Linkuri accesibilitate

Verena Taylor: „Prin combaterea infracțiunilor economice oamenii vor căpăta încredere în justiție și în instituțiile statului”


Anul acesta se împlinesc 25 de ani de când R.Moldova a aderat la Consiliul Europei.

Uniunea Europeană și Consiliul Europei colaborează cu țările Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina) prin intermediul Programului Comun de Parteneriat pentru Buna Guvernare (PBG) pentru a aduce legislația și practica țărilor din Parteneriatul Estic mai aproape de standardele europene în domeniile drepturilor omului, statului de drept și democrației. În plus, programele UE și COE vor conduce la consolidarea capacității țărilor din cadrul Parteneriatului Estic de a pune în aplicare reformele interne. Verena Taylor este expert pe Modova in cadrul Consiliului Europei.

Europa Liberă: Aniversăm 25 de ani de cooperare cu Consiliul Europei. Moldova a evoluat extraordinar in acest rastimp, mare parte datorită expertizei venite de la Consiliul Europei.

Verena Taylor: „Republica Moldova s-a alăturat Consiliului Europei acum 25 de ani. Este o aniversare foarte importantă. CoE a ajutat Moldova să se alinieze la standardele privind domnia legii, democrația și drepturile omului, standarde impuse de Convenția Europeană pentru Drepturile Omului. Pentru a ajuta țara Dvs să respecte și să aplice aceste angajamente, CoE a agreat cu Moldova asupra unui Plan de acțiuni, care definește obiectivele pentru imbunătățirea legislației și a institiuțiilor necesare pentru aplicarea acestor obiective.

Verena Taylor: „Prin combaterea infracțiunilor economice oamenii vor căpăta încredere în justiție și în instituțiile statului”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:46 0:00

Ne aflăm în desfășurare cu al treilea Plan de acțiuni pentru Moldova, iar la inceputul anului viitor va începe aplicarea lui: reforma justiției, antidiscriminarea, combaterea violenței împotriva femeilor, discursul de ură, criminalitatea economică, cetățenia democratică, iată arii unde societatea are nevoie de ajutor oferit de expertiza noastră.”

Europa Liberă: Două dintre proiectele curente se referă la justiție. Obiectivul unuia dintre acestea se referă la discriminare de gen, dizabilitate și sex. Dar Moldova este cea mai săracă țară din Europa. Sărăcia nu este sau nu ar trebuie să fie cea mai importantă temă de discriminare în Moldova?

Verena Taylor: „Aceasta este o întrebare foarte interesantă. Sărăcia poate exacerba discriminarea. Oamenii săraci pot deveni subiect al unor multiple discriminări și excluderi. Deși discriminarea nu se limitează la cei săraci, ci afectează roma, minoritățile etnice, copiii și femeile. Sigur, sărăcia face totul mai rau. Dar discriminarea poate afecta și oamenii bogați. Dar discriminarea afectează accesul la justiție și aplicarea legii. De aceea noi aducem susținere și expertiză pentru accesul la justitie egal pentru toți. În acest context aș dori să subliniez cooperea noastră cu Consiliul pentru egalitate din Moldova, care s-a concentrat pe construirea instituțională în acest domeniu si alinierea la standardele europene, astfel că poate apela la Carta socială europeană și la CEDO.”

Europa Liberă: Pentru că ați menționat Carta socială europeană. Știm foarte bine, că îți trebuie cunoștinte serioase să știi cum funcționează, și că un cetățean discriminat nu poate merge la Cartea socială europeană decât dacă este membru într-o organizație profesională- nu poate depune o plangere individual, dacă i-au fost încalcate drepturile sociale, așa cum o poate face la CEDO. Sărăcia îi fugărește pe tineri din țară. Tineri săraci care nu au acces la educație, pleacă să muncească de foarte timpuriu în altă țări. În acest ritm, CoE și UE vor derula programe pentru bătrâni în Moldova. Tocmai de aceea, CoE și UE pun accent pe educație, ca impuls al dezvoltarii.

Verena Taylor: „Tot ce face CoE în Moldova cu referiră la domnia legii și justiție dreaptă, care sunt menite să transforme țara într-un loc de unde oamenii nu vor mai dori să plece. Cred că oamenii vor dori să rămână într-o țară cu o justiție funcțională, unde le sunt respectate drepturile omului, chiar dacă aparțin unei minorități, nu sunt persecutați etc. Desigur, există o legătură între sărăcie și discriminare. Dar sărăcia nu este combătură doar prin injectarea de bani într-o țară, ci și prin lupta împotriva crimei economice și crearea unei justiții capabile să lupte eficient împotriva celor care comit astfel de fapte.”

Europa Liberă: Discriminarea mamelor…Ce ne puteți spune despre asta în Moldova.

Verena Taylor: „Trebuie să admit că nu cunoșteam această temă, vin dintr-o țară unde drepturile femeilor de a avea copii și de a lucra dupa ce au copii este respectat. CoE are o serie de standarde atât în protocolul 14 al Convenției pentru drepturile omului cat și în Carta socială pe care Moldova trebuie sa le respecte.”

Europa Liberă: Care sunt rezultatele proiectelor derulate de CoE în Moldova?

Legislația antidiscriminare din Moldova este aproape de standardele europene acum

Verena Taylor: „Consiliul de egalitate și Ombudsmanul, care protejează cetățenii și îi informează cu privire la instrumentele pe care le au la dispoziție împotriva discriminării. Iată două rezultate concrete. Corupția si spălarea de bani- și aici s-a înregistrat progres, căci instituțiile sunt acum mai bine echipate să combată infracțiunile economice și spălarea de bani. Legislația antidiscriminare din Moldova este aproape de standardele europene acum. Combaterea infracțiunilor economice este unul dintre factorii cheie pentru ca oamenii să capete încredere în justiție și în instituțiile statului.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG