Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.
Ultimele evoluții:
- Ministrul Apărării din Rusia a anunțat că a preluat controlul asupra orașului-port Mariupol și că un grup mic de luptători ucraineni a rămas pe teritoriul Azovstal. Rusia le-a transmis un ultimatum să depună armele, pentru a-și salva viața.
- Premierul ucrainean, Denis Șmîgal, a declarat că militarii ucraineni refuză să capituleze, controlând unele regiuni din orașul Mariupol. De asemenea, peședintele Volodimir Zelenski a spus că eliminarea ultimelor trupe ucrainene prinse în oraș ar pune capăt negocierilor cu Moscova, potrivit AFP.
- Ucraina a cerut urgent partenerilor occidentali mai multe arme pentru a se putea apăra în fața Rusiei. Moscova amenință cu „consecințe imprevizibile” dacă vor fi făcute livrări. Între timp, Kievul anunță că au început a sosi echipamente militare premise zilele trecute de Statele Unite.
- UE pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei care ar putea viza Sberbank, care deține 37% din piață, dar și întreprinderi petroliere, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
- Încă un general rus a murit săptămâna aceasta pe frontul din Ucraina, al optulea de la începutul războiului, potrivit părții ucrainene. Generalul Vladimir Frolov, comandantul adjunct al Armatei a VIII-a, a fost înmormântat, sâmbătă, la Sankt Petersburg.
- Ministerul rus al Apărării a confirmat că nava-amiral a flotei de la Marea Neagră, crucișătorul „Moskva”, s-a scufundat. Moscova a precizat că nava s-a scufundat în timp ce era remorcată în port, după o explozie la bord. Ucraina anunțase că a lovit crucișătorul cu două rachete de croazieră „Neptun”.
### Vezi și... ### Autoritățile ruse susțin că echipajul crucișătorului „Moskva” a supraviețuit
Acest lucru îl confirmă un oficial de rang înalt din cadrul ministerului american al apărării care a făcut declarații în condiții de anonimat.
Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina
Locuitorii orașelor ucrainene eliberate acuză militarii ruși nu numai de jafuri și prădare, ci și de violare a civililor. Procuratura Generală a Ucrainei a început să investigheze primul caz de acest fel, iar activiștii pentru drepturile omului și voluntarii adună dovezi pentru altele.
Your browser doesn’t support HTML5
În războiul din Ucraina, Rusia „orbecăie” | Problema sateliților
Rusia și-a intensificat atacurile în estul Ucrainei, unde se așteaptă acum o ofensivă pe scară largă, după ce a fost forțată să se retragă din jurul Kievului și să se regrupeze. Potrivit surselor ucrainene, dar și a serviciilor occidentale de informații, în primele săptămâni ale invaziei, a suferit pierderi semnificative, în oameni și echipament.
Experții militari au remarcat și faptul că nu a lansat sau nu a putut lansa o campanie coordonată, între forțele terestre, aeriene și maritime. Nu a reușit nici să controleze spațiul aerian deasupra Ucrainei, pentru a-și folosi eficient o aviație militară, net superioară celei ucrainene. Motivul? Infrastructura de comunicație și starea sateliților. Mai multe amănunte AICI.
Joe Biden acuză Rusia de genocid în Ucraina
Președintele american Joe Biden a declarat pentru prima dată că acțiunile Rusiei în Ucraina sunt un „genocid”. „Da, am spus genocid pentru că a devenit tot mai clar că Putin încearcă să șteargă chiar ideea că este posibil să fii ucrainean, iar dovezile se înmulțesc”, le-a spus Biden reporterilor pe 12 aprilie, în timp ce se pregătea să urce la bordul avionului Air Force One după un discurs ținut în Des Moines, Iowa. Mai multe amănunte AICI.
În Ucraina sunt exhumate victimele de la Bucea, pentru expertize medico-legale și reînmormântare
Autoritățile ucrainene au exhumat zeci de cadavre din gropi comune în suburbia Bucea a Kievului, pentru teste medico-legale și pentru o înmormântare cuvenită. Există dovezi solide că forțele ruse au comis crime de război în acest oraș. Șeful Poliției naționale ucrainene a declarat pentru RFE/RL, la 8 aprilie, că multe victime au fost împușcate în tâmplă de la mică distanță.
Your browser doesn’t support HTML5
„Li s-a spus că va fi o victorie glorioasă”
Casa Albă anticipează intensificarea violenței în Ucraina în condițiile în care rușii își redirecționează campania către estul țării, pretinzând – deloc convingător – că acesta ar fi fost obiectivul de la bun început.
Your browser doesn’t support HTML5
Putin are acum, pentru prima dată un general, care răspunde pentru întreaga operațiuni în persoana lui Alexandr Dvornikov, cel care a condus brutala intervenția a Rusiei în Siria. Imaginile provenite din Ucraina – masacrul de la Bucea, cifrele morților la Mariupol, unde se estimează că în jur de 20 de mii de persoane și-au pierdut viața, recentul atac asupra unei gări pline de persoane, care încercau să se refugieze – toate acestea întăresc caracterizarea formulată de președintele Biden care a spus că Vladimir Putin este criminal de război. Mai multe amănunte AICI.
Drum însângerat | Cum vrea să transforme Putin dezastrul militar și umanitar în victorie
Observatori politici se întreabă ce ar putea Vladimir Putin să facă pentru a transforma ceea ce este acum un dezastru militar, într-o aparentă victorie, fie și limitată. Citiți opinii ale experților americani sintetizate de Valeriu Sela aici.
Joe Biden spune că trebuie adunate dovezi în legătură cu atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina. Citiți mai multe aici.
VIDEO: Cum reacționează rușii la acuzațiile de la Bucea:
Your browser doesn’t support HTML5
VIDEO: Atrocitățile armatei ruse: de la Al Doilea Război Mondial la războaiele din Cecenia și Ucraina
Acțiunile din prezent ale Rusiei în Ucraina se aseamnă, spun istoricii, acelea ale armatei germane din al Doilea Război Mondial, sau cu cele ale armatei sovietice (iar mai apoi ale armatei ruse) în Afganistan și Cecenia
Agenția ONU pentru refugiați afirmă că peste 4,4 milioane de ucraineni au fugit din țara lor de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei, la 24 februarie, în cel mai mare val de refugiați din Europa de la Al Doilea Război Mondial până astăzi. Aflai mai multe aici.
Moscova și „operațiunile ei militare”
În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare dată DEnumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.