns la concluzia că se atestă progrese doar în unele domenii, cum ar fi cel vamal sau concurențial, care au fost condiționate în cadrul programelor de suport bugetar și de asistență macrofinanciară oferite de UE. Restanțele dezechilibrează balanța. Iar una dintre cauze e şi pandemia de COVID-19 care a afectat eficiența procesului de coordonare și de realizare a măsurilor din Acordul de Asociere planificate în anul curent.