Echipamente militare oferite de SUA trupelor afgane, capturate de talibani (Adevărul)

Ziare de la București

Revista presei de la București.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei românești



„Dacă informaţiile se confirmă, o nouă tragedie de proporţii însoţeşte exodul trupelor americane şi ale NATO din Afganistan”, scrie Cristian Unteanu pe blogurile Adevărul, referindu-se la situația în care talibanii au intrat și în posesia elicopterelor și avioanelor de luptă americane, rămase la sol. 22 de avioane militare şi 24 de elicoptere au ajuns deja în Uzbekistan, împreună cu peste 800 de militari din armata afgană. Articolul citează îngrijorările celor de la Fight Global, în special cele legate de capturarea de aparatură biometrică, în care se află stocate datele biometrice ale populaţiei afgane (circa 80% din populație), date folosite „pentru realizarea actelor de identitate” și „ca mijloc de urmărire a teroriştilor şi a altor insurgenţi”. „Vorbim doar de o vulnerabilitate majoră de securitate pentru americani şi aliaţii lor pe plan local, în primejdie să fie exterminaţi în viitorul imediat? Sau - şi în ce măsură - vulnerabilitatea s-a extins deja la nivelul NATO şi ar fi nevoie de măsuri imediate de protecţie măcar pentru Statele Membre europene? Pe noi ne privesc aceste probleme? Sunt absolut convins că avem un Preşedinte-Comandant Suprem care, proaspăt întors de la minunata paradă a forţelor noastre navale, va avea timp şi să analizeze situaţia”. Ironia la adresa președintelui Klaus Iohannis e apăsată și nu e singura săgeată în această direcție în Adevărul de azi.

Raluca Boboc scrie în același spațiu de bloguri că președintele a încasat odată cu scandalul deja botezat „Cîțu-gate” cea mai puternică lovitură de imagine, din pricina susținerii fățișe pe care a arătat că i-o acordă premierului liberal. Jurnalista aduce oarece argumente în favoarea ideii că nu Ludovic Orban ar fi artizanul dezvăluirilor incomode pentru Cîțu (dosar de conducere sub influența alcoolului în Statele Unite acum 20 de ani, un altul privind o datorie către o bancă de acolo). Dacă ar fi avut acest document, Orban l-ar fi folosit mai demult, n-ar fi lăsat să-i fie schimbați din funcții toți apropiații.

Ștefan Vlaston (Adevărul) crede că Partidul Național Liberal se va scinda după alegerile de președinte din 25 septembrie, care vor fi câștigate de Ludovic Orban. Gestul care ar putea evita scindarea ar fi înscrierea în competiție a unui al treilea candidat puternic, și asta până-ntr-o săptămână, când se închide lista. Date comunicate de Politico (pierdere de peste 50% pentru liberali, care mai au doar 18 procente din 45, și creștere corespunzătoare a procentelor pentru social-democrați și pentru cei de la Alianța pentru Unirea Românilor), datele comunicate deci de Politico fac deja înconjurul presei. Vlaston observă că „PSD n-a făcut nimic să crească de la 22% la 34%. N-a mişcat un deget. Este beneficiarul unui vot negativ, al populaţiei dezamăgite de prestaţia PNL”.

Magda Grădinaru de la spotmedia.ro insistă pe aceeași idee: „PSD este un partid absent, nu are agendă, a renunțat până și la simulacrul reformării, singurele prezențe politice se limitează la ironii de moment, care nu sunt nici măcar critici ale unui program de guvernare. Dar electoratul se uită în stânga, se uită în dreapta și, întrebat cu cine ar vota mâine, îi indică pe ceilalți, care nu au puterea”.