România închide porțile aeriene cu Italia. Moldova se teme să devină „țară de tranzit”

Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, București

În zilele de când R. Moldova s-a înscris pe lunga listă de țări cu cazuri de coronavirus confirmate, autoritățile de la Chișinău au anunțat mai multe măsuri de precauție noi.

Your browser doesn’t support HTML5

România închide porție aeriene cu Italia. Moldova, în expectativă

Cu un caz confirmat importat din Italia şi alte câteva în regim de testare, autorităţile Republicii Moldova nu aplica deocamdată măsuri mai radicale cum ar fi izolarea spațiului aerian sau suspendarea activității instituţiilor de învăţământ.

După ce guvernul de la București a anunțat, luni, că suspendă temporar toate zborurile din și spre Italia, președintele Igor Dodon a declarat că în cazul R. Moldova o decizie similară ar fi prematură. Dar pentru ca Moldova să nu devină zona de tranzit, se va impune restricția ce presupune că vor avea acces pe teritoriul ţării doar cetăţeni moldoveni, a precizat şeful statului:

### Vezi și... ### Coronavirus: România începe să se izoleze, vizați sunt în primul rând călătorii din Italia


„Dacă românii interzic zborurile din Italia spre România şi acolo sunt peste un milion de români. Ei ce o să facă? O să zboare la Chişinău şi de aici o să plece cu automobilele. Şi atunci ce o să hotărâm noi? Ce izolăm? Devenim o zonă suplimentară de risc şi de tranzit. Până a interzice complet zborurile spre Chişinău din Italia sau din alte ţări, la prima etapă examinăm posibilitatea să permitem doar cetățenilor moldoveni care doresc să se întoarcă acasă.”

Între timp, câteva companii aeriene au şi anunţat că suspendă până în aprilie unele zboruri spre şi din Italia în R. Moldova.

România, pe de altă parte, a mai decis luni seară, închiderea tuturor școlilor din între 11 și 22 martie și suspendarea rutier din și spre Italia, începând de miercuri până la sfârșitul lunii. România avea luni 17 cazuri confirmate de infectare cu coronavirus.

Live blog despre situația din România: romania.europalibera.org

Pacienta care a ajuns la Chișinău virusată s-a pomenit în centrul unor dezbateri aprinse. Ministerul Sănătății a anunțat o ușoară ameliorare a stării sale de sănătate. Femeia în vârstă de 48 de ani, revenită sâmbătă, din Italia, cu cursa Milano-Chişinău, a fost internată mai întâi la Spitalul de Boli Infecţioase Toma Ciorbă, după care a fost transferată la Spitalul Clinic Republican, pe motiv că suferă de afecțiuni asociate: bronhopneumonie bilaterală, diabet zaharat şi hipertensiune. Pacienta este plasată într-o boxă specială izolată, dotată cu un sistem separat de ventilație, a precizat directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru. El a respins unele informații apărute din presă precum că femeia ar fi fost plasată iniţial alături de alţi pacienţi ai spitalului. Ciubotaru a negat şi afirmaţiile unui medic al spitalului care semnalase că instituția nu ar avea suficiente echipamente de protecție specifice pentru lucrătorii medicali care sunt în contact nemijlocit cu pacienții. Ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, a dat asigurări şi ea că tot personalul medical e dotat cu echipament de protecţie:

„Cantitatea acestui echipament este suficientă şi rezervă încă avem în caz de necesitate.”

### Vezi și... ### Coronavirus: Tiraspolul trimite testele la Chișinău


Persoanele care se aflau la bordul aeronavei în care se afla femeia infectată sunt monitorizate, dau asigurări factorii decizionali. E vorba de 136 de persoane, dintre care 44 care se aflau chiar în preajma pacientei confirmată cu coronavirus - toate au fost obligate să se autoizoleze timp de două săptămâni la domiciliu, a precizat Viorica Dumbrăveanu. Autorităţile încearcă să identifice încă 14 pasageri care au indicat date eronate în fişele epidemiologice, completate în mod obligatoriu la aeroport începând cu săptămâna trecută.

Persoanele care, în mod premeditat, nu respectă măsurile de control a coronavirusului, completează greșit fișele epidemiologice, favorizând astfel răspândirea bolii, ar putea fi amendate sau chiar trase la răspundere penală, a declarat președintele Igor Dodon. Șeful statului a spus că un proiect de lege în acest sens ar urma să fie dezbătut miercuri în Guvern, ca ulterior să fie votat, în regim de urgenţă, în Parlament.


Pe parcursul zilei, autorităţile moldovene au semnalat 10 cazuri suspecte. Patru persoane, dintre care doi copii, care se întorceau din Italia, au trecut testele de laborator, iar rezultatele au fost negative. Alte şase persoane, transportate de la punctele de trecere a frontierei, sunt internate la Spitalul Toma Ciorba. Au fost prelevate probe de laborator, dar rezultatele deocamdată nu au fost anunţate.

Un autocar cu 17 cetățeni moldoveni, care se întorcea din Milano, a fost plasat luni în carantină în Oradea, după ce unul dintre pasageri a prezentat simptome de febră. Urmare a testării nu a fost confirmat niciun caz de coronavirus.

Autorităţile moldovene au anunţat că, dacă virusul va începe să se răspândească în interiorul ţării, va fi suspendată activitatea şcolilor şi grădinițelor şi vor fi interzise evenimentele publice. Ministerul Educaţiei a dispus, luni, anularea oricăror manifestații în instituţiile de învăţământ până la finele lunii martie, precum şi interzicerea accesului persoanelor străine în instituţiile de învăţământ. Măsuri similare sunt întreprinse în unitățile Armatei Naţionale, în care a fost restricționat accesul străinilor, inclusiv a rudele militarilor în termen, au fost anulate concediile pentru ostaşi şi interzise activităţile în masă.