Linkuri accesibilitate

Mariana Durleșteanu: Cred că este necesară schimbarea acestui parlament


Mariana Durleșteanu
Mariana Durleșteanu

„Nu am acceptat să fiu implicată în lupta politică. Am acceptat propunerea fiindcă am obosit să observ cum cetățenii sunt capturați de către politicienii certați cu morală,” a declarat Europei Libere Mariana Durleșteanu, ex-candidata PSRM la funcția de premier.

Mariana Durleșteanu: Cred că este necesară schimbarea acestui parlament
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:21:59 0:00
Link direct

Europa Liberă: Cât de temeinică și cât de serioasă a fost intenția Dvs. de a ajunge în fruntea Cabinetului de miniștri de la Chișinău și ce șanse v-ați dat chiar de la bun început? Erați sigură că ați putea să obțineți această funcție? Dvs. cunoașteți bine clasa politică și calitatea acesteia, ați avut certitudinea că nu se fac jocuri în culise?

Mariana Durleșteanu: „Când a parvenit invitația de a fi un potențial candidat la funcția de prim-ministru, desigur că eu am analizat situația, șansele și intenția mea a fost una bună, de a face lucruri reale și de a duce schimbarea până la capăt în urma votului din noiembrie 2020. Ceva m-a chemat din suflet în sensul de a accepta o asemenea invitație în contextul în care această pandemie fără precedent a împins țara într-o sărăcie acută și este groaznic să văd câte persoane sunt infectate zilnic și câte persoane sunt decedate deja. Îmi dădeam seama că nu va fi ușor și din start am condiționat acceptul acesta prin câteva momente: în primul rând, nu am acceptat să reprezint formațiunea Șor și a celor care sunt implicați în scheme și fraude. La fel, seriozitatea mea ce ține de crearea unui guvern a fost reiterată chiar a doua zi după anunțarea candidaturii mele la această funcție, și anume prin faptul că încontinuu reiteram că guvernul urmează să fie unul apolitic, tehnocrat, creat cu oameni corecți, profesioniști și responsabili pentru a face schimbări și reforme concrete și a pregăti platforma pentru alegerile anticipate.

Mariana Durleșteanu: Politicienii jonglează iar oamenii mor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:26:16 0:00

Conștientizam că va fi foarte greu să obțin un astfel de guvern, chiar dacă încercam deja să-mi schițez și programul de guvernare, echipa urma să fie una profesionistă și fără implicarea fracțiunilor parlamentare. Înțelegeam jocul din culise, căci sunt o persoană realistă și zilnic văzând politicienii pe la toate televiziunile cum jonglează cu viața oamenilor și una zic, altceva fac, evident că mă dezamăgea foarte mult și credibilitatea mea față de această clasă politică scădea pe zi ce trece. Cu regret, acești politicieni până în prezent vin cu declarații și cuvinte abundente, dar fără conținut și chiar astăzi m-am uitat la ședința parlamentului, deci sunt necesare acțiuni concrete pentru gestionarea crizei pandemice și depășirea acestei crize politice.”

Europa Liberă: Câtă credibilitate totuși poate să aibă un guvern în Republica Moldova, dacă ar fi învestit cu voturile celor din Partidul „Șor”, ale celor care au creat această platformă „Pentru Moldova”? Cum s-ar simți un premier, având sprijinul unei majorități constituite inclusiv cu acești deputați?

Eu, Mariana Durleșteanu, nu puteam și nu voi reprezenta astfel de formațiuni cum este formațiunea Șor sau a celor implicați în scheme sau fraude

Mariana Durleșteanu: „Deci, eu, Mariana Durleșteanu, nu puteam și nu voi reprezenta astfel de formațiuni cum este formațiunea Șor sau a celor implicați în scheme sau fraude. Și eram realistă că un astfel de guvern susținut nu poate fi, de aceea permanent reiteram și solicitam ca subsemnații din acea listă să fie schimbați. Această solicitare a fost chiar și până în penultima zi, înainte de a publica declarația mea de auto-excludere din aceste jocuri în favoarea cetățenilor. Decizia cu această declarație îmi aparține doar mie și a fost o decizie luată conștient în favoarea cetățenilor.”

Europa Liberă: Credeți că ați fi avut undă verde pentru a face reforme și cam ce reforme s-ar fi regăsit prioritare în agenda Dvs., eventual dacă ați fi obținut această funcție de prim-ministru al Republicii Moldova?

Mariana Durleșteanu: „Programul de guvernare l-am schițat pe un termen scurt, pentru că sunt o persoană realistă și era focusat pe niște politici care necesită niște reforme imediate și pregătirea platformei pentru alegerile libere și corecte. Prima din reforme este evident strict necesară revizuirea politicilor privind protecția socială prin aducerea unor schimbări în serviciile de asistență socială a păturilor vulnerabile. Evident că o altă reformă sau acțiune imediată este necesară în sistemul de sănătate și aici chiar aveam dorința de a elabora în comun cu partenerii externi o strategie națională în sănătate pentru următorii 10 ani, pentru că suntem conștienți și am văzut că sistemul nu a fost pregătit și în prezent nu avem posibilitatea de a oferi servicii și a salva vieți. Eu, oricum, mulțumesc doctorilor care au rezistență de a salva oamenii și a face lucruri frumoase în aceste zile. O altfel de strategie, de fapt, era o strategie națională pe termen lung în sănătate, era focusată pe investiții în infrastructura medicală, digitalizarea serviciilor medicale prin optimizarea unui sistem inic de acordare a serviciilor către pacienți.

Sigur, eu nu pot să aplic totul ce am trecut în Marea Britanie sau noi, cetățenii din Republica Moldova, cum au țările din Vest, însă sunt necesare niște acțiuni imediate în sistemul de sănătate. E clar că este necesară o rectificare a Bugetului public național pentru anul 2021, pentru că toți cunoaștem că acest buget aprobat are resurse financiare suficiente până în iunie anul curent. Prioritatea pentru revizuirea atât a părții de cheltuieli, în special prima ar fi prioritatea pentru gestionarea crizei pandemice, motivarea medicilor, motivarea pedagogilor, vaccinarea populației aflate în zonele de risc și la partea de venituri, sincer, este necesară o revizuire a abordării în timpul unor crize pandemice sau economice a politicii fiscale. Și aici aș dori să menționez că în această perioadă în țările dezvoltate s-a făcut o relaxare fiscală la toate nivelurile. Bunăoară, în compania în care muncesc noi am aplicat o reeșalonare a TVA-ului pentru o perioadă de 12 luni, cu achitarea în rate. Pentru că vin din domeniul financiar, înțeleg că bugetul statului suferă, însă cred că cel mai important este să menținem mediul de afaceri, pentru că mediul de afaceri este generatorul economiei și în acest caz chiar mă uitam că în Moldova că nu s-a făcut nimic. Deci este strict necesar de a ajuta atât angajatorii, pentru că în acest lockdown toți angajatorii oricum au familii, au copii de crescut și e necesar un ajutor financiar direct, cât să se ofere și un ajutor din partea statului companiilor. Și când mă refer la ajutor de stat, asta nu înseamnă doar bani gratis sau granturi, ci să facem o relaxare financiară pentru aceste companii. Aici vreau să menționez că, de exemplu, în Marea Britanie 80 la sută din veniturile brute pierdute de către întreprinderile mici și mijlocii s-au compensat pe toată perioada pandemiei și s-a extins acum până în septembrie 2021. Deci, sunt diferite instrumente financiare care trebuie să susțină economia. Două scopuri ar urma să aibă viitorul guvern. Primul este salvarea vieților omenești prin a redresa orice surse financiare suficiente de a gestiona criza pandemică și al doilea este reanimarea economiei, pentru că, știind că Moldova se află într-o sărăcie acută, este necesar măcar acel business care există să fie susținut și să fie chiar ajutat de către autorități.”

Europa Liberă: Nu am reușit să aflăm care ar fi fost garnitura guvernamentală, eventual, dacă ați fi ajuns în parlament, aveam să cunoaștem și oamenii pe care i-ați fi inclus în acel cabinet de miniștri. Dar ați luat în calcul că cei care au profit în Republica Moldova, inclusiv legiuitori, zic profit din anumite scheme, ar fi putut să vă pună bețe în roate și să eșueze bunele intenții ale Dvs., pe care le aveți schițate în programul de guvernare? La un moment dat ați scris și pe Facebook că alegerile anticipate sunt aproape, acest anunț a sugerat că v-ați luat rămas bun de la nominalizare. Până la urmă, ce e mai bine – declanșarea anticipatelor sau acum cum vedeți Dvs. această incertitudine, pentru că se așteaptă verdictul Curții Constituționale?

Mariana Durleșteanu: „Deci, dacă să începem cu garnitura guvernamentală, echipa, după cum am mai menționat, doream să mi-o creez eu singură și, de fapt, comunicam cu cetățenii noștri din diasporă și din țară. În diasporă să știți că sunt foarte mulți oameni care chiar vor să revină acasă, să facă lucruri frumoase și lucruri bune în favoarea cetățenilor, oameni pregătiți, cu educație făcută atât în Moldova, cât și peste hotare și credința asta de a face schimbarea până la capăt este și în prezent valabilă cred că pentru mulți din diasporă. Cât privește unele lucruri ce țin inclusiv de protejarea acelor din parlament a unor funcții în Republica Moldova, clar că eu le știu și le cunosc, am ajuns la un moment dat când am spus foarte clar că, de exemplu, Ministerul Afacerilor Interne îl voi reforma, în primul rând, doream să-i fiu eu curator, deci contam pe un ministru profesionist din interiorul țării, cu școală foarte bună, pe care noi îl avem (nu pot să-l numesc acum), care să mă ajute și împreună să facem niște schimbări din interiorul guvernului și, de fapt, Ministerul Afacerilor Interne chiar necesită o schimbare radicală, pe verticală și pe orizontală.

Când am scris despre anticipate mi-am dat seama că jocurile sunt atât de incorecte și false

Am mai încercat să înțeleg în culise toate schemele pe care le făcea clasa politică și atunci când am scris despre anticipate mi-am dat seama că jocurile sunt atât de incorecte și false, una mi se spune, alta se face și, evident, cred că această clasă politică este un absurd al politicii moldovenești, căci a adus pur și simplu societatea la dezbinare, cred că ar fi bine să plece și să facem alegeri anticipate. Evident că trebuie să luăm în calcul foarte clar această perioadă pandemică, pentru că vedem că acum în toată Europa se instituie un lockdown foarte strict și cred că la sărbătorile de Paști va fi un lockdown și mai strict, inclusiv nu vor mai fi zboruri spre Marea Britanie și din Marea Britanie, începând de lunea viitoare, fără vaccinare și fără pașaport pe vaccinuri nu vom putea călători, începând din luna mai, mă refer la Marea Britanie, deci nu este specific tuturor țărilor, dar știu că și în Germania, și în Franța cetățenii cu care discut sunt într-un lockdown foarte, foarte dificil. Să chemi acum oamenii la alegeri anticipate este grav, dar nu este inadmisibil. Poate dau prea mult exemplul din Marea Britanie, dar acolo se fac alegerile primarului Londrei pe 6 mai, nu se amână. Da, instrumentele existente pentru ca lumea totuși să meargă să voteze sunt diferite, deci, votezi prin corespondență, votezi prin proxy vote (atunci când delegi pe cineva să voteze în locul tău), votezi electronic... Sunt realistă că țara noastră nu este pregătită, nici România nu este pregătită pentru astfel de instrumente de votare, cetățenii sunt deprinși să meargă la urne. Eu cred că politicul moldovenesc ar trebui să agreeze un termen prin care în primul rând să vadă ce instrumente poate aplica pentru a nu infecta populația dacă vor fi alegerile anticipate și totuși să fie un termen prin care să putem în paralel gestiona și criza pandemică, și criza economică, și să fie un rezultat soldat în aceste alegeri anticipate, care sper că vor aduce o schimbare în clasa politică. Nu mă aștept la mari schimbări în clasa politică, sincer, probabil vor apărea noi jucători, dar trebuie să fim foarte, foarte precauți cu cetățenii noștri.”

Europa Liberă: Ce ați avut în vedere atunci când ați spus că „unii politicieni din Moldova au jonglat cu viețile oamenilor în interesele de partid și personale”? Și ce lecții ați învățat în această perioadă de criză politică din Republica Moldova? Ați spus că o să vă regăsiți în politică. Când și unde, cum?

Mariana Durleșteanu: „Cu regret, politicienii, într-adevăr, au jonglat cu viețile omenești. Cred că cu două săptămâni înainte de a pune declarația auto-excluderii din aceste jocuri, eu am publicat-o pe 16 martie, deci, cred că cu o săptămână înainte de asta am văzut în multe talk-show-uri la televiziuni politicieni care nici nu vorbeau de pandemie, vorbeau doar despre faptul că nu există guvern tehnocrat. Ba da, au fost și există guverne tehnocrate. În România a fost guvernul Cioloș care a făcut lucruri frumoase într-un an de zile și a pregătit alegerile parlamentare. Nu vreau să dau numele politicienilor care știu că nu sunt de acord cu mine, dar fiecare are dreptul la părerea sa. Cât privește lecția învățată în această perioadă, cred că este una amară, în special pentru că totuși politicienii nu expun adevărul și realitatea care foarte mult a dezamăgit votul cetățeanului.”

Europa Liberă: Dar Dvs. ați avut presiuni totuși din afară, din interior ca să cedați și să vă retrageți, așa cum cred unii, pe ultima sută de metri și să-l trădați pe Igor Dodon, cel care tocmai v-a propus pentru această funcție?

Mariana Durleșteanu: „Propunerea a venit de la dna președintă a parlamentului, dna Greceanîi, pentru care îi mulțumesc mult și o respect mult. Deci, propunerea a venit de la dna președintă, nu consider că am făcut o trădare, nu am trădat pe nimeni.”

Europa Liberă: Dar dl Dodon v-a reproșat că tocmai l-ați fi trădat.

Mariana Durleșteanu: „Este opinia dânsului și nu doresc să comentez, pentru că ei, ambii, au știut despre această declarație, pe care am pregătit-o cu câteva săptămâni înainte, conștientizând realitatea și adevărul politicului moldovenesc. Da, este adevărat că eu mi-am decis timpul și ziua în care s-o public, deci textul declarației, într-adevăr, nu a fost expus până atunci, însă că acest text există se știa. La fel, doresc să vă zic în ceea ce ține de presiuni, nu cred că e cazul să se facă filme cu zmei și balauri, pentru că presiuni de genul că, OK, faci „Exit” declarație de ieșire sau nu, deci nu, nu au fost, eu mi-am scris textul, eu mi-am decis timpul și ziua.”

Europa Liberă: Dar asta înseamnă că Dvs. ați trecut la un moment dat de partea dnei Sandu?

Mariana Durleșteanu: „Dar nu am cu dna Sandu nimic, noi nu am comunicat, nu cred că este cazul de a zice că am trecut de partea cuiva, sunt o persoană matură care știu să-mi gestionez singură viziunile, opțiunile și sunt realistă. Presiuni chiar cred că din a doua zi după nominalizare au fost de genul că mai bine să ieși, să nu mergi cu ei, chiar dacă nu puteam deschide toate parantezele ce țin de condițiile mele, pentru că condițiile mele au rămas valabile pe toată perioada.”

Europa Liberă: Dar care au fost, puteți să le reamintiți încă o dată?

Mariana Durleșteanu: „Prima condiție a fost că din lista subsemnaților nu sunt de acord cu formațiunea Șor și a celor implicați în scheme. A doua condiție a fost că eu îmi creez echipa guvernamentală din profesioniști, oameni responsabili, corecți și fără implicarea fracțiunilor parlamentare. Și a treia, desigur că conștientizez că acest guvern avea nevoie de un suport politic, chiar dacă guvernul fiind tehnocrat, politicul urma să-și asume angajamentul de a susține acest guvern în depășirea crizei pandemice și economice și pregătirea platformei pentru alegerile anticipate.”

Europa Liberă: Și măcar pentru cinci minute v-ați imaginat că e cu putință acest lucru?

Mariana Durleșteanu: „Eu credeam și am crezut că pot fi făcute lucruri bune, am încercat, mi-am pus tot efortul pe a crede că se poate. Dna Ursu, imposibil nu există, ca și în negocieri, când te așezi la masa de negocieri și părțile se ajung, își asumă ceva concret și agreează, atunci urmează și implementarea, nu doar declarații. În cazul acesta au fost doar declarativ niște lucruri, care pe la spatele meu existau diferite scenarii și discuții.”

Europa Liberă: Dvs. ați spus ceva mai devreme că se spunea una, se făcea alta. Când ați înțeles acest lucru?

Mariana Durleșteanu: „Am înțeles, chiar încă nu eram aici, la Londra, cred că la a doua săptămână din februarie.”

Europa Liberă: Ați spus că nu vă despărțiți de politică. Unde vă regăsiți în Republica Moldova, în România, în altă parte, în diasporă?

Mariana Durleșteanu: „La momentul actual, chiar dacă sunt la distanță, oricum nu sunt indiferentă față de lucrurile care se întâmplă și în Moldova, și în România, și în Marea Britanie, și global, probabil și din cauză că fac parte dintr-o industrie a petrolului și gazelor, care este supusă unui impact major, care a rezultat în urma pandemiei și la nivel de cerere și ofertă a țițeiului, și la nivel de cerere și ofertă a produselor petroliere.”

Europa Liberă: În alegerile parlamentare anticipate, dacă se declanșează, vă regăsiți pe lista unei formațiuni politice?

Mariana Durleșteanu: „Sunt în discuții, dar nu exclud că poate voi merge cu o echipă de profesioniști, încă o dată, oameni corecți, oameni responsabili, înțeleg că termenul este foarte scurt și este foarte greu să te lansezi în politică în câteva luni.”

Europa Liberă: Care credeți că va fi deznodământul acestei crize, iată în următoarele câteva zile, aveți o idee conturată cum se va ajunge și dacă se ajunge la anticipate?

Mariana Durleșteanu: „Politicienii ar trebui să termine cu absurdul acesta de a juca ping-pong, trebuie să se respecte calea constituțională, evident, eu sunt adept al justiției și Curtea Constituțională nu poate fi ignorată sau, să spunem, cadrul constituțional nu poate fi încălcat sau ignorat. Eu consider că, după cum am mai zis, trebuie să protejăm viețile omenești acum și, în paralel, să se aplice diferite instrumente pentru a face totuși alegeri anticipate și în context nu doar, să zicem așa, de a face dorința cuiva sau doleanța cuiva ca să atingă acest scop. Cred că este necesară schimbarea acestui parlament care, cu regret, noi din diasporă am așteptat că din 2019, după declarația de stat capturat, vor fi luate acțiuni concrete și măsuri, inclusiv în contextul devalizării, distrugerii, de fapt, a sistemului bancar prin furtul miliardului și prin care o generație a fost condamnată la sărăcie, iar cei care au fost implicați sunt lăsați liberi și continuă să gestioneze scheme.”

Europa Liberă: Într-un cuvânt, cum ne-ați descrie viitorul Republicii Moldova, pe care îl vedeți în ce culori?

Mariana Durleșteanu: „Moldova este o țară mică și cu oamenii buni care au rămas, și cu oamenii corecți se poate de făcut multe lucruri. Eu cred că viitorul Moldovei este bazat pe generația tânără, o generație educată, o generație cu viziuni moderne și cu niște lideri politici noi.”

XS
SM
MD
LG