România. Ce caută Dăncilă, Dragnea și Meleșcanu în Israel

Drapelul israelian.

Klaus Iohanis: șefa guvernului român a plecat acolo fără niciun fel de mandat.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit joi despre „ciudățeniile” vizitei pe care o fac în Israel prim-ministra Viorica Dăncilă împreună cu șeful Camerei Deputaților Liviu Dragnea.

Alături de ei se află, însă, și ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu.

Toți trei au fost primiți la cel mai înalt nivel și au avut întrevederi cu premierul Benjamin Netanyahu și cu președintele Reuven Rivlin, la care a fost scos în evidență „nivelul excelent atins, în prezent, în cadrul cooperării dintre România și Israel”.â

Liderul social-democarat Liviu Dragnea a promis în acest context „accelerarea consultărilor interne cu privire la relocarea Ambasadei României la Ierusalim”, iar oficialitățile israeliene au salutat această decizie.

De fapt nu este încă o decizie efectivă, pentru că, deși în cadrul ședinței executivului de săptămâna trecută a fost analizat un Memorandum prin care să fie mutată ambasada română de la Tel Aviv la Ierusalim, nu există încă un document oficial de jure în această privință, iar președintele Klaus Iohannis consideră inoportună o astfel de mutare.

Israelul a proclamat Ierusalimul drept „capitală eternă și indivizibilă” după războiul de șase zile din 1967 în urma căruia a ocupat și partea de est a acestui vechi oraș, acolo unde se află locurile sfinte ale celor trei religii monoteiste.

Organizația Națiunilor Unite a condamnat statul evreu pentru această extensie, în vreme ce Comisia Europeană i-a reamintit guvernului român că „toate ambasadele statelor UE se află la Tel Aviv” și că statutul Ierusalimul ca viitoare capitală a celor două state care și-o dispută trebuie stabilit de cele două părți aflate în divergență: Israel și Palestina.

Aflat la Bacău pentru o vizită la compania aeronautică din localitate, Klaus Iohannis a spus că-l „îngrijorează secretomania” deplasării prim-ministrei Dăncilă în Israel și chiar mai mult, că șefa guvernului român nu a plecat acolo „cu niciun fel de mandat”.

La întâlnirea cu înalții oficiali israelieni, Viorica Dăncilă a vorbit „în numele ei”, nu în cel al României a explicat președintele: „Nu am mai pomenit ca un premier al României să plece într-o vizită externă, să anunţe seara târziu înainte de plecare acest lucru, fără să expună agenda, fără să se ştie de fapt ce caută acolo”, a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului român consideră că plecarea lui Liviu Dragnea în această vizită a fost făcută în și „mai mare secret”. „Nu ştiu care sunt dedesubturile acestei abordări” a mărturisi Iohannis. „Cine ştie ce înţelegeri secrete face domnul Dragnea acolo cu evreii” a completat nemulțumit președintele, sperând că la întoarcere vor avea bunul simț să le explice românilor ce au făcut acolo.

Potrivit Constituției politica externă a României este decisă de guvern și pusă în practică de președinte.

Dar așa cum stau lucrurile acum se întrevede un conflict a cărui rezolvare e posibil să ajungă pe masa judecătorilor constituționali.

România a fost până acum echilibrată în abordarea conflictelor din Orientul Mijlociu și a mizat pe recunoașterea statului Palestina în diplomația ultimelor trei decenii.