Ministerul Apărării Naţionale a cerut deja aprobarea Parlamentului pentru începerea proiectării şi executării de lucrări cazarma 888 Mihail Kogălniceanu.
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, general în rezervă cunoscut pentru operațiunile pe care le-a condus în Irak, Afganistan și Bosnia a trimis Legislativului o scrisoare în care explică între altele că România vrea să fie „un pol de stabilitate pe flancul estic al UE şi NATO, inclusiv în plan militar” . Pentru ca acest obiectiv să devină realitate ministrul Ciucă spune că e nevoie de „regândirea şi redimensionarea facilităţilor existente în prezent în zona aerodromului Mihail Kogălniceanu şi aducerea acestora la un nivel de dezvoltare corespunzător”.
### Vezi și... ### Baza de la Deveselu, cu ușile deschise pentru ambasadorii statelor NATO (VIDEO)Proiectul a fost făcut de fostul guvern și prevede un plan de dezvoltare pe 20 de ani. Urmează, potrivit ministerului de resort să fie construite spații de cazare, unități medicale, de învățământ și alte facilități pe circa 30 de hectare și drumuri și platforme aeroportuare pe alte 300 de hectare. Au fost făcute deja schițele de expropiere pentru terenurile de care are nevoie armata pentru facilităţile necesare escadrilelor de avioane de luptă, dar şi unele pentru o unitate de elicoptere.
### Vezi și... ### La nivel mondial, cheltuieli militare în creștere, de la an la anCirca 500 de militari americani staționează la baza aeriană de la Kogălniceanu, dar România speră ca numărul lor să crească și împreună cu soldații români să ajungă la 10.000.
Anul trecut Pentagonul a amânat un un proiect de investiții de 22 milioane dolari la această bază militară și a redirecționat banii spre alte investiții mai urgente.
România urmează să facă și alte cheltuieli în domeniul apărării, pentru cumpărarea rachetelor Patriot care vor apăra litoralul autohton al Mării negre, dar și noi tipuri de aeronave de luptă. Baza de la Kogălniceanu va deveni cea mai mare și mai importantă bază militară aliată la Marea Neagră. Prin acest proiect, România cu sprijinul Statelor Unite vor încerca să contrabalanseze militarizarea Crimeei.