Rusia lansează un atac masiv asupra sistemului energetic al Ucrainei. Dronele ucrainene lovesc rafinării rusești

Pompierii ucraineni luptă cu flăcările în regiunea Kiev, după un atac aerian rusesc, pe 12 iunie 2024

Instalații electrice din patru regiuni ucrainene - Dnipropetrovsk, Donețk, Vinița și Kiev – au fost avariate în urma atacurilor rusești de noaptea trecută, rănind șapte persoane, a anunțat compania națională Ukrenergo, pe 20 iunie.

Cel mai mult a fost afectată regiunea Vinița, unde fără curent au rămas aproape 220 de mii de consumatori, din 427 de localități (în 2020, populația acestei regiuni ucrainene era de 1,5 milioane de oameni). Până dimineață, alimentarea tuturor acestor abonați a fost restabilită, potrivit Ministerului Energiei.

În regiunea Kiev, fără curent au rămas peste șapte mii de consumatori din 10 localități.

Compania Ukrenergo a declarat că este nevoită să extindă grila întreruperilor de energie electrică după bombardamentele din noaptea de joi.

Energeticieni au anunțat că o altă centrală termică a fost avariată în urma loviturilor rusești, dar nu au precizat care. Bombardamentele din noaptea de 20 iunie au fost a șaptea lovitură masivă asupra sectorului energetic ucrainean din ultimele trei luni, potrivit DTEK – cea mai mare companie energetică privată din Ucraina.

Forțele rusești au lansat în noaptea de miercuri spre joi nouă rachete și 27 de drone asupra teritoriului ucrainean. Apărarea aeriană ucraineană a doborât toate dronele și cinci rachete, potrivit ministerului apărării de la Kiev.

Drone ucrainene cu rază lungă de acțiune lovesc din nou depozite petroliere și rafinării rusești

În timp ce Rusia ataca din nou sistemul energetic din Ucraina, dronele ucrainene au continuat să lovească, pentru a doua zi consecutiv, depozite petroliere din adâncul teritoriului rusesc.

Liderul republicii Adîgheia (din sudul Rusiei, în apropierea Mării Negre), Murat Kumpilov, a anunțat că dronele ucrainene au atacat în cursul nopții un depozit de petrol din satul Enem, raionul Tahtamukaisk. Potrivit lui, un incendiu a izbucnit și s-a extins pe o suprafață de 400 de metri pătrați, dar atacul nu a provocat victime, iar focul a fost stins până dimineața.

Potrivit canalelor rusești de Telegram, depozitul de petrol din satul Enem aparține companiei Lukoil.

Anterior, ministerul rus al Apărării a raportat că 15 drone ucrainene au fost interceptate noaptea trecută deasupra unor regiuni rusești, dintre care șase în Adîgheia și trei deasupra regiunii Krasnodar. Alte drone ar fi fost doborâte deasupra regiunilor Belgorod, Rostov și Orlov.

S-a relatat și despre o lovitură asupra rafinăriei Afip din regiunea Krasnodar, învecinată cu Adîgheia. Rafinăria și depozitul de petrol din satele Afip și Enem sunt situate la câțiva kilometri distanță, însă prima localitate face parte din regiunea Krasnodar, iar cea de-a doua din Republica Adîgheia.

Guvernatorul regiunii ruse Tambov, Maksim Egorov, a anunțat și el că, în dimineața zilei de 20 iunie, „a avut loc un incendiu” la depozitul petrolier Platonovski, din raionul Raskazovsk. Potrivit lui, incendiul a fost provocat, „probabil, din cauza unei drone”. Oficialul a spus că incidentul nu s-a soldat cu victime. Egorov a mai scris că „rămășițele” unei alte drone au fost găsite dimineața în raionul Pervomaisk.

Guvernatorul regiunii Breansk, Aleksandr Bogomaz, a scris și el pe Telegram că sirenele antiaeriene au răsunat în zonele rusești de la frontiera de nord a Ucrainei, precum și în regiunile Voronej și Lipețk.

Pe 19 iunie, drone ucrainene au lovit un depozit petrolier din orașul Azov, regiunea Rostov din sudul Rusiei, provocând un incendiu de mari proporții. Surse din serviciile de informații ucrainene au declarat pentru RFE/RL că atacul a fost o „operațiune specială” a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

În general, Kievul evită să comenteze astfel de incidente, dar depozitele de petrol și instalațiile energetice rusești devin tot mai des ținte ale dronelor ucrainene, care parcurg, adesea, distanțe de sute de kilometri în adâncul teritoriului Rusiei. Kievul a declarat în repetate rânduri că atacurile asupra infrastructuri energetice, miliare și de transport a Rusiei subminează efortul de război al Moscovei.

Rusia și Ucraina și-au intensificat atacurile aeriene în ultimele luni. Moscova țintește centralele electrice ucrainene, iar Kievul vizează mai cu seamă rafinăriile și depozitele de combustibil rusești.

De la începutul anului, forțele ucrainene au lansat zeci de atacuri asupra infrastructurii petroliere rusești, reușind să diminueze capacitățile de procesare ale Rusiei cu peste 15%, potrivit unor oficiali NATO.

Afișează mai mult

📰 Europa Liberă este și pe Google News