Your browser doesn’t support HTML5
Presa din România e cu ochii pe știrile venite de dincolo de Prut, cu atât mai mult cu cât aici și politicienii, dar și instituțiile statului sunt în vacanță. Sunt preluate imediat informațiile și declarațiile din Republica Moldova, unde a avut loc prima ședință a guvernului condus de Natalia Gavrilița și prima întrunire, sub conducerea Maiei Sandu, a Consiliului Suprem de Securitate.
Componența acestuia din urmă va fi schimbată, după cum sună declarația președintelui Maia Sandu, citată de Aktual 24. Site-ul este una dintre publicațiile care reproduc criticile formulate de Sandu în această ședință a Consiliului Suprem de Securitate: activitatea „anemică” a procurorilor, care are drept urmare ieșirea nestingherită în afara granițelor a mai multor persoane suspectate de fapte de corupție. Au fost pomeniți : Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov, Ilan Șor, Constantin Botnari, Vladimir Andronachi, Gheorghe Cavcaliuc și Veaceslav Platon, dar lista este mult mai lungă.
### Vezi și... ### Inițiativă PAS pentru evaluarea activității procurorului general și demiterea acestuia
Critici, de asemenea, pentru felul în care s-a dispus ancheta în cazul „fermei de trolli” a lui Veaceslav Platon (calculatoarele găsite la percheziții nu au fost ridicate, pe motiv că n-ar avea legătură cu cauza, au spus procurorii). „Imediat după discursul Maiei Sandu, scrie Aktual24, un proiect de lege care permite înlocuirea din funcție a procurorului general, Alexandr Stoianoglo, a fost înregistrat în Parlament. Autorul proiectului este deputatul PAS, Sergiu Litvinenco”.
Același site prezintă în detaliu instrucțiunile primite de noii miniștri de la Chișinău la prima ședință cu premierul Natalia Gavrilița. Miniștrii au fost îndemnați să-și alcătuiască echipele în mod optim ca să poată descoperi cât mai repede schemele de fraudare a banului public, firmele abonate la achiziții cu bani publici. Totodată, Gavrilița le-a transmis funcționarilor publici că, dacă vor lucra cu onestitate, în slujba cetățeanului, vor fi promovați și recompensați.
Viteza cu care par să treacă moldovenii la reforme profunde a atras atenția unora dintre comentatori. „Avem acum în faţă exemplul Republicii Moldova. În care președintele şi premierul au pornit cu buldozerul să dărâme actuala structură de stat clientelară şi să stârpească corupţia. La noi, Orban i-a luat în braţe pe Alexe şi Chirica de la Iaşi, iar Cîţu i-a urat «bun venit» penalului Pîrvulescu de la Ialomiţa”, scrie Ștefan Vlaston pe blogurile Adevărul.
El critică lipsa apetitului de reformă la actualii guvernanți din România : „Nicio reformă esenţială nu a fost măcar începută”. Mai grav, la orizont ar fi semne de instabilitate politică: dacă alegerile interne de la liberali îl promovează lider al partidului pe Ludovic Orban, se reaprind disputele în coaliția de guvernare, unde cei de la USR-PLUS nu l-au dorit pe Orban premier, tocmai pentru că nu e om al reformelor. Dacă se alege Florin Cîțu, USR le va da liberalilor termen1 ianuarie anul viitor, dacă nu, ei ies din coaliție, ca să-și conserve șansele pentru legislativele din 2024.