Your browser doesn’t support HTML5
Triste, foarte triste au fost concluziile preşedintei Maia Sandu după şedinţa de marţi a Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Cică schemele unor grupuri de interese, controlate de Plahotniuc, Șor și Platon, se derulează de mai mulți ani şi pun în pericol banii cetățenilor, creează riscuri majore pentru sectorul asigurărilor, precum și pentru bugetul statului.
„Unele din aceste scheme au fost posibile din cauza deciziilor proaste ale instituțiilor de reglementare, altele au fost favorizate de deciziile dubioase ale judecătorilor. În lipsa unor acțiuni prompte din partea organelor de drept în cazul actelor de corupție, precum și a inacțiunii Parlamentului în raport cu membrii consiliului Comisiei Naționale a Pieței Financiare, atacurile raider continuă”, a spus Maia Sandu într-o postare pe Facebook. Iar CSS a recomandat Procuraturii Generale şi altor instituţii să investigheze, între altele, deciziile Comisiei Naționale a Pieței Financiare care au dus la gestionarea ineficientă a activelor unor companii de asigurări.
Ce să spun? E mare tristeţe. Vasăzică, Plahotniuc şi Şor au fugit din RM în iunie 2019, pe când schemele lor sunt vii şi ne aduc şi acum daune. Cum aşa? Se împlinesc în curând doi ani de când au fugit cei doi mari oligarhi. Mă aşteptam ca aceste scheme să fie dezasamblate, dezactivate. De fapt, de cât timp au nevoie organele de stat din RM pentru a anihila aceste scheme? De cât timp e nevoie ca organele de drept să întreprindă „acţiuni prompte”, vorba Maiei Sandu? Să aşteptăm decenii?
Păi, dacă schemele dubioase ale oligarhilor fugari sunt vii, nici fuga lor nu mai este o mare izbândă. Dacă ei trag aici sforile în continuare, cui mai foloseşte schimbarea politică din iunie 2019? E o întrebare pentru toată clasa politică din RM: şi pentru PSRM, PDA şi PAS, care l-au debarcat voiniceşte pe Plahotniuc, şi pentru foştii coechipieri ai lui Plahotniuc din Partidul Democrat. Ce facem cu aceste scheme, stimabililor? Sau poate ele sunt rodul imaginaţiei Maiei Sandu?