Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.
Cele mai recente informații legate de recentele explozii din regiunea transnistreană le găsiți într-un live blog separat: Explozii în Transnistria.
Ultimele evoluții:
- Statele Unite sunt decise să ''mute munţii din loc'' pentru a ajuta Ucraina să câştige împotriva Rusiei, a declarat marţi ministrul american al apărării Lloyd Austin, la reuniunea internațională din Germania dedicată consolidării capacităților militare ale Ucrainei.
- Germania, într-o schimbare totală de strategie, a anunțat că va livra arme grele Ucrainei, va antrena militari ucraineni și va înlocui cu armament modern, armele grele de producție sovietică/rusească pe care alte țări NATO se livrează Ucrainei. Anunțul a fost făcut de ministra germană a apărării Lambrecht la reuniunea de la Ramstein, găzduită de Statele Unite.
- Secretarul general al ONU, António Guterres a cerut din nou încetarea focului în Ucraina și a avertizat cu privire la impactul pe care războiul Rusiei îl are asupra țărilor vecine și asupra securității alimentare din întreaga lume. Oficialul ONU a făcut aceste comentarii la începutul unei întâlniri cu ministrul rus de externe la Moscova. Guterres se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin în cursul zilei, după care va pleca la Kiev.
- Ministerul rus al Apărării a avertizat că va lansa atacuri împotriva capitalei ucrainene Kiev dacă trupele ucrainene vor utiliza arme furnizate de Marea Britanie împotriva teritoriului rus. Marți dimineață, într-un interviu cu BBC, ministrul britanic al apărării James Heappey aprecia că este „pe deplin legitim” ca Ucraina să lovească ținte în Rusia, folosind arme furnizate de Marea Britanie.
- Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni seară că livrările de armament occidental către Ucraina înseamnă că alianța NATO este „în esență angajată în război cu Rusia”. Vorbind la televiziunea de stat, Lavrov a spus: „Aceste arme vor fi o țintă legitimă pentru armata Rusiei care acționează în contextul operațiunii speciale”.
- Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a reacționat imediat pe Twitter cu aprecierea că „Moscova simte că va fi înfrântă”.
- Bilanțul incendiului de la Institutul de Cercetare al Ministerului rus al Apărării din orașul Tver a crescut la 17 morți, potrivit oficialilor locali. Autoritățile regionale din Tver spuneau pe 25 aprilie că au fost identificate cinci dintre cele 17 cadavre recuperate din dărâmături. Incendiul izbucnise cu patru zile mai devreme.
- „Vrem să ne asigurăm că Rusia nu va mai putea face ceea ce a făcut deja în cursul invaziei” din Ucraina și nici nu-și va putea reface forța militară la nivelul dinainte de invazie, a declarat pe 25 aprilie ministrul american al apărării Lloyd Austin, după vizita de duminică seară la Kiev, împreună cu secretarul de stat Antony Blinken. Cei doi au discutat cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky despre ajutorul militar de care are nevoie Ucraina, dar și despre garanții de securitate.
Un posibil nou mormânt comun, descoperit în apropiere de Mariupol
În apropiere de Mariupol, a fost descoperită o altă presupusă groapă comună în care se crede că au fost înmormântați locuitori ai orașului asediat de peste o lună de forțele ruse. Jurnaliştii proiectului „Shemî” al serviciului ucrainean al Europei Libere au publicat imagini făcute din satelit, care arată șanțuri săpate pentru morminte. În fotografiile făcute pe 24 martie apare cimitirul Starokrîmskii de pe teritoriul satului Starîi Krîm, care se afla deja sub controlul trupelor ruse. Lungimea șanțurilor de la acea dată este estimată la 60-70 de metri. O lună mai târziu, lungimea lor ajunge deja la 200 de metri, iar unele dintre șanțuri sunt astupate. Mai multe amănunte, AICI.
Se relatează despre noi explozii în regiunea transnistreană
Pe rețelele de socializare online au apărut relatări despre explozii care ar fi avut loc în localitatea transnistreană Maiac, la 26 aprilie. Ar fi fost aruncate în aer două antene și un atac asupra unui aeroport militar. Niciuna din informații nu a putut fi verificată de Europa Liberă deocamdată. Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a convocat Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană. Mai multe AICI.
### Vezi și... ### Tensiuni în TransnistriaMinisterul apărării de la Londra: Rusiei îi lipsesc în continuare elemente-cheie din „structura logistică” în Ucraina
Moscova a înregistrat doar progrese minore de când și-a reorientat ofensiva militară spre estul Ucrainei, se spune în analiza cotidiană a Ministerului britanic al Apărării. Într-o postare pe Twitter, de pe 25 aprilie, se arată că Rusiei îi lipsesc în continuare elemente cheie din „structura logistică”, iar asediul combinatului metalurgic Azovstal de la Mariupol „a dus la epuizare în multe unități rusești, care și-au pierdut din eficiență în lupte”.
### Vezi și... ### Azovstal: cum arată combinatul unde se dă ultima bătălie pentru MariupolDecizia Moscovei de a nu lua cu asalt combinatul siderurgic, ci doar de a-l supune unui asediu prelungit, face ca unitățile rusești de acolo să rămână pe loc, deci să nu poată fi trimise în altă parte, în caz de nevoie. Potrivit aceleiași analize, hotărârea ministerului rus al Apărării de a prelua administrarea compensațiilor acordate familiilor militarilor decedați pe front indică „o posibilă încercare de a ascunde adevărata amploare a pierderilor”.
Statele Unite cred că Ucraina poate câștiga războiul dacă „are echipamentul potrivit”
Statele Unite consideră că Ucraina poate câștiga războiul împotriva Rusiei dacă are „echipamentul potrivit”, a declarat pe 25 aprilie șeful Pentagonului, Lloyd Austin, după o călătorie la Kiev efectuată împreună cu secretarul de stat, Antony Blinken.
Vizita din 24 aprilie a avut loc în momentul în care războiul a intrat în a treia lună, cu mii de morți și milioane de refugiați. Invazia rusească din Ucraina începută pe 24 februarie a fost contracarată de Occident cu un sprijin masiv pentru Kiev, inclusiv livrări de arme.
„Primul pas în obținerea victoriei este să crezi că poți câștiga. Și ei cred că putem câștiga", a spus ministrul american al apărării unui grup de jurnalişti după ce el și Blinken s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Mai multe amănunte AICI.
Rusia a lovit o rafinărie în Ucraina, după ce i-a fost incendiat un depozit petrolier
Rusia spune că forțele sale au lovit instalații militare ucrainene și rafinăria de petrol Kremenciug, la nord-vest de Dnipro. Anunțul din 25 aprilie al ministerului rus al apărării a survenit la scurt timp după ce un incendiu puternic a fost înregistrat la o instalație de stocare a petrolului din orașul rusesc Briansk, în apropiere de granița cu Ucraina.
Agenția de presă Reuters relatează că nu există vreun indiciu imediat că incendiul ar fi legat de războiul din Ucraina, deși oficialii ruși au declarat săptămâna trecută că elicopterele ucrainene au lovit clădiri rezidențiale și au rănit șapte persoane în zonă. Mai multe amănunte, AICI.
Volodimir Zelenski despre speranță și victorie
„Marea sărbătoare de azi ne dă mare speranță și credința de neclintit că lumina va învinge întunericul, că binele va înfrânge răul, că viața va prevala în fața morții, și prin urmare Ucraina va învinge!”, a spus liderul de la Kiev în discursul pronunțat duminică la vechea catedrală ortodoxă Sfânta Sofia „Marea sărbătoare de azi ne dă mare speranță și credința de neclintit că lumina va învinge întunericul, că binele va înfrânge răul, că viața va prevala în fața morții, și prin urmare Ucraina va învinge!”, a spus liderul de la Kiev în discursul pronunțat duminică la vechea catedrală ortodoxă Sfânta Sofia.
Armata rusă a reluat asaltul contra uzinei siderurgice Azovstal de la Mariupol
Rusia și-a reluat asaltul asupra luptătorilor ucraineni care încă rezistă la combinatul sideruric Azovstal din Mariupol, la câteva zile după ce Moscova s-a declarat victorioasă în câteva puncte-cheie din orașul-port strategic din sudul Ucrainei, și a spus că forțele sale nu au nevoie să cucerească Azovstal.
Atacul asupra orașului Mariupol, cea mai mare bătălie a conflictului, durează de câteva săptămâni. Cucerirea orașului e considerată vitală pentru încercarea Rusiei de a conecta regiunea estică Donbas cu Crimeea, peninsula ucraineană de la Marea Neagră anexată abuziv de Rusia în 2014.
Your browser doesn’t support HTML5
Zelenski: Ucraina are nevoie de 7 miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile de război
Ucraina are nevoie de șapte miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile economice cauzate de invazia Rusiei, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 21 aprilie, într-o alocuțiune virtuală adresată consiliilor de conducere ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale. Forțele rusești, spune Zelenski, urmăresc să distrugă „toate obiectele din Ucraina care pot servi drept bază economică pentru viață" inclusiv gări, depozite de alimente, petrol sau rafinării.
Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat că, estimativ, pagubele provocate clădirilor și infrastructurii din Ucraina sunt de 60 de miliarde de dolari. În această estimare nu intră pagubele provocate economiei ucrainene de război, a spus Malpass, care a adăugat că „războiul este încă în curs de desfășurare, așa că aceste costuri sunt în creștere”.
Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina
Locuitorii orașelor ucrainene eliberate acuză militarii ruși nu numai de jafuri și prădare, ci și de violare a civililor. Procuratura Generală a Ucrainei a început să investigheze primul caz de acest fel, iar activiștii pentru drepturile omului și voluntarii adună dovezi pentru altele.
Your browser doesn’t support HTML5
Moscova și „operațiunile ei militare”
În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare dată denumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.