Rusia introduce ordine de recrutare electronice

Afiș care promovează serviciul militar rusesc, Moscova, Rusia, 12 aprilie 2023

Kremlinul speră ca schimbarea să diminueze eschivările de la recrutare, înaintea unei posibile contraofensive militare ucrainene.

Camera superioară a Parlamentului rus a aprobat rapid miercuri o lege care permite emiterea de ordine electronice de recrutare.

În prezent, ordinele sunt trimise prin poștă și trebuie predate personal, iar mulți recruți potențiali au evitat să fie duși la oaste evitând să stea la adresa oficială.

### Vezi și... ### «Gulagul digital» din Rusia și care este adevărul despre abuzurile sexuale ale călugărilor budiști

De acum, ordinul va fi trimis în continuare și prin poștă, dar va fi considerat predat odată ce se publică într-un registru electronic de stat.

Recipienții care nu se prezintă la recrutare vor primi interdicție de a părăsi Rusia, li se va suspenda carnetul de conducere și vor fi împiedicați să-și vândă apartamentele și alte proprietăți.

Deputații din camera inferioară, Duma de Stat, aprobaseră schimbarea marți. Ea mai trebuie aprobată de președintele Vladimir Putin.

Schimbarea are loc pe fondul informațiilor că Ucraina pregătește o contraofensivă în războiul declanșat în februarie 2022 prin invadarea țării de către Rusia. Autoritățile ruse insistă însă că o nouă mobilizare nu este iminentă.

Preșdintele Putin a anunțat mobilizare în septembrie 2022, după o contraofensivă ucraineană care a împins îndărăt forțele ruse din estul Ucrainei, în regiuni întinse.

Ordinele emise atunci au făcut foarte mulți ruși să fugă din țară. Numărul lor este estimat la sute de mii.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus miercuri că schimbarea legislativă privind ordinele de recrutare are doar rostul de a „face ordine... în interesul cetățenilor” într-un sistem care și-a dovedit lipsurile cu ocazia „operațiunii speciale” din Ucraina.

Criticii Kremlinului au numit noua legislație „o închisoare digitală” care dă prea multe puteri centrelor de recrutare.

### Vezi și... ### Rușii iau pașapoarte kârgâze pentru a scăpa de războiul din Ucraina