Linkuri accesibilitate

Lilian Carp: Această situație de criză a fost făcută de către guvernul lui Dodon, cu Chicu în frunte


Lilian Carp, deputat PAS
Lilian Carp, deputat PAS

R. Moldova are nevoie de o majoritate să susţină un guvern care să implementeze reformele.

Dar acest lucru va fi posibil după anticipate. Actualmente există o majoritate parlamentară meschină, cu interese. Unica soluţie sunt alegerile, unde să existe o nouă emanaţie a voinţei cetăţenilor. Sunt convins că în urma anticipatelor va exista o majoritate parlamentară ce va duce R. Moldova pe calea integrării europene”, a declarat Europei Libere deputatul PAS, Lilian Carp.

Lilian Carp: „Noi vedem același stil al lui Plahotniuc și această istorie se repetă”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:22:49 0:00

Europa Liberă: Devine mai clar dacă se depășește criza politică sau din contra încă nimeni nu ar avea curaj să spună în ce condiții poate fi depășită această criză profundă politică?

Lilian Carp: „Desigur, constituționaliștii sunt cei care dau aprecieri despre situația creată. Toți constituționaliștii spun că s-au creat premisele pentru declanșarea alegerilor anticipate. Noi vedem diferite mișcări ale alianței Șor-Dodon, care încearcă din toate răsputerile, făcând trimitere la diferite aberații, că alegerile anticipate nu pot avea loc. Astăzi și-au permis să atace și Curtea Constituțională cu diferite acțiuni, vedem că această alianță și astăzi, când a fost votată declarația privind interzicerea, într-un fel, a dizolvării parlamentului s-a mai alăturat la această majoritate și băiatul lui nanu’. Este vorba de Candu, care tot a votat această declarație. Celelalte fracțiuni, chiar dacă au alte viziuni despre cum trebuie să fie depășită criza politică nu au votat declarația respectivă. Deci, practic, acest trio, care a sărăcit Republica Moldova și a furat miliardul, evident că toți sunt împreună.”

Europa Liberă: Dl Carp, dar ei, la un moment dat, ar putea să adune două treimi din voturile deputaților și atunci să încline balanța într-o cu totul altă direcție?

Lilian Carp: „Dacă ei consideră de cuviință că pot merge la un referendum, o să vedem care va fi rezultatul referendumului. Lumea dorește ca acest parlament corupt și plin de traseiști să plece în istorie. În general, în Republica Moldova practica traseismului politic în masă a fost începută de către Igor Dodon, când a plecat de la Partidul Comuniștilor. Și noi vorbim despre faptul că, fiind ales pe listele unui partid, omul și-a schimbat partidul în acel mandat, după care au plecat în următorul parlament cei 14 cu ajutorul și influența lui Plahotniuc au plecat atunci atât de la PLDM, cât și de la PCRM. Și vedem iarăși aceiași deputați care au plecat atunci, o bună parte de la PCRM la PD, de la PD acum s-au împrăștiat unul în partidul lui Candu și alții s-au dus la Șor, chiar dacă încearcă să mimeze că sunt o platformă parlamentară „Pentru Moldova”. Noi vedem același stil al lui Plahotniuc, și Plahotniuc a stat în spatele plecării lui Igor Dodon din Partidul Comuniștilor, și această istorie se repetă.”

Europa Liberă: Dar Igor Dodon a zis că a avut destul de mult curaj atunci când Vladimir Plahotniuc a ajuns să fie fugar din Republica Moldova...

Lilian Carp: „Eu nu cred că este curajul lui, dar influența pe care a avut-o pentru a merge și a vota pentru învestirea unui guvern, curajul lui noi îl vedem acum, când merge împreună cu cel care este implicat și raportul Kroll ni-l prezintă, deci, Șor, Plahotniuc merg mână în mână.”

Europa Liberă: Dar chiar credeți că Plahotniuc acum mai decide ceva, fiind departe de Republica Moldova?

Lilian Carp: „Da, sigur că în această situație creată sunt deputații de suflet ai lui Plahotniuc, acești traseiști și eu sunt sigur că el încă trage sforile în politica moldovenească, iar situația de criză care este în prezent e creată și cu ajutorul lui. Și aceste reglări de conturi între Plahotniuc, Șor, Platon ne arată situația de criză profundă în care se află elitele politice din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Președinta Maia Sandu nu a ascuns de când a câștigat mandatul că își dorește anticipatele. Totuși, acum se discută mult când să aibă loc aceste alegeri anticipate. Dacă această criză sanitară dă mari bătăi de cap, vedeți că a început să crească și numărul celor infectați, zilnic deja cifra trece de 2.000 de persoane, numărul celor decedați iarăși crește, e posibil pe timp de pandemie de organizat alegeri?

Lilian Carp: „Haideți s-o spunem pe șleau: această situație de criză a fost făcută de către guvernul lui Dodon, cu Chicu în frunte, și astăzi avem acest guvern interimar care tot este guvernul lui Dodon...”

Europa Liberă: Dar Dvs. atunci ați salutat plecarea lui Chicu din fruntea guvernului?

Lilian Carp: „Da, plecarea lui urma să aducă după sine organizarea alegerilor anticipate, asta declarau și socialiștii că-și doresc alegeri anticipate, poftim, într-un fel, organizați alegerile anticipate. Eu cred că lor le pare rău că atunci Chicu a plecat din fruntea guvernului, fiindcă planurile lor erau la un moment dat pentru alegeri anticipate. Ce s-a întâmplat? Aici deja sunt câteva semne de întrebare. Probabil au apărut acele materiale de șantaj împotriva lui Dodon din partea lui nanu, a lui Plahotniuc și vedem deja acțiunile lui, eu am impresia că el nu-și mai aparține și astfel pune la bătaie soarta întregului partid.”

Europa Liberă: Dar, când a anunțat demisia dl Chicu, s-au făcut auzite voci care spuneau că el și-a depus mandatul, inclusiv pentru că nu ar fi agreat crearea unei majorități dintre PSRM și „Pentru Moldova”?

Nu prea cred în sinceritatea dlui Chicu, când spune că a plecat din cauză că nu-și dorea această susținere din partea lui Șor

Lilian Carp: „Atâta timp cât avea o majoritate care asigura susținerea guvernului, eu nu văd de ce și-ar fi făcut emoții, mai ales că o bună parte din ei l-au susținut atunci când au votat politica bugetar-fiscală. Atunci, dl Chicu nu a avut emoții că acea majoritate dintre PSRM și Șor nu a alocat niciun leu pentru procurarea vaccinurilor și multe alte acțiuni care trebuiau să fie prevăzute pentru combaterea pandemiei, ci, din contra, a susținut diferite modificări la politica bugetar-fiscală în care favorizau anumite întreprinderi ale lui Nichiforciuc, ale lui Andronachi ș.a.m.d. De aceea, eu nu prea cred în sinceritatea dlui Chicu, când spune că a plecat din cauză că nu-și dorea această susținere din partea lui Șor. Băieții aceștia nu prea au emoții, nu le prea miroase din partea cui vin aceste voturi.”

Europa Liberă: Dar acum Dvs. puteți anticipa verdictul Curții Constituționale, aveți siguranță că acea hotărâre o va avantaja pe dna Sandu?

Lilian Carp: „Eu pornesc de la analizele pe care le fac constituționaliștii. Deci, sunt toate premisele că dna președintă poate emite decretul pentru dizolvarea parlamentului. Eu nu sunt de specialitate jurist, dar ascult ceea ce spun experții în domeniu, iar toți experții în domeniu într-un glas spun că sunt create sau au apărut premisele pentru alegerile anticipate.”

Europa Liberă: Și când să aibă loc alegerile parlamentare anticipate?

Lilian Carp: „Alegerile anticipate trebuie să aibă loc în vară.”

Europa Liberă: Vara începe în iunie și se termină în august...

Lilian Carp: „În luna iunie, iulie, cam aici ar trebui să aibă loc alegerile, cel târziu, în august. Referitor la dată, deja noi putem găsi un numitor comun.”

Europa Liberă: Fondul crizei pandemice s-ar putea să-i facă pe alegători să nu participe la scrutin?

Lilian Carp: „Se mai organizează alegeri și în alte țări. Atât și în Bulgaria, acum în aprilie, chiar dacă este criza pandemică, se organizează alegeri; vedem în Armenia iarăși se vor organiza alegeri anticipate, dar și în alte state. Până atunci, în decurs de trei luni de zile, eu cred că noi vom reuși să vaccinăm destul de multă lume pentru a fi în siguranță și a merge la vot. Dacă învestim un guvern iresponsabil, așa cum a fost guvernul Chicu, și vedem reflecția lui și în guvernul interimar care a rămas în frunte cu Ciocoi... Noi ce ne dorim să învestim un asemenea guvern care deja a fost și care nu a ajutat cu nimic oamenii de afaceri care, din cauza pandemiei, și-au pus la bătaie întreaga afacere? Foarte mulți dintre ei au dat faliment, mai ales din domeniul HoReCa, și nu numai. Noi, ce ne dorim, iarăși să punem în funcție un guvern care să se gândească la scheme? Fiindcă la noi, în Republica Moldova, am impresia că băieții cred că poți învesti un guvern doar pentru protejarea schemelor, nu pentru rezolvarea problemelor cetățenilor, antreprenorilor ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Dar cum poți să protejezi schemele dacă legislația trebuie respectată?

Lilian Carp: „Faci modificări la legislație. Nu l-ați auzit pe dl Cebotari când spunea că dl Plahotniuc, când dorea să facă ceva, umbla la legislație, modifica legislația și mai departe făcea ce avea nevoie? Cum a fost furat miliardul? Cu modificări ale legislației. Asta așa se face peste tot, asta am văzut și cu țigaretele când pentru Andronachi a fost modificată legislația, au fost coborâte accizele ș.a.m.d. Nimic absolut. Băieții umblă la legislație, ceea ce le oferă anumite privilegii pentru a putea câștiga bani. Asta este tot, se fură în cadrul legii.”

Europa Liberă: Apropo, nimeni din cei care sunt învinuiți nu au zis că ei activează în afara legii.

Lilian Carp: „Sigur, dacă modifici legea după activitate... De aceea am spus că în parlament, din păcate, noi avem grupări infracționale politice, care acționează în interesul personal sau al grupărilor din care fac parte, făcând modificări legislative.”

Europa Liberă: Dar vedeți că și aceste tentative ale Procuraturii Generale să vină în parlament, să ceară ridicarea imunității, a mai fost un precedent, pentru că alți doi deputați au fost lăsați fără imunitate și nimic nu s-a întâmplat. Acum, ultimii doi deputați iarăși au fost trimiși acasă. Ce să înțeleagă opinia publică din toate astea? Ce înțelegeți Dvs. acolo, în parlament?

Lilian Carp: „Eu înțeleg că sunt reglări de conturi. Noi cunoaștem despre...”

Europa Liberă: Prin intermediul Procuraturii Generale?

Lilian Carp: „Absolut. Eu am mai spus că nu am încredere în acești procurori și o mai repet și la Dvs. în emisiune: pentru mine Procuratura Generală este casa de avocatură a lui Veaceslav Platon. Atât!”

Europa Liberă: Aveți argumente?

Lilian Carp: „Sigur, atâtea încălcări pe care le face Veaceslav Platon: își permite să meargă la ședințele diferitelor instituții de stat, depășind interzicerile care sunt, practic, omul își permite orice și noi vedem cum procurorul la fiecare emisiune încearcă să arate că Platon nu este vinovat și are emoții atunci când vorbește de Platon. Dar cel mai mare argument este că Platon pleacă sau, cel puțin, pleca până a fost filmată de către un post de televiziune mașina sa prezentă la procuratură. Deci, omul stă la «чаепитие» (la ceai) și, deci, mai spune-mi, ce mai facem, Slavic, mai departe. De aceea, eu am mari semne de întrebare referitor la acțiunile pe care le întreprinde procuratura. Până nu voi vedea că sunt oameni puși în învinuire și după gratii din cei care au fost implicați în acte ilegale, nu voi avea încredere în această procuratură.”

Europa Liberă: Dar cei care ajung, cel puțin, în arest preventiv spun că e un joc politic.

Lilian Carp: „Dar eu ce spun, nu tot asta spun? Tot asta am avut în vedere, e un joc politic. Vedem că sunt anumite...”

Europa Liberă: Ei pretind că sunt nevinovați.

Lilian Carp: „Noi vedem unele conflicte pentru transmiterea anumitor active de la Șor la Platon, de la Platon la Șor și Șor nu dorește să le transmită, cu Platon nu pot face înțelegerea. I-au închis pe cei mai principali oameni din anturajul lui pe câteva zile și să vedeți cum aceste active vor merge dintr-o parte în alta.”

Europa Liberă: Așa tălmăciți scenariul cu ridicarea imunității și ducerea în izolator a celor doi deputați, Ulanov și Jardan?

Lilian Carp: „Da, eu cred că sunt reglări de conturi între acești doi. Din păcate, sunt folosite toate instrumentele, iar unele persoane din anturajul lor sunt supuse presiunilor ca să poată obține ceea de ce au nevoie. Deci, acest lucru nu este întâmplător și eu nu cred în întâmplări. Eu o să fiu primul care îmi voi cere scuze atunci când voi vedea că li s-au adus învinuiri celora la care li s-a ridicat imunitatea și sunt puși după gratii, până atunci, eu nu am încredere, fiindcă acțiunile lor au fost până acum de a-l elibera pe Platon, de a-i elibera pe mulți-mulți alții care au fost implicați în diferite acțiuni ilegale. Sora lui Platon răspunde în Rusia pentru „laundromat”, iar în Republica Moldova Slavic se plimbă prin orice instituție de stat și aruncă amenințări...”

Europa Liberă: Dvs. avansați ideea că alegerile parlamentare trebuie să aibă loc până la mijlocul verii, dar dacă, totuși, se ajunge la ideea că trebuie instituită starea de urgență, atunci ar putea să fie transferată data pentru mai târziu?

Lilian Carp: „Starea de urgență nu poate fi instituită pentru un guvern interimar, trebuie să fie un guvern plenipotențiar, numit în funcție.”

Europa Liberă: Dvs. ați criticat mult și guvernul Chicu, și guvernul interimar Ciocoi, dar tot acest guvern interimar trebuie să asigure și organizarea scrutinului parlamentar anticipat?

Lilian Carp: „Fiți siguri că rezultatele vor fi pe măsură. Așa cum au avut unii frică, eu am mai spus că dacă ne-am porni după logica că trebuie singur să-ți organizezi alegerile pentru a obține victoria, atunci niciodată nu s-ar schimba puterea. Doar am văzut câte pârghii administrative a avut Igor Dodon pentru alegerile prezidențiale, dar a pierdut aceste alegeri, exact așa vor pierde și alegerile parlamentare.”

Europa Liberă: Se pierd sau nu se pierd bani din exterior? Cel puțin se spunea că ceea ce a rămas din creditul oferit de România ar putea să se piardă, dacă până la finele lunii martie nu devine clar ce se întâmplă cu guvernul, dacă rămâne guvernul interimar, înseamnă că 60 de milioane de euro se pierd.

Lilian Carp: „Ce pot să vă spun cu certitudine e că, dacă acești hoți reușesc să învestească un guvern, înseamnă că vor veni banii. Ceea ce vor partenerii europeni, ei doresc un guvern care să aibă o majoritate parlamentară care să nu fie susținută de hoți, în primul rând. Deci, asta este una din puținele condiții pe care ni le pun partenerii europeni.”

Europa Liberă: Dar Dvs. ziceți că, dacă ei reușesc să învestească un guvern, asta înseamnă că încă mai credeți că ei ar putea?

Lilian Carp: „Nu, eu spun, în condițiile în care ar fi reușit să învestească un guvern sau mai știi ce acrobații am putea avea din partea Curții Constituționale...”

Europa Liberă: Dar ce ar putea să se mai întâmple?

Lilian Carp: „Nu știu, chiar nu cunosc, adică să încerc acum să ghicesc ce acrobații ar putea face, asta nu...”

Europa Liberă: Cât de tare este afectat parteneriatul PAS cu Platforma Demnitate și Adevăr?

Lilian Carp: „Eu mai puțin mă implic în relațiile dintre partidele politice, chiar dacă fac parte din Partidul Acțiune și Solidaritate și particip la construcția de partid pentru anumite raioane, eu mai puțin mă implic în această comunicare.”

Europa Liberă: Dar, cel puțin, cum vedeți această nedorință a unora să discute cu alții?

Lilian Carp: „N-a încercat nimeni să vină să discute, pornim de aici, chiar și cu numirea guvernului, dacă vrei să mergi undeva, mai întâi mergi și discuți ce dorești să faci și cum dorești să faci acest lucru și vii cu o foaie în care tu ceri susținerea propriu-zisă.”

Europa Liberă: Admiteți că ar fi avut susținere un guvern în frunte cu Andrei Năstase, se găseau voturile necesare?

Lilian Carp: „Noi am vrut să vedem semnăturile, cu cine dorește să fie votat, cu voturile cui va fi numit în această funcție, fiindcă noi vedem că acest parteneriat Șor-Dodon au 55 de mandate. De unde luăm? Din câte cunosc eu, parlamentul de la Chișinău are 101 oameni, nu are 107, 110 și ai nevoie de 51, dar noi vedem că 55-56 de mandate, mai este și Candu, care poate să mai flancheze... De unde poți lua acele 51 de mandate de care ai nevoie?”

Europa Liberă: Dar atunci se vorbea că PSRM putea fi convins să-și dea și ei voturile pentru guvernul Năstase, eventual dacă se bătea în cuie această înțelegere?

Lilian Carp: „Trebuia să meargă să se înțeleagă, să vină cu semnături și să arate că este susținut de către PSRM. De către cine? Greceanîi, Bătrâncea, Novac, Țîrdea, cine mai este acolo, trebuia să vină cu o foaie: uite, eu am susținerea din partea acestor băieți, ce facem mai departe? Așa se face, nu? Parcă așa, dar nu altfel.”

Europa Liberă: Dar Dvs., atunci când ați decis că dl Grosu să fie în fruntea guvernului, ați mers să discutați cu ei?

Lilian Carp: „Atunci au apărut premisele pentru, în care nu exista o majoritate parlamentară și președintele Republicii Moldova a înaintat o candidatură în conformitate cu Constituția.”

Europa Liberă: Puteți să explicați cetățenilor, totuși, în trei luni s-a putut sau nu vota un guvern?

Lilian Carp: „Prin actualul parlament, nu.”

Europa Liberă: Haideți să luăm în calcul ce se întâmplă după alegerile parlamentare anticipate, tot mai mulți acreditează ideea că practic în acel parlament următor ar accede Partidul Socialiștilor, Partidul Acțiune și Solidaritate, partidul lui Renato Usatîi și partidul lui Ilan Șor.

Lilian Carp: „Vor fi mai multe, cu siguranță! Sondajele care au fost făcute la Chișinău, unele din ele au făcut sondaje și la București, în care peisajul politic din București arată total altfel de cum arătau sondajele. Am văzut partide politice care erau cotate cu 0,3-0,5 și au luat 9 și ceva la sută, deci, fiți siguri că la Chișinău va fi exact o surpriză de acest gen.”

Europa Liberă: Adică, partidele care apar noi ar avea șanse să acceadă în parlament?

Lilian Carp: „Da, o să vedeți că o să fie o surpriză în aceste alegeri pe care nici sondajele cumva la etapa actuală nu le arată.”

Europa Liberă: Și care ar putea fi surpriza, că va accede partidul lui Ștefan Gligor sau altul?

Lilian Carp: „Mai sunt și alții, mai sunt activiști politici care sunt foarte activi în teritoriu și mai puțin sunt vizibili cumva pe ecranele de televiziune sau în altă parte, dar ei sunt...”

Europa Liberă: Știți că și partidul dlui Chicu acum se pregătește să se lanseze?

Lilian Carp: „Îi dorim succese și dlui Chicu, și altora, dar vă spun că vor fi surprize în aceste alegeri. Eu urmăresc viața politică din Republica Moldova deja de mulți ani, de peste 20 de ani de zile...”

Europa Liberă: Și va fi mult mai ușor de creat o majoritate parlamentară în următorul legislativ?

Lilian Carp: „Da, eu consider că va fi mai ușor și nu trebuie exclus din ecuație nici Partidul Platforma DA. Eu cred că, în condițiile unei campanii electorale, ei vor trece pragul electoral, o campanie bună electorală, ei vor avea destule voturi pentru a trece pragul electoral, chiar dacă sondajele acum nu-i arată sau nu-i cotează în niciun fel. Este important ca ei să-și revizuiască, într-un fel, activitatea și eu sunt sigur că vor trece pragul electoral.”

Europa Liberă: Și Moldova, cu un partid pro-prezidențial, ar avea mai mari șanse să iasă din crize și să aducă bunăstare în casa cetățenilor?

Este necesară, în primul rând, o majoritate și aici nu vorbim de partid pro-prezidențial sau de alt tip

Lilian Carp: „Este necesară, în primul rând, o majoritate și aici nu vorbim de partid pro-prezidențial sau de alt tip, dar Moldova are nevoie de o majoritate care cu adevărat să-și dorească reforme, să nu le mimeze, iar atunci când votează politica bugetar-fiscală să se gândească foarte bine ce-și dorește, cum dorește să dezvolte Republica Moldova. Dacă vor vota cum să-și facă interesele la cariera Micăuți Andronachi și Nichiforciuc sau la țigarete, atunci clar că orice tip de guvern ar fi sau majoritate parlamentară, nu poate avea succes.”

Europa Liberă: Dar unii privesc cu îngrijorare și spun că s-ar putea și pe centru-stânga să se contureze o alianță în următorul parlament. Și atunci, PSRM cu partidul lui Renato Usatîi, cu partidul lui Șor ar putea să ducă Moldova pe o altă cărare?

Lilian Carp: „Riscuri există, dar nu este o situație mai bună ca acum, da, situația nu este mai bună, în linii generale sunt 27 de deputați, hai 30 împotriva la 70, care pot oricând forma o majoritate constituțională. Cu ce este mai bine acum? Dacă ar avea loc alegeri și s-ar putea schimba cumva conjunctura politică în parlament, cel puțin ai avea o șansă. Acum, în situația care este au în jur de 68, 69, 70 de mandate, care pot ușor să formeze o majoritate. Ce schimbă, pot să ducă, ei acum, vedeți, ce votează ei acum, votează limba, mai multe proiecte de legi care vedem că ele numai nu doresc cumva ca Republica Moldova să se dezvolte și să meargă pe drumul european, de aceea nu este o situație mai bună.”

Europa Liberă: Partenerii externi se gândesc la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova? Cuiva credeți că-i mai pasă de această incertitudine politică de la Chișinău?

Lilian Carp: „Republica Moldova se află la hotarul Uniunii Europene și, desigur, Uniunea Europeană își dorește un vecin care să nu-i facă probleme, în linii generale, desigur că...”

Europa Liberă: Să existe stabilitate.

Lilian Carp: „Da, de aceea e clar că partenerii externi se gândesc cum să dea o mână de ajutor Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Igor Dodon insistă pe ideea că totuși Rusia e cea care se gândește la viitorul Republicii Moldova. Iată, el insistă că mai merge o dată în vizită în Federația Rusă, de acolo se așteaptă vaccinul săptămâna viitoare.

Lilian Carp: „Igor Dodon aduce vaccinul încă din luna decembrie anul trecut, de când a apărut COVID-ul, el tot aduce vaccinul. Clar că asta este absurd. Eu, în general, nu știu ce este în capul omului, eu cred că în Moldova degrabă o să apară o unitate nouă de măsurare a prostiei. Deci, când am avut unitate nouă de măsurare a calității de asfalt, când Gaburici umbla cu degetul - un deget-două degete ale calității, noi o să avem o nouă calitate cum să măsurăm prostia, unitate de măsură - un Dodon, doi Dodoni. Eu nu-l mai ascult, ca să-l asculți pe Dodon și să începi a crede ce vorbește el trebuie să nu te respecți pe tine. Deci, tot absolut ce a vorbit omul acesta au fost doar minciuni, propagandă ș.a.m.d., în rest, noi n-am avut niciun rezultat din urma lui când era în funcție, cu atât mai mult, nu cred că el poate face ceva fiind în afara puterii.”

Europa Liberă: Și să tragem o concluzie, totuși, pronosticul Dvs. care e? Ce se va întâmpla în continuare în legislativ și în afara parlamentului?

Lilian Carp: „Noi ne dorim, în primul rând, să aibă loc alegeri anticipate, în urma acestor alegeri anticipate Republica Moldova să aibă o majoritate reformatoare proeuropeană și să mergem pe drumul cel bun, așa ca toată lumea, ca să construim un stat în care prosperitatea să fie pusă pe primul plan.”

XS
SM
MD
LG