Într-o declarație a tribunalului raional Basmannîi din Moscova se spune că doi dintre suspecți și-au recunoscut vinovăția la audieri preliminare. Dar starea celor patru – aveau semne evidente că au fost bătuți, iar unul părea să fie abia conștient – pune la îndoială faptul că vorbeau liber.
Tribunalul a dispus menținerea în arest preventiv până pe 22 mai a celor patru suspecți, identificați drept cetățeni ai Tadjikistanului cu vârste cuprinse între 19 și 32 de ani.
Presa rusă citată de AP a relatat că suspecții au fost torturați în timpul interogatoriului de către serviciile de securitate, trei dintre ei aveau vânătăi și fețe umflate, iar unul – o ureche bandajată, ducând la speculații că urechea i-ar fi fost tăiată, dar aceste informații nu au putut fi verificate independent.
Al patrulea suspect a fost adus la tribunal dintr-un spital într-un scaun cu rotile și a stat cu ochii închiși pe tot parcursul audierilor, fiind asistat de medici.
Guvernul tadjik, un aliat apropiat al Moscovei, insistă că nu a primit nicio „informație oficială” din partea autorităților ruse cu privire la presupușii tadjici implicați în atac.
Publicarea identității lor și relatările din tribunal au cauzat îngrijorări că pot duce la creșterea sentimentelor anti-imigranți și așa puternice în Rusia.
Audierea a avut loc în ziua în care în Rusia a fost zi de doliu național pentru a comemora victimele de la Crocus City Hall, o sală de concerte la periferia vestică a Moscovei.
Atacul de vineri revendicat de filiala afgană a grupării extremiste Stat Islamic (IS) este cel mai grav de pe teritoriul Rusiei din ultimele aproape două decenii.
Your browser doesn’t support HTML5
Autoritățile ruse spun că i-au capturat sâmbătă pe cei patru presupuși atacatori, iar alte șapte persoane au fost reținute sub suspiciunea de complicitate. Președintele rus, Vladimir Putin, a afirmat într-un discurs preînregistrat și difuzat sâmbătă după amiază că suspecții ar fi fost capturați în timp ce fugeau spre Ucraina, care le-ar fi pregătit o „fereastră” de scăpare, afirmație pe care Ucraina a respins-o cu fermitate.
Putin nu a menționat gruparea Stat Islamic în discursul său, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acuzat că vrea „să dea vina pe altcineva” așa cum „a făcut mereu”, încercând să amestece acum Ucraina. Autoritățile ucrainene cred că Rusia poate folosi tragedia ca să sporească mobilizarea pentru războiul său contra Ucrainei.
Statele Unite spun că au avertizat Rusia la începutul lunii martie asupra unor planuri iminente ale „extremiștilor” privind un atac în capitala rusă, iar serviciile de informații americani au confirmat după atac că gruparea Stat Islamic este responsabilă.
Purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a declarat pe 23 martie că IS „poartă responsabilitatea exclusivă pentru acest atac” și că „nu a existat niciun fel de implicare ucraineană".
- Te-ar putea interesa și: Explainer | Ce este ISIS-K și ce motivație avea să atace Rusia
Atacul de la Crocus City Hall este o lovitură pentru Putin, având loc la numai câteva zile după ce acesta și-a declarat victoria în alegerile prezidențiale controlate strâns de autorități, care i-au oferit un nou mandat de șase ani la Kremlin.
Duminică, salvatorii au continuat să caute prin ruinele clădirii avariate a Crocus City Hall, unde atacatorii au incendiat etajele superioare în timpul atacului, ducând la prăbușirea acoperișului. Numărul morților a continuat să crească, ajungând la 137.
Departamentul pentru Sănătate din regiunea Moscova a declarat că a început identificarea cadavrelor celor uciși prin teste ADN, spunând că procesul va dura cel puțin două săptămâni.
Un canal de Telegram al presei transnistrene a relatat că printre cei uciși s-ar număra o femeie născută la Tighina, recunoscută de rude în imaginile video făcute de martori oculari în timpul atacului și postate online.
Your browser doesn’t support HTML5