Rusia insistă că atentatorii de la sala de concerte aveau legături cu Ucraina

Statele Unite au spus public, înainte ca atacul de la Crocus City Hall să se aibă loc, că Rusia se confruntă cu un așa pericol. Joi, Casa Albă a precizat că avertismentul le-a fost comunicat rușilor în scris, pe data de 7 martie.

Comitetul Investigativ din F. Rusă a spus joi că date de pe dispozitive confiscate de la suspecții din atacul terorist din 22 martie de la Crocus City Hall, soldat cu peste 140 de morți, dovedesc legăturile lor cu „naționaliști ucraineni”.

Oficialii ruși au spus că au „informații confirmate că autorii actului terorist au primit sume semnificative de bani și criptomonedă din Ucraina, care au fost folosite pentru pregătirea crimei”.

Reuters notează că deși a vorbit despre „dovezi”, Comitetul Investigativ nu le-a publicat.

Statele Unite au dezmințit și alte acuzații rusești la adresa Kievului. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a spus joi că afirmațiile rusești sunt „un nonsens”. El a adăugat că Statele Unite au informat Rusia în scris despre pericolul unui atac terorist, dinainte, așa cum au mai făcut în multe alte rânduri.

Kirby a spus că un avertisment american scris despre pericolul unui atac la un concert sau altă adunare publică a fost transmis rușilor „pe data de 7 martie, la ora 11.15”.

Rusia a recunoscut zilele trecute că au existat contacte între serviciile de informații ruse și cele americane, dar a căutat să minimalizeze importanța lor, un oficial de la Kremlin insistând că rușii fac asemenea evaluări în mod independent.

Rușii s-au declarat surprinși că americanii au știut așa de curând după atac cine l-a pus la cale, adică filiala afgană Khorasan a Statului Islamic.

Ucraina a negat de la bun început acuzațiile rusești că ar fi fost implicată în atac. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat că recurgând la asemenea explicații, președintele rus Vladimir Putin nu face decât să încerce să distragă atenția de la propria lui răspundere pentru pierderile de vieți omenești.

Putin a acceptat în zilele de după atacul revendicat de organizația Stat Islamic că el a fost pus la cale de militanții islamiști, dar a sugerat că autorii ar fi avut de gând să fugă după atentat spre Ucraina, care ar fi fost pregătită să-i primească.

Alți oficiali din aparatul de stat de la Moscova au preluat ideea unui sprijin ucrainean sau occidental pentru atentatori, fără să aducă vreo dovadă.

Acuzațiile Kremlinului la adresa Ucrainei au fost condamnate de mai multe guverne occidentale. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus luni că a da vina pe Ucraina este din partea Rusiei un gest „cinic și neconstructiv”.

El a dezvăluit că organizația care a pus la cale atacul, adică Stat Islamic Khorasan (ISIS-K) a plănuit atacuri în Franța, ele fiind dejucate de serviciile de informații franceze.

### Vezi și... ### Expertul Michael Kugelman în urma atacului de la Moscova: Gruparea Stat Islamic, singura care are voința și capacitatea