Linkuri accesibilitate

Alexandru Slusari: Țara merge pe o cale foarte șubredă, incertă


Alexandru Slusari, deputat al Platformei Demnitate și Adevăr
Alexandru Slusari, deputat al Platformei Demnitate și Adevăr

Vice președintele parlamentului, șeful fracțiunii Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, a spus Europei Libere că atât Maia Sandu, cât și Igor Dodon, se gândesc la propriile interese iar PPDA s-a oferit de mai multe ori să intre la guvernare cu un cabinet minoritar.

Alexandru Slusari: Țara merge pe o cale foarte șubredă, incertă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:13 0:00
Link direct

Europa Liberă: Vicepreședintele parlamentului, Alexandru Slusari, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr în studioul Europei Libere de la Chișinău, tocmai după ce a fost la discuție cu președinta Maia Sandu. Șefa statului poartă discuții înainte de a merge cu o sesizare, cel mai probabil, la Curtea Constituțională, să solicite dacă se întrunesc toate circumstanțele pentru dizolvarea parlamentului. De ce ați mers de unul singur, dle Slusari, la președinție?

Tuturor deputaților le este absolut clar că aceste consultări nu sunt altceva decât fracțiunea formală

Alexandru Slusari: „Așa am decis la fracțiune. Tuturor deputaților le este absolut clar că aceste consultări nu sunt altceva decât fracțiunea formală, la care n-au să fie niște discuții punctuale, sincere, cu rezultat. Avem deja experiența aceasta tristă, amară. Eu aș spune că am avut mai multe consultări, la care eu am crezut că vom aborda serios problemele, subiectul identificării soluțiilor. Dar, până la urmă, am fost păcăliți, am constatat că aceste consultări au fost niște mimări.”

Europa Liberă: În ce direcție înclină balanța, dacă e să vorbim despre un deznodământ politic?

Alexandru Slusari: „Da ea există, balanța asta? Eu n-o prea văd. Dna Sandu, din prima zi, era țintită și înclinată spre alegeri anticipate, fără a ține cont de ce va fi în țară în această perioadă. Și a promovat această linie prin diferite metode. Păcat că noi, la un moment dat, chiar am crezut sincer că putem să venim să discutăm varianta noastră, pe care o considerăm și până în ziua de astăzi cea mai bună foaie de parcurs. Parcă discutam variante, cum facem, cum semnăm, condițiile, precondițiile. Dar, în realitate, nu s-a dorit acest lucru. S-a dorit din start să fie anunțate alegeri parlamentare cu amânare și în această perioadă țara să fie administrată de un guvern interimar. Este cea mai proastă soluție. Din luna decembrie 2020, eu cred că așa s-ar înțelege ei cu Dodon, până în august-septembrie, opt sau nouă luni, țara să fie în mâna unui guvern care nu vrea să fie la guvernare, care nu poate gestiona această situație. Și consecințele le vom simți toți, și Dvs., și eu, și cetățenii, și agenții economici. Păcat!”

Alexandru Slusari: Ambițiile fostului și actualului președinte aruncă țara în criză
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:31:13 0:00

Europa Liberă: Dar cu ce ar putea să soldeze eforturile deputaților care au semnat acea declarație privind inadmisibilitatea dizolvării legislativului?

Alexandru Slusari: „După părerea mea, este un document cu niște constatări sub aspectul politico-juridic, sub aspect politic, poate și este ceva esență în acea declarație, dar juridic, din punctul meu de vedere, este încă o hârtie sterilă și continuarea circului. Ieri, am văzut, a fost circ în parlament din partea colegilor de la PSRM, Șor și PAS. Iată, astăzi, continuarea acestui circ. Hai să mai facem declarație la declarație. Cineva mimează consultările, cineva vine cu o declarație care, juridic, nu are valoare. Și asta într-o perioadă când mor oamenii, când business-ul nu știe ce-o să facă mai departe.”

Europa Liberă: Dar se zicea că până în ultimul moment și deputații Platformei DA erau de acord să semneze declarația.

Alexandru Slusari: „Noi nu vorbim de semnare, vorbim de votare.”

Europa Liberă: De votare.

Alexandru Slusari: „Noi am analizat, declarația a venit, au fost anumite momente, în conținut, cu care noi suntem de acord: că nu sunt epuizate toate căile, politic, că mai este loc pentru dialog (și Platforma tot timpul pentru asta), doar că am înțeles că nu ajută această declarație. ”

Europa Liberă: Dar de ce ați renunțat s-o votați?

Alexandru Slusari: „Dar pentru ce? Nu ajută. Noi, la un moment dat am înțeles că, iarăși, această declarație face parte dintr-un scenariu de circ, pe care l-am avut ieri și care a continuat astăzi. Și am considerat că, chiar dacă sunt acolo mai multe lucruri cu care suntem de acord, declarația era mai mult neutră, nu era scris nimic despre majoritatea parlamentară Șor-Dodon, nu era nimic scris despre candidatură. Erau niște constatări în câteva alineate, dar cel mai mult contează rezultatul. Care o să fie rezultatul acestei declarații? Noi atâtea declarații am aprobat! Țara acuma are nevoie de soluții, iar această declarație nu ne apropie pe noi de soluție. Soluția acum se află, în mare parte, pe terenul dnei Sandu și pe terenul fracțiunilor parlamentare, dacă ei vor sincer rezolvarea acestei probleme. Dar din câte văd, dna Sandu nu dorește identificarea unei soluții în ce privește guvernul. Țara merge pe o cale foarte șubredă, incertă și care vor fi consecințele social-economice și, principalul, viețile omenești, asta este cel mai dureros pentru mine, care vor fi aceste consecințe, nu putem să spunem.”

Europa Liberă: Dar dacă se ajunge la declanșarea anticipatelor, la organizarea acestui scrutin parlamentar anticipat, când credeți că ar putea să aibă loc?

Alexandru Slusari: „Dna Sandu preferă să fie organizate aceste alegeri în vară, în iunie-iulie, dar puțin probabil. Că și dna Sandu a căzut de acord astăzi că e nevoie de, cel puțin, două luni pentru vaccinare, asta înseamnă aprilie-mai. Și dacă aplicăm matematica, acest lucru se va produce sau în iulie, sau în august, eventual septembrie-octombrie, data pe care acum insistă Igor Dodon, și eu cred că undeva aici o să fie bătută palma.”

Europa Liberă: Dvs. sunteți gata pentru anticipate?

Alexandru Slusari: „Orice partid tot timpul trebuie să fie gata pentru anticipate. Nu e problema dacă suntem sau nu suntem gata, problema e contextul în care noi facem aceste alegeri. Ce va fi cu țara până la alegeri? Cine va gestiona țara până la alegeri? Care vor fi consecințele acestor alegeri anticipate? De dragul unor interese a doi politicieni, fostul și actualul președinte, noi aruncăm țara într-o situație imprevizibilă, cu mai multe riscuri și consecințe negative și încă și administrată de un guvern răsuflat. Dvs. înțelegeți că dl Ciocoi nu vrea și nu este capabil să gestioneze aceste lucruri? nici sub aspectul pandemic, nici sub aspectul financiar. Și guvernul este limitat în atribuții, guvernul nu poate identifica niște bani, chiar bani pentru alegerile anticipate, fără ca să fie rectificat bugetul. Dar bugetul nu poate fi rectificat fără încălcarea Constituției.”

Europa Liberă: Dar Dvs. credeți că acest parlament mai poate adopta legi bune?

Alexandru Slusari: „Noi, timp de două luni, alături de unele proiecte dubioase, care, într-adevăr, trezesc suspiciuni și cu care noi tot timpul luptăm...”

Europa Liberă: Care anume?

Alexandru Slusari: „Cele care au fost pe 16 decembrie, când au fost mai multe proiecte mai mult decât dubioase și care au fost adoptate în detrimentul intereselor R. Moldova. Mai avem câteva proiecte, care au fost votate în februarie-martie. Dar, totuși, am avut și vreo 30-40 proiecte de legi benefice și care au fost votate cu 90-95 de voturi, adică am avut consens. Adică, să spunem că acest parlament nu poate să producă chiar nimic-nimic, cu toate carențele care sunt în acest parlament, ar fi o greșeală. Și, din punctul meu de vedere, încă o perioadă de câteva luni, până stabilizăm situația, până deblocăm asistența externă, până rezolvăm anumite probleme pentru oameni, era loc pentru dialog și merita să nu aruncăm țara în preajma catastrofei, dar totuși să încercăm să găsim soluția de câteva luni, pentru binele țării.”

Europa Liberă: Dle Slusari, asistența financiară din exterior poate fi deblocată cu un guvern cu împuterniciri depline.

Alexandru Slusari: „Exact.”

Europa Liberă: Dacă se învestește un guvern, se crede că acel guvern ar putea să tergiverseze perioada și să nu se mai declanșeze alegeri parlamentare anticipate.

Alexandru Slusari: „Iată de atâta noi și am propus o formulă transparentă, clară, o foaie de parcurs care să fie semnată de reprezentanții a patru fracțiuni, exceptând fracțiunile care seamănă mai mult a grupări criminale, decât politice, și să mergem mai departe cu această foaie de parcurs. Cu anumite riscuri, cu o doză de neîncredere, dar este necesar. Iată acum se vorbește de lockdown. Dacă anunțăm lockdown, de unde luăm bani pentru a le compensa oamenilor pierderile? Pachetul despre care a vorbit Igor Grosu, 11 miliarde de lei, măcar jumătate din banii aceștia de unde-i luăm fără de finanțare externă? Sau chiar dacă găsim ceva bani pe interior, cum să facem rectificarea? Dar cum să procurăm vaccinul? Dar cum să suplinim măcar fondul de rezervă pentru medicii infectați? În următoarele 3-4 luni trebuie să primească câte 16 mii de lei, familiile lor câte o sută de mii. De unde să le luăm? Noi am propus formula. Cu anumite riscuri. Dar dna Sandu a pus atunci întrebarea: dar este gata parlamentul să voteze abrogarea mai multor legi, care au fost votate anterior în detrimentul intereselor R. Moldova. Și eu am spus atunci și am reiterat și astăzi, în discuția cu dna Sandu: dar Dvs. ați încercat să convocați aceste patru fracțiuni, după consultările separate, să convocați reprezentanții? Fără Dodon! Fără acest personaj! Dar să convocați aceste patru fracțiuni și să puneți precondiția – iată, discutăm mai departe despre guvern, dacă voi votați a)..., b)...., c).... Mai ales că nu sunt așa de multe aceste proiecte contestate la Curtea Constituțională. Cel mai sensibil proiect este cel cu pensiile. Dar ați încercat sau nu? N-am primit răspuns. Eu știu că atunci când se caută soluții se fac mai multe încercări, se caută diferite metode. Dar când nu se dorește, atunci se caută justificări.”

Europa Liberă: Dvs., fracțiunea Partidului Demnitate și Adevăr, ați insistat că vă asumați guvernarea, eventual, dacă se găsește un compromis, un consens, ca să fie învestit guvernul în frunte cu Andrei Năstase. Socialiștii spun că niciodată, la modul serios, nu ați discutat acest scenariu.

Alexandru Slusari: „Noi niciodată nu am discutat în negocieri separate, bilaterale, după culise, ceea ce, anumiți indivizi, care se pretind politicieni, ne-au imputat nouă. Socialiștii poate sunt deprinși cu așa jocuri de culise, noi, într-adevăr, bilateral nu am discutat acest lucru.”

Europa Liberă: Deci, Andrei Năstase și Igor Dodon n-au discutat niciodată acest subiect? De ce atunci Igor Dodon ieșea cu declarații și spunea „Acceptăm candidatura dlui Năstase, dar nici în fracțiunea lui nu votează toți colegii”?

Alexandru Slusari: „Da de ce fracțiunea atunci a ieșit în conferință de presă și a spus, sus și tare, noi ne asumăm și iată candidatul nostru, Andrei Năstase? Care era logica fracțiunii?”

Europa Liberă: Și de ce Igor Dodon îl îndemna să-și numere soldățeii?

Alexandru Slusari: „Igor Dodon este mare intrigant, lui tare îi place – îi pare că joacă șah – să bage zâzanie. Vorbește ceva despre Platforma DA, pe urmă vorbește despre PD. Igor Dodon mai bine să se uite sub nasul lui, ce se întâmplă și care este atitudinea reală față de dânsul, chiar și a mai multor membri ai Partidului Socialiștilor. Igor Dodon este o persoană arogantă, îi place să facă spectacol, că el e atotputernic, că el cunoaște totul. Au fost niște încercări, după mine, jalnice de a băga zâzanie în rândurile altor partide. Fracțiunea Platforma DA nu a dus negocieri bilaterale cu PSRM. Dacă în acest context au avut în vedere socialiștii, probabil că au dreptate. Noi am mers după formula transparentă, corectă și responsabilă. Prima persoană care a știut despre intențiile noastre de asumare a guvernării a fost dna Maia Sandu. Am discutat, am venit cu aceste propuneri. Pe urmă, când am intrat în blocaj politic, am început să discutăm pe platforma trilaterală, cu colegii de la PAS, cu colegii de la PD. Pe urmă, de comun acord, am decis că acest format trebuie extins și că să chemăm și Partidul Socialiștilor. Am avut două întâlniri, cu reticență, cu anumite lucruri. Partidul Socialiștilor cu Șor deja aveau propriul candidat, dar discuțiile erau de perspectivă. Din punctul nostru de vedere, era posibil să lichidăm această majoritate, Șor-Dodon, și să mergem conform foii de parcurs propuse de Platforma DA. Și nu doar Platforma DA, ci și cu colegii de la PD. Cu asta noi am mers la dna Sandu. Nu vreau să revin, noi toți am văzut ce s-a discutat, pe urmă cum s-a discutat cu socialiștii. Și Igor Dodon a intrat acolo și, în mare parte, dacă nu era acest gest de retragere a dnei Durleșteanu de mai înainte, probabil că Igor Dodon avea să renunțe la dna Durleșteanu. Vă amintiți cum a ieșit el și a spus: noi parcă ne-am înțeles despre toate cu dna Sandu, în afară de data alegerilor. Și mai departe, dacă ar fi fost înțelegerea cu data, peste o zi, Dodon avea să spună: Dnă Durleșteanu, la revedere! Mulțumesc că ai fost candidata noastră o lună, ne-ai ajutat cumva să ne înțelegem cu Maia Sandu, gata, ești liberă!

Europa Liberă: Așa credeți?

Alexandru Slusari: „Eu sunt sigur! Dar Dvs. nu vă amintiți cum a ieșit Dodon și-a spus: noi, practic, ne-am înțeles cu dna Sandu, a rămas să discutăm data alegerilor. Și, în asemenea condiții, care era rolul dnei Durleșteanu? Că dna Durleșteanu, nu știu din care considerente, a ieșit, a anticipat anumite lucruri, a ieșit și a spus că ea se retrage. Dar faptul că Igor Dodon una spune, alta face și a treia fumează, este cert. Cu părere de rău, asemenea metode perfide și, din punctul meu de vedere, cinice, a preluat și dna Sandu. Și iată acum țara, într-un fel, este ostatică intereselor celor doi politicieni, fostul președinte și actualul.”

Europa Liberă: Dar de ce sar scântei atunci când e vorba despre o relație de colegialitate între PAS și PPDA?

Alexandru Slusari: „De atâta că ultima perioadă, toată perioada precedentă, toți s-au deprins, a fost inoculată această idee, că nu trebuie să-i criticăm pe ai noștri, nu trebuie de scos gunoiul din casă, trebuie de ținut totul sub preș. Cineva n-a învățat lecția. Noi, în 2011-2012, îmi amintesc foarte bine, n-am fost atunci în politică, dar țin minte, când cineva ieșea și-l critica pe Filat, pe Ghimpu, spuneau: nu criticați! Vin comuniștii, Doamne ferește! Vine Putin, vin tancurile rusești! Da, ei îs smecheri, trei ani au ales președintele, ei au împărțit justiția, da-s ai noștri!

Europa Liberă: Dar acum PAS și Platforma DA și-au închis ușile pentru dialog?

Alexandru Slusari: „Nu. Ușile pentru dialog tot timpul există și nimeni nu le-a închis, aceste uși. Sunt proiecte, diferite viziuni comune, dar denumirea noastră e Demnitate și Adevăr și dacă noi vedem că se fac niște jocuri obscure, de după culise, niște înțelegeri, se discută una, pe urmă se discută alta, cu socialiștii, pe urmă se face a treia ieșire și formula ta este plagiată și tot ceea ce ai spus și-ți aduceau argumente că asta nu e bun, nu merge, că noi trebuie să consolidăm guvernul Ciocoi și pe urmă, hop!, apare un candidat care își asumă totul și spune că această formulă va fi preluată de mine. Și trece ceva timp și el ne convinge că nu pe bune e preluată această formulă, că nu se dorește guvernare pe bune. Noi ce trebuie să spunem? Așa țara a tăcut în 2010 - 2014.”

Europa Liberă: Dar știți cum se zice, când doi se ceartă câștigă al treilea. Când se ceartă două entități cu orientare prooccidentală, atunci îi faceți mai puternici pe cei de pe stânga.

Alexandru Slusari: „Eu înțeleg acest val și poate noi mergem contra majorității, eu toate astea le înțeleg, dar vreau să vă amintesc cele ce s-au întâmplat, încă o dată, în 2012, în 2013, în 2014. Nu vă certați, câștigă comuniștii, socialiștii, Putin, nu știu ce. Am rămas fără aeroport, am rămas fără trei bănci, a fost furat miliardul pe care noi acum, în sumă dublă, îl plătim. Și după 2014, tot ai noștri au mers la alegeri și a venit Plahotniuc, deja, și a capturat țara definitiv. De ce trebuie să-i spunem negrului alb, eu asta nu înțeleg?”

Europa Liberă: Vorba era că trebuie să atacați problemele.

Alexandru Slusari: „Noi atacăm problemele, dar orice problemă are nume. Iată, există problema că noi am venit cu formula, am identificat soluția, logica, foaia de parcurs – și ideea a fost respinsă. Noi am venit cu soluția pentru problemă, soluția a fost respinsă. Cea care a respins-o are un nume – Maia Sandu. Pe de altă parte, există Igor Dodon, care joacă propriul joc aici. Și faptul că noi o criticăm pe Maia Sandu, asta nu înseamnă că ne devine mai drag măcar cu un centimetru Igor Dodon. Eu nu accept formula cine nu e cu noi – e împotriva noastră. Dacă noi o criticăm pe Maia Sandu, asta nu însemnă că suntem cu Igor Dodon. Igor Dodon este un individ care de mult trebuie să stea la pușcărie. El este simbolul corupției. Eu am să fac totul ce depinde de mine ca omul acesta să stea la pușcărie. Dar asta nu-i dă indulgență Maiei Sandu ca să facă orice, folosind aproape aceleași metode pe care le-a folosit Igor Dodon.”

Europa Liberă: Ce-ați înțeles Dvs. din prezența procurorului în parlament?

Alexandru Slusari: „A fost o vizită întârziată, din punctul meu de vedere, cu un an. Cu părere de rău am rămas cu aceeași părere de rău că asta e un fel de pescuit sportiv, când se fac nu știu ce valuri în lighean. A venit, a arătat toate documentele, tot ce este. Informația despre Jardan o știam cu un an în urmă. Și noi am publicat și am făcut...”

Europa Liberă: Și dacă ei au fost acuma eliberați din arest...

Alexandru Slusari: „Ei sunt acuma sub control judiciar. Asta e ultima treaptă care poate fi, asta înseamnă că argumentele procuraturi au fost așa de slabe, că judecătoria a decis că nu merită nici măcar arest la domiciliu. Ce urmează eu nu știu. Eu m-am săturat de acest ping-pong de un an și jumătate. Procuratura spune că poliția încurcă, politicienii judecătorii...”

Europa Liberă: Dar munca Dvs., când ați făcut atâtea investigații, la ce a ajutat?

Alexandru Slusari: „Eu consider că a ajutat la multe, întrucât procuratura a luat în furtul miliardului linia carea fost reflectată în cadrul raportului.”

Europa Liberă: Și care a fost finalitatea?

Alexandru Slusari: „Alta-i întrebarea, că sunt anumite obstacole acolo, sunt anumite jocuri, este o anumită incompetență, sunt oamenii lui Plahotniuc acolo, la procuratură, și dl Stoianoglo nu poate face nimic cu ei. Sau este intervenția, acum, a lui Platon care la anumite subiecte accentuează, vrea să atragă atenția, dar anumite subiecte rămân umbrite. Sau este o combinație a acestor factori. Cert este că așteptările societății sunt mult mai mari decât mișcarea procuraturii. Și toți oamenii simt lucrul acesta. Noi de la câți deputați am ridicat imunitatea? Dar, dacă e să luăm realitatea, rezultatul, două dosare cu furtul miliardului au fost transmise în judecată. Și, din punctul meu de vedere, nu-s cele mai de rezonanță. Pe Bârcă, pe un credit din 2010. Bârcă a fost audiat. Omul acesta e executant, el făcea ceea ce spunea Șor, la un moment dat a refuzat să facă acest lucru. Sunt niște pioni. Până când n-am să-i văd în judecată pe Plahotniuc, pe Șor, pe Platon. Pe aeroport, până nu-l văd pe același Șor, până nu-i văd și pe aceștia din partea statului. Raportul nostru a fost axat pe inacțiunile reprezentanților statului. Candu, Lazăr, Leancă, Arapu, Drăguțan – toată gașca aceasta a permis furtul miliardului. A permis concesionarea aeroportului. Și ei stau bine mersi, ne dau lecții. Nu e clar când dosarele lui Plahotniuc și Șor vor fi transmise în judecată. Platon deschide ușa ca la dânsul acasă la procuratură.”

Europa Liberă: Deci, soarta miliardului dispărut și soarta aeroportului rămân tot atât de incerte?

Alexandru Slusari: „Pentru mine, e în ceață. Eu, până nu văd niște dosare reale, cu probatoriu, trimise în judecată, pe Plahotniuc, pe Șor, pe alți actori și, principalul, pe cei care au permis acest lucru. Noi vorbeam de 22 de milioane de dolari, dar asta a fost în perioada când statul a oferit garanții și nu a oferit administrare externă. Problema are nume! Dezastrul are nume! Catastrofa are nume! Există persoanele, în frunte cu Leancă, Candu, Arapu și Drăguțan, care au impus guvernului aceste garanții de stat. Și datorită lor s-a întâmplat acest dezmăț de trei săptămâni în trei bănci! ”

Europa Liberă: Oamenii legii, o parte din ei, spun că acestea sunt declarații politice și ele nu cântăresc atunci când e vorba despre instrumentarea dosarului.

Alexandru Slusari: „Stați un pic. A venit procurorul general și a prezentat un episod din toată mașinăria aceasta din furtul miliardului, de 22 de milioane, care au mers de la BEM, ca să fie procurate acțiunile de la Veaceslav Platon pentru Vlad plahotniuc, de la Victoriabank, cu asistența lui Ilan Șor. Până la urmă, a recunoscut procurorul acest lucru. Și tot acest dezmăț s-a produs la mijlocul lui noiembrie 2014, când erau acordate aceste garanții și banca era administrată oricum de trei săptămâni de Ilan Șor. Ce înseamnă declarații politice? Eu repet încă o dată: cine a luat decizia privind acordarea garanțiilor fără introducerea administrării externe?! Noi am avut atunci un guvern, tot votat de ai noștri, tot ce cei care nu trebuiau să fie criticați, ca nu cumva să vină comuniștii sau Putin! Prim-ministrul avea nume – Iurie Leancă! Ministrul economiei avea un nume – Andrian Candu! Ministrul finanțelor avea nume – Anatolie Arapu! Șeful, acesta cu două mașini, care se strica ba una, ba alta, șeful de la Banca Națională avea nume – Drăguțanu! Doi viceguvernatori care erau responsabili cu băncile – Sturzu și Cincilei, până în ziua de azi sunt membri sunt membri ai comitetului executiv. În loc să fie puși sub învinuire, ei sunt doi din cinci, și fără dânșii, politica monetară și altă politică la Banca Națională nu poate fi aprobată, căci ei sunt membri! Că majoritatea n-a vrut să desemneze alți viceguvernatori și acești doi penali, sub acuzare, sub anchetă, stau bine mersi, primesc salarii de 100 000 de lei și până la desemnarea altor persoane, ei decid politica Băncii Naționale! Nu Armașu, singur, acolo sunt cinci persoane! De fapt au rămas patru, Harea a aplecat. Au rămas Munteanu. Cincilei, Sturzu și Octavian Armașu. Iată , fără decizia acestor doi penali, nu e posibil de făcut nimic la Banca Națională! Și toată lumea știe că ei sunt puși sub acuzare, dar ei stau și primesc salarii.”

Europa Liberă: Haideți să revenim la deznodământul crizei politice. În funcție de verdictul Curții Constituționale, cel mai probabil, va rămâne în exercițiul funcțiunii, cu împuterniciri limitate, acest guvern, da?

Până în toamnă târzie, când va fi posibilă formarea altui guvern, țara va fi în mâinile lui Ciocoi

Alexandru Slusari: „Șansele sunt foarte-foarte mari. Eu nu știu care o să fie decizia Curții constituționale, dar, iarăși, analizând anumite procese, anumite decizii, practica, analizând prevederile Constituției, putem să presupunem că în următoarea perioadă, de patru, cinci, șase luni, nu știu câte, până în toamnă târzie, când va fi posibilă formarea altui guvern, țara va fi în mâinile lui Ciocoi. Ciocoi și compania! Și noi o să asistăm la un spectacol ieftin! Dar nu e așa de ieftin, mă scuzați de expresie, căci îl vom plăti scump, de fapt! Dar un spectacol în care doi actori politici, Maia Sandu și Igor Dodon, o să încerce să plaseze responsabilitatea, nevrând asumarea responsabilității pentru guvernare, or să încerce să plaseze responsabilitatea. Igor Dodon o să iasă și el și o să spună, a ieșit deja: de tot ce se întâmplă în țară răspunde Maia Sandu. Maia Sandu o să spună că eșecurile se datorează guvernului moștenit de la Igor Dodon. Și în toată această perioadă, sute de oameni, să nu dea Domnul să fie și mii, să moară. Cu vaccinul situația este neclară. Noi astăzi am văzut anunțul că anumite tipuri de vaccin noi nu vom putea procura și trebuie de făcut niște eforturi. Dar chiar dacă vrem să procurăm ceva, e nevoie de bani suplimentari. Deblocarea asistenței externe nu se va produce și noi, anul acesta, probabil că pierdem contractul cu FMI, Banca Mondială, Uniunea Europeană.

Foarte multe afaceri vor fi închise, pentru că, într-un eventual lockdown, nu sunt bani pentru compensarea nici pe interior, de la buget, nici din exterior, și-mi apare întrebarea: dar de dragul a ce se produce acest lucru? Același lucru i l-am spus astăzi și doamnei Sandu, că cumva în octombrie-noiembrie o să fie alt parlament, minunat, de vis, și noi o să avem un guvern repede, un guvern de aur, cum n-am avut timp de 30 de ani și care repede-repede o să scoată țara din criză! Și dacă nu?! Și dacă în următorul parlament o să fie mai rău? Noi tot credem că fiecare parlament o să fie cu speranță. Și dacă pe fundalul tuturor acestor probleme, peste patru luni, lumea și oamenii vor vota astfel și noi vom avea un parlament plin de populiști, de criminali, corupți, și toată perioada asta o să fie pierdută și o să avem nu știu de care guvern, cine își asumă responsabilitatea pentru toate pierderile, inclusiv de vieți omenești, și social-economice, până atunci? Își asumă Maia Sandu toate aceste riscuri pentru un dezastru și o catastrofă posibilă? Eu răspuns n-am primit la această întrebare.”

Europa Liberă: Timpul va arăta și cetățenii vor decide atunci când vor fi cu buletinul de vot în mână. Asta e calea spre care duce actuala situație politică din R. Moldova.

Alexandru Slusari: „E prea scump pentru interesele de conjunctură de moment. Asta este părerea mea și a colegilor mei de la Platforma DA.”

XS
SM
MD
LG