Președinta Maia Sandu a convocat din nou astăzi fracțiunile parlamentare la discuții despre dizolvarea parlamentului, o dată ce au trecut deja peste trei luni fără un guvern plenipotențiar și au eșuat două tentative de învestire a unui guvern nou (ultimul a fost eșecul de joi, 25 martie, al unui guvern în frunte cu Igor Grosu). Dar nu toate fracțiunile au mers la discuții cu președinta, iar rivalii ei principali au votat o declarație de dezacord cu intenția dizolvării parlamentului, așa încât nici șefa statului nu a întrebat imediat Curtea Constituțională dacă s-au copt condițiile.
Socialiștii au utilizat azi mai multe metode pentru a-și face clară hotărârea să n-o lase pe șefa statului să dizolve parlamentul: au adoptat împreună cu aliații lor din parlament o declarație în care au spus clar că vor guvern, nu anticipate punând totodată întreaga vină pentru prelungirea crizei pe președintă, au ignorat invitația Maiei Sandu la consultările pe tema dizolvării parlamentului ce erau deja programate și urmau să se producă în după-amiază, iar liderul lor, Igor Dodon, a amenințat Curtea Constituțională să nu-și riște viitoarea stabilitate, într-o nouă ediție a emisiunii sale de pe internet.
„Dvs. credeți că majoritatea parlamentară nu ar putea să aprobe la fel decizii ca în iunie 2019, să declare stat capturat din partea Curții Constituționale?”, a spus Igor Dodon în vlogul său săptămânal, adresându-se magistraților curții. „Noi considerăm că nu sunt circumstanțe pentru dizolvarea parlamentului”, a mai adăugat el. Același lucru l-a spus ulterior declarația adoptată azi în parlament, cu 54 de voturi, ale socialiștilor, parlamentarilor platformei Pentru Moldova, inclusiv fracțiunea Șor, plus cele ale grupului Candu.
Deși nu s-a aliat declarației socialiste în parlament și, spre deosebire de PSRM și Pentru Moldova, a mers la consultări cu președinta, Platforma DA a susținut în schimb pe deplin ideea majorității parlamentare că e nevoie acum de guvern, nu de anticipate, precum și pe cea că Maia Sandu ar fi mimat și continuă să mimeze procesul consultativ cu partidele.
„Și unii, și alții, voi doriți să rămână guvernul Ciocoi – spuneți atunci lucrul acesta”, a declarat azi în parlament un deputat al Platformei DA, Alexandru Slusari.
Tot Slusari a criticat-o pe Sandu după consultări, spunând că șefa statului nu a fost sinceră și că ar avea o înțelegere separată cu socialiștii despre convocarea de alegeri, iar formațiunea lui spusese tot azi într-un comunicat că se angajează să identifice sprijinul necesar în parlament pentru votarea totuși a unui guvern.
În aceeași emisiune de azi de pe internet, pe de altă parte, Igor Dodon o mai avertizase pe șefa statului cu nevotarea unui buget pentru anticipate, în caz că mai speră să se ajungă la ele.
„Niciun ministru, niciun deputat nu va ridica mâna pentru a lua bani de la vaccinuri și a-i da pentru fanteziile electorale ale președintelui țării și celor de la PAS”, a spus el, iar dificultatea pe care a avut-o în vedere pare într-adevăr reală, pentru că bugetul pe 2021 nu a prevăzut cheltuieli pentru alegeri, iar autoritățile ar încălca Constituția, spun mai mulți rivali ai Maiei Sandu, dacă ar încerca cu un guvern în demisie să rectifice bugetul.
Aceiași rivali din parlament ai șefei statului spun că la anticipate acum ar trebui să se renunțe în primul rând din cauza pandemiei, iar Maia Sandu, ghidată de interes politic, deși ar fi fost obligată și de Constituție să caute soluții pentru învestirea guvernului, nu pentru anticipate, a făcut exact invers, prin urmare socialiștii au mers la curte și vor încerca să demonstreze asta pe exemplul primului decret emis de ea cu numele Nataliei Gavrilița.
Un socialist, Vasile Bolea, a declarat de la tribuna parlamentului, în timp ce se vota declarația: „În loc să luăm niște decizii ferme, ei nouă ne dau câte un hârleț – duceți-vă și-i înmormântați pe cei care azi vor deceda, mâine, nu dă Doamne.”
Suporterii președintei, pe de altă parte, socotesc că opunerea primilor e motivată de frica că vor pierde din poziții la un scrutin anticipat, în plus nu ar avea justificări legale, întrucât toate termenele în care se putea învesti un guvern s-au epuizat.
„Oare nu au trecut trei luni de zile de la demisia guvernului Chicu? Oare nu au fost două încercări eșuate de învestire a unui guvern? De ce mai este nevoie ca dvs. să fiți de acord cu dizolvarea parlamentului?”, a declarat în parlament deputatul PAS, Mihai Popșoi.
Toate aceste dezbateri se întâmplă într-un moment în care Maia Sandu se pregătește să se adreseze Curții Constituționale, pentru ca aceasta să-i permită dizolvarea parlamentului și declanșarea ulterioară de anticipate, motiv pentru care a convocat partidele și grupurile parlamentare vineri la consultări. În afară de socialiști, invitația a fost ignorată și de platforma Pentru Moldova și formațiunea Șor, așa că președinția a anunțat o nouă rundă cu cei neveniți pentru luni, 29 martie.