Linkuri accesibilitate

Corneliu Furculiță: Alegerile parlamentare nu sunt o necesitate. Necesitățile țării sunt stabilizarea situației epidemiologice și economice


Corneliu Furculiță
Corneliu Furculiță

Corneliu Furculiță: Alegerile parlamentare nu sunt o necesitate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:56:09 0:00
Link direct

Liderul fracțiunii parlamentare PSRM Corneliu Furculiță a declarat Europei Libere că partidul sau nu va permite organizarea alegerilor anticipate în timp de pandemie. El sugerează că organizarea alegerilor anticipate poate avea loc doar cu un guvern care va avea depline atribuții si care va putea să administreze situația sanitară destul de complicată.

Europa Liberă: Vorbim despre această incertitudine politică și dacă se ajunge cumva și la alegeri parlamentare anticipate. Dar, mai întâi, de ce nu ați acceptat să ajungeți astăzi la președinție să discutați cu dna Sandu?

Corneliu Furculiță: „Un simplu motiv de lucru, fiindcă parlamentul avea astăzi o agendă care era evident că o să fie peste ora 15:30, la care ni s-a solicitat întrevederea de astăzi. Fiind o fracțiune din 37 de deputați și fiind evident că, dacă plecam, la sigur nu era cvorum în sală, chiar și dacă erau invitați cei câțiva fruntași, la fel nu era o normalitate, de aceea am considerat că mult mai bine și mult mai productive vor fi discuțiile cu președintele într-un timp mai îndepărtat de ziua de astăzi, când nu vom avea o agendă în parlament. Ni s-a propus pentru discuții sau pentru consultări ziua de luni, la ora 13:30. Noi am acceptat, vom veni pregătiți, vom discuta, vom dialoga.”

Europa Liberă: Ziceți că veți merge pregătiți, ce arsenal aveți? Cu ce o să vă prezentați la aceste discuții?

Corneliu Furculiță: „Conform declarațiilor, noi vom itera faptul că există o majoritate parlamentară formată conform regulamentului și prevederilor Constituției...”

Europa Liberă: Dar când ați constituit-o?

Corneliu Furculiță: „... care optează pentru un candidat la funcția de prim-ministru, dl Golovatiuc Vladimir.”

Europa Liberă: Când ați constituit-o?

Corneliu Furculiță: „În data de ieri (25 martie – n. red.) reafirmată, această majoritate. Majoritatea care l-a înaintat pe dl Golovatiuc, dacă nu greșesc, a fost în data de 18 martie.”

Europa Liberă: Dar acum cetățenii ce pot să spună? Că există o coaliție, o înțelegere bătută în cuie dintre socialiști și cei din Pentru Moldova?

Corneliu Furculiță: „Iarăși revenim la noțiunea coaliție și noțiunea majoritate constituită pentru înaintarea unui candidat la funcția de prim-ministru. Diferența este că coaliția este pentru a guverna, prevede anumite angajamente, anumite perspective și deziderate, pe când majoritatea formalizată pentru înaintarea candidatului la postul de prim-ministru este constituită doar pentru acest lucru. Și în cazul că prim-ministrul este nominalizat constituțional de către președintele țării, lucru care este obligat, conform Constituției, să-l facă, doar atunci vom putea vorbi sau invita celelalte fracțiuni la discuția privind cabinetul de miniștri și programul de guvernare.”

Europa Liberă: Dar în acest caz în cabinetul de miniștri ar trebui să se regăsească exponenții tuturor entităților care formează această majoritate parlamentară?

Corneliu Furculiță: „În acest caz, se va merge la discuții între componentele parlamentului care vor dori, într-un fel sau altul, să participe la formarea cabinetului. Poate cabinetul va fi format doar din reprezentanți PSRM, poate din reprezentanți nepartinici, tehnocrați. Urmează să fie discutat acest lucru.”

Europa Liberă: Între timp, ați propus și ați votat această declarație împotriva dizolvării legislativului. De ce ați făcut acest lucru? Unii cred că socialiștii vor să mai întindă din timp, ca, eventual, să mai poată elabora sau să mai pună în funcție anumite scenarii.

Corneliu Furculiță: „Această declarație este un act strict politic, poate parlamentul să-l înregistreze și să-l voteze, a fost votat deja de 54 de deputați din trei componente parlamentare: fracțiunea socialiștilor, fracțiunea Partidului Șor, cu partea Pentru Moldova și a fost sprijinit astăzi de șapte deputați din Pentru Moldova, unde este conducător dl Andrian Candu.”

Europa Liberă: Dl Candu e la Pro Moldova, restul sunt la Pentru Moldova.

Corneliu Furculiță: „Da, deja vedem că sunt trei componente care au sprijinit. Și n-o să fac mare dezvăluire aici că, în afară de fracțiunea PAS, celelalte fracțiuni au fost, la fel, de acord cu necesitatea acestui act juridic, doar că, în virtutea obligațiunilor sau viziunilor sale politice, nu au putut să vocifereze acest lucru mai răspicat și a făcut un pic de show.”

Europa Liberă: Alți doi actori sunt Partidul Democrat și Platforma Demnitate și Adevăr.

Corneliu Furculiță: „Exact.”

Europa Liberă: Și, inițial, ei ar fi vrut și după asta făcut un pas înapoi?

Corneliu Furculiță: „Păi, haideți să vedem din declarațiile lor ce reiese. Dumnealor afirmă că este necesitatea de a instaura un guvern și de a menține parlamentul în continuare, pentru a gestiona criza. Anume aceste lucruri au fost au fost specificate și în declarația corespunzătoare.”

Europa Liberă: Această declarație, unii au înțeles că...

Corneliu Furculiță: „Vorbe și fapte!”

Europa Liberă: Dar de ce credeți că pe ultima sută de metri ar fi renunțat?

Corneliu Furculiță: „Preventiv, am discutat cu conducătorii acestor două fracțiuni și dumnealor au spus că e un document necesar, vor discuta la fracțiuni. Și din logica angajamentelor și spuselor și declarațiilor acestor fracțiuni reiese acest lucru.”

Europa Liberă: De ce nu au mers până la sfârșit cu Dvs.?

Corneliu Furculiță: „Să spun versiunea mea sau...? Deci, eu am repetat, este un joc care continuă în parlament și eu am spus, cu cât se va apropia de termenele constituționale, jocul va fi mult mai strâns, restrâns și în realitate se vor vedea intențiile adevărate ale actorilor politici. Și este clar că ei în continuare fac aceste... Adică ei ar dori, dar în virtutea alegerilor parlamentare anticipate, consideră că se poziționează mai bine în cazul în care nu votează, spre exemplu, astfel de declarații.”

Europa Liberă: Dar mai înainte, și acum, colegii Dvs. din fracțiunea Platformei DA v-au exprimat intențiile lor serioase că își asumă ei guvernarea și vin cu un candidat pentru funcția de premier, ca să fie sprijinit și e deputații din fracțiunea Dvs.?

Corneliu Furculiță: „Au fost niște declarații mai mult în public, mai mult în conferințe de presă, am văzut. Noi am subliniat că am așteptat niște pași mult mai concreți în această direcție. Mă rog, comportamentul actorilor politici, și nemijlocit din această fracțiune, le aparține.”

Europa Liberă: Dar Igor Dodon niciodată nu a ascuns că dacă, eventual, Andrei Năstase își dorește această funcție și adună semnături sau culege voturi suficiente, atunci se poate de discutat și cu ei.

Corneliu Furculiță: „Și eu am spus acest lucru. Și se discuta, s-a discutat acest scenariu ori solicitări din partea lor, dar, repet, mare îmi este frica că aveau să fie multe discuții și, până la un final, Andrei nu putea să-și obțină semnăturile nici de la propria fracțiune.”

Europa Liberă: De ce?

Corneliu Furculiță: „Eu văd comportamentul.”

Europa Liberă: Unii spun că această declarație împotriva dizolvării parlamentului ar însemna că atentați la independența Curții Constituționale sau că încercați chiar să substituiți Curtea Constituțională.

Corneliu Furculiță: „Este o afirmație mult prea tare: parlamentul atentează la independența Curții!”

Europa Liberă: Adică ați face presiuni pe ultima sută de metri.

Corneliu Furculiță: „Ultimele acțiuni denotă un caracter invers. Mai degrabă, Curtea este contradictorie și emite unele decizii care se diferențiază vădit de precedentele. Deci, decizia care a fost ultima contrazice decizia precedentă și este și o atenționare, mai mult o atenționare, către Curtea Constituțională, să studieze mai bine materia constituțională atunci când va primi (sau dacă va primi) acea solicitare de dizolvare a parlamentului, să analizeze toate circumstanțele și să emită o decizie constituțională, fiindcă în caz contrar riscăm să intrăm într-un colaps instituțional, inclusiv cu participarea Curții.”

Europa Liberă: Dar ce ar însemna un colaps instituțional?

Corneliu Furculiță: „În cazul în care situația actuală, când există o majoritate formalizată, care a înaintat un candidat la funcția de prim-ministru, dacă Curtea va constata sau va decide să constate circumstanțele de dizolvare, este o acțiune juridică evident contrară prevederilor Constituției.”

Europa Liberă: Dar ultimul verdict al Curții constituționale a fost că decretul președintei Sandu de a-l nominaliza pe Grosu la funcția de premier este constituțional și atunci s-au consumat cele două tentative de a fi învestit un guvern și asta duce către dizolvarea parlamentului.

Președintele trebuia să analizeze candidatul la funcția de prim-ministru în urma consultărilor veridice și adevărate

Corneliu Furculiță: „Mai este încă o condiție: ca parlamentul să nu aibă o candidatură. Parlamentul are candidatură? Și cele două candidaturi care au fost aduse în parlament de către președinte vin din propria ei inițiativă și convingere, nu conform discuțiilor și nu la propunerea parlamentului. În actul dat rolul președintelui este unul formal. Președintele trebuia să analizeze candidatul la funcția de prim-ministru în urma consultărilor veridice și adevărate, așa cum a spus Curtea Constituțională, și să menționeze acel candidat care va fi nominalizat de parlament și ar acumula o majoritate pentru a fi votat. Deci avem o contradicție, nu? Există o majoritate, astăzi, care îi spune președintelui: noi suntem 55 sau 57, am înaintat un candidat. Dacă dna președinte îl înaintează astăzi pe Golovatiuc, maine dl Golovatiuc acumulează, 58-59-64 de voturi în parlament. Unde este contradicția?”

Europa Liberă: Dar candidatura dlui Golovatiuc a venit după ce dna Sandu a anunțat a doua candidatură.

Corneliu Furculiță: „Dar în termen. În oricare din termene. Sau în termen de 49 de zile, sau în termen de 90 de zile. Și, iarăși, dna președintă a încălcat noțiunea de consultări și inițiative ale parlamentului.”

Europa Liberă: Oricum, verdictul Curții Constituționale o să lămurească și o să anunțe ce e de făcut.

Corneliu Furculiță: „Verdictul Curții Constituționale va fi cel care va fi. Dar noi, reiterăm, suntem în albia legală și candidatura dlui Golovatiuc este perfect constituțională. Dacă Curtea va decide cumva altfel, vom găsi soluții pentru a întări poziția parlamentului. Asistăm la un conflict instituțional, între două instituții, parlament... Și parlamentul își are cuvântul forte în această situație, fiindcă suntem într-o republică parlamentară și parlamentul nu poate fi dizolvat la buna voință a președintelui, deoarece este funcțional, și anume de asta a fost făcută astăzi această declarație, este gata să înainteze un candidat, lucru pe care l-a făcut. Și constituția nu prevede doar două – cel puțin două tentative. Și iarăși ne întoarcem, fiindcă Curtea Constituțională va avea o problemă de rezolvat. Prima tentativă care a fost făcută de președintele țării, cu dna Gavriliță, a purtat un caracter fictiv.”

Europa Liberă: Dvs. ați mers cu o sesizare la Curtea Constituțională.

Corneliu Furculiță: „Da, am făcut o sesizare la Curtea Constituțională.”

Europa Liberă: Dar v-ați dus prea târziu, nu vi se pare?

Corneliu Furculiță: „De ce târziu?”

Europa Liberă: Dar de ce nu ați mers atunci?

Corneliu Furculiță: „Toate aceste materiale vor servi pentru Curte, pentru a decide dizolvarea parlamentului.”

Europa Liberă: Experții constituționali spun că retroactiv e greu să fie luat în calcul un asemenea aspect.

Corneliu Furculiță: „El nu este retroactiv. Atunci când Curtea va avea de decis dizolvarea parlamentului, ea va trebui să ia în calcul toate argumentele. Și cu soluții sau cu interpelări la Curtea Constituțională vor veni diferite formațiuni care, inclusiv, vor demonstra și testa faptul că, în cadrul negocierilor, nu au avut loc negocieri veridice, dar au fost mimate, fapt despre care astăzi au vorbit, practic, toate fracțiunile care au fost invitate astăzi în ședință sau la consultări cu președintele țării, după aceea au declarat că au purtat un caracter formal și nu a fost identificată nicio soluție.”

Europa Liberă: Dle Furculiță, știți cum se zice, că verdictul Curții Constituțională, adică decizia care se adoptă de magistrații Înaltei Curți, nu se discută, dar se execută.

Corneliu Furculiță: „Nu se discută, dar se discută. Am avut o situație, poate similară, și în 2019, când o Curte emana verdicte care apoi au fost discutate și anulate, deci totul merge înainte și nu e cazul când Curtea Constituțională ar trebui să nu respecte Constituția. Sunt organisme internaționale.”

Europa Liberă: Pe care ați putea să le sesizați?

Corneliu Furculiță: „Pe care am putea să le sesizăm, exact. Vom aștepta și acest lucru dacă...”

Europa Liberă: Și asta ar mai întinde din timp?

Dacă ne dorim cu adevărat să trăim într-o țară în care se respectă legea, trebuie să o respectăm.

Corneliu Furculiță: „Nu-i neapărat că ar întinde din timp, dar trebuie să înțelegem că acest fapt ar crea pericol pentru situațiile de viitor. Dacă ne dorim cu adevărat să trăim într-o țară în care se respectă legea, trebuie să o respectăm. Indiferent dacă un actor politic dorește numaidecât să-și impună părerea și, cu regret, dacă există anumite presiuni din exterior asupra actorilor politici. Și mă refer la situația care a avut loc în runda de negocieri când am fost la președinție cu președintele partidului Igor Dodon, Vlad Bătrâncea și eu, după care am ieșit la conferința de presă și am aflat că candidatul Mariana Durleșteanu a renunțat. În opinia noastră, această renunțare a avut loc sub presiuni foarte mari din exterior.”

Europa Liberă: Dna Durleșteanu a acordat astăzi un interviu Europei Libere și spune că nu a avut presiuni.

Corneliu Furculiță: „Dna Durleșteanu foarte mult se încurcă în declarații. Și, la sigur, declarațiile precedente și declarațiile actuale contravin una alteia, fapt evident, care denotă o presiune asupra ei. În cazul ei, ar fi de onoare să nu mai facă declarații, fiindcă deja este puțin neonest din partea dumneaei. Dacă și-a luat atunci responsabilitatea și știa foarte bine care sunt condițiile, și ea nu este o persoană care nu-l cunoaște pe dl Dodon sau pe dna Greceanîi, fiindcă sunt colegi de foarte mult timp...”

Europa Liberă: Dar dumneaei zice că a anunțat-o pe dna Greceanîi.

Corneliu Furculiță: „Când a anunțat-o? La 3:33 sau după?”

Europa Liberă: Dar ea zice că asemenea discuții au avut loc și după acea zi și până la acea oră.

Corneliu Furculiță: „Eu nu cunosc că dna Durleșteanu a avut discuții cu dna Greceanîi sau cu dl Dodon, în vederea faptului că la 3:33 p.m., cum a spus dumneaei, voi depune refuzul...

Europa Liberă: Dle Furculiță, haideți să discutăm două scenarii. Ambele sunt valabile la acest moment...

Corneliu Furculiță: „Și fiți de acord că acest moment a fost unul în miezul evenimentelor și bine gîndit. Și a fost un element al acestei desfășurări de evenimente și nu putem spune că întâmplător dna Durleșteanu și-a poziționat acest scenariu. Cu atât mai mult că noi am văzut stilul dnei Durleșteanu. Este unul, așa, mai autentic, de exprimare a gândurilor în limba română sau de stat, moldovenească, și acel text care a fost expus...”

Europa Liberă: Ați mai spus acest lucru.

Corneliu Furculiță: „...ora 3:33 diferă evident de stilul de expunere a dumneaei.”

Europa Liberă: Dar se zice că comparabil cu acest scenariu ar fi și cel când Procurorul General a venit în parlament și a solicitat ridicarea imunității a doi aleși ai poporului.

Corneliu Furculiță: „Nu excludem că a urmat încă un caz de presiune, fapt care denotă puțin lipsa de necesitate a acestei acțiuni, deoarece, ați văzut, instanța s-a pronunțat că acest lucru se poate de făcut liber fiind deputații în libertate și nu este o necesitate, fiindcă dumnealor nu au comis o crimă, nu au comis o astfel de acțiune, ca să fie opriți în flagrant, reținut. Unul avea zi de naștere în acea zi. Dacă planează anumite suspiciuni, dacă există vreo necesitate – în cazul de față, nu era necesitatea. Ambii deputați se află în țară de mult timp, nu pleacă nicăieri, au dat angajamente că nu au de gând să plece.”

Europa Liberă: Eu îmi amintesc și alte declarații pe care le făcea și Igor Dodon, și...

Corneliu Furculiță: „Chiar și eu am făcut.”

Europa Liberă: ...și fostul premier Chicu, și Dvs, că în parlament sunt deputați certați cu legea și ar trebui să apară procurorul și să...

Corneliu Furculiță: „În 2020, eu am fost la procuratură, personal, de câteva ori și am depus plângeri pe tentativă de cumpărare a deputaților sau de presiuni asupra deputaților, inclusiv din fracțiunea noastră.”

Europa Liberă: Și, totuși, este reprezentativ acest parlament?

Corneliu Furculiță: „La moment?”

Europa Liberă: În general, prin componența sa – este reprezentativ?

Corneliu Furculiță: „Eu am vorbit despre reprezentativitatea lui, dacă e să ne referim la forțe politice pe eșichier, dreapta-stânga. În mare parte, nu va fi o schimbare esențială în reprezentativitatea forțelor politice, toate sondajele arată că inclusiv Partidul șor va fi în următorul parlament. Noi, doar, ne-am pronunțat în repetate rânduri asupra necesității alegerilor anticipate, dar situația cu Covidul evoluează foarte dramatic și vedeți. N-ar fi corect acum să fim învinuiți că în decembrie am solicitat alegeri anticipate, iar astăzi vorbim tot despre necesitatea alegerilor anticipate, dar specificăm faptul că mai înainte trebuie să controlăm situația epidemiologică și subliniem necesitatea vaccinării masive a populației. Se spune că ar fi necesar ca vreo două milioane de persoane să fie vaccinate, pentru a stabiliza situația. Evident, și în lipsă de mijloace financiare, ne exprimăm dorința noastră ca mai întâi resursele financiare să fie îndreptate la procurarea vaccinurilor și nu la petrecerea alegerilor anticipate.”

Europa Liberă: Eu îmi amintesc că tot aici, în studioul Europei Libere, tot Dvs., într-un interviu, ați spus că alegerile parlamentare erau posibile imediat după sărbătorile pascale.

Corneliu Furculiță: „La acea situație, la acel moment, ar fi fost posibile, nu imediat, spre sfârșitul lunii iunie, dacă țineți minte...”

Europa Liberă: După sărbătorile pascale, asta știu precis.

Corneliu Furculiță: „Haideți să ne închipuim situația și acuma. Noi, în virtutea situației epidemiologice, guvernul, Comisia pentru situații excepționale în sănătate va fi nevoită să închidă cimitirele. Acele sărbători, Paștele Blajinilor, la sigur, nu vor duce la micșorarea sau la stabilizarea situației epidemiologice. Probabil, la acel moment ea va fi nevoită să limiteze accesul. Anul trecut au fost în general închise cimitirele, slujbele etc. Și a doua sau a treia săptămână noi venim cu îndemnul la cetățeni să vină la urnele de vot. Cum vom fi noi priviți, politicienii? Vor spune: voi nu sunteți, cu capul, normali.

Europa Liberă: Dle Furculiță, este adevărat că prioritatea zero trebuie să fie criza sanitară și toată lumea înțelege că odată ce crește numărul celor infectați, am depășit această cifră de peste 200 de persoane infectate pe zi...

Corneliu Furculiță: „Și toți în parlament spun că este necesar un guvern și există o majoritate parlamentară care spune că avem un candidat pe care îl votăm și care poate să fie guvernul și avem un președinte care nu vrea să-l înainteze în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, în schimb înaintează un candidat care nu are sprijin parlamentar și are o minoritate de voturi și nu se exprimă cert, votați-l sau nu-l votați. Parlamentul nu a înțeles, spre exemplu, care a fost îndemnul candidatului Igor Grosu către fracțiuni, să fie votat sau să nu fie votat. Noi nu am înțeles.”

Europa Liberă: Dar trebuia să-i cereți un răspuns, trebuia să folosiți acea prezență a dumnealui la tribuna centrală și să-i puneți întrebări.

Corneliu Furculiță: „Noi suntem în parlament, fracțiunile, se putea de venit și de întrebat ce facem. La celelalte fracțiuni a fost, celelalte fracțiuni au înțeles că el solicită voturi, după aceea a înțeles că nu solicită voturi. Ați văzut declarațiile diferitor lideri, ba se solicită, ba nu se solicită. Mai mult decât atât, ne-au învinuit de cooperare și de plan pe la spate. Nu am avut niciun plan, noi am vrut să scutim populația de acest circ, spectacol ieftin. Și părăsirea sălii este un procedeu parlamentar regulamentar. Noi l-am aplicat. Dacă el a solicitat, dacă președinta, în urma consultărilor, a constatat că sunt circumstanțe ca să-l înainteze pentru a-l face prim-ministru, păi, cine a rămas în sală lasă să-l facă.”

Europa Liberă: Sinceritatea în politica moldovenească este o calitate foarte rară. Eu îmi amintesc, iarăși, că și Dvs., când ați fost la ultimul interviu, și dl Grosu, când a fost la ultimul interviu, aici, la Europa Liberă, aproape că ați exprimat opinii care coincideau, referitor la declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Corneliu Furculiță: „Practic, coincid. Și astăzi sau până în ziua de miercuri am avut, într-adevăr, am avut negocieri cu colegii de la echipa PAS. În principiu, suntem pe aceleași poziții, diferă câteva momente. Și, regretabil, dumnealui poate să confirme, nu am ajuns la o diferență de câteva zeci de zile.”

Europa Liberă: Pentru a declanșa și organiza alegeri anticipate?

Corneliu Furculiță: „Pentru a declanșa și organiza alegeri anticipate?”

Europa Liberă: Dvs. insistați să fie toamna și dumnealor în vară?

Corneliu Furculiță: „Noi eram pe poziții pentru 1 sau 8 august. În principiu, pe parcursul negocierilor, dumnealor au fost de acord. În ultima zi a negocierilor ni s-a spus că pozițiile noastre au slăbit în urma loviturilor pe care le-am primit, cu Durleșteanu și cu procurorul, și deja putem să vorbim despre alte condiții. Fapt care, probabil, nu este cel mai relevant, fiindcă, repet, pozițiile noastre au fost și sunt la fel mcum au fost și înainte.”

Europa Liberă: Dl Slusari insistă pe ideea că ar exista o înțelegere tacită între PAS și PSRM. Există această înțelegere în culise?

Corneliu Furculiță: „Nu pot să calific ce înseamnă înțelegere tacită. Ce înseamnă asta?

Europa Liberă: O înțelegere pe care nu o exprimați pentru opinia publică.

Corneliu Furculiță: „Eu cu dl Grosu ne-am întâlnit și tăcem și asta este înțelegere tacită?”

Europa Liberă: Nu, o înțelegere tacită, adică pe care să o cunoașteți doar Dvs. și dumnealor.

Corneliu Furculiță: „O astfel de înțelegere nu există și nici nu poate exista. Este o abordare a evenimentelor care, poate, coincide. Și noi conștientizăm necesitatea alegerilor anticipate, și ei conștientizează această necesitate, doar că atârnarea față de declanșarea lor este diferită și asta reiese din faptul că ambele formațiuni nu au frică de rezultatul alegerilor anticipate, ceea ce nu poate fi spus despre ceilalți colegi și despre celelalte componente din parlament. De aceea și este, să mă scuzați, și joaca aceasta a lor, și valsurile astea în jurul clădirii parlamentului și președinției: vrem-nu vrem, facem-nu facem. În realitate, doar la anticipate pot merge două formațiuni. Celelalte or să inventeze tot felul de argumente, elemente, mergem azi, mâine nu mergem.”

Europa Liberă: Acum stau și mă gândesc, dacă Dvs., totuși, insistați să fie învestit guvernul Golovatiuc, el ar fi funcțional doar pe o perioadă de până la cinci luni de zile?

Corneliu Furculiță: „Vom vedea.”

Europa Liberă: Dar există și aici două scenarii: că el poate să fie propus să activeze pe o perioadă scurtă, de până la o jumătate de an, iar pe de altă parte, între timp, dacă iarăși se schimbă circumstanțele, oricare entitate vine și zi că că nu, mergem cu acest guvern până în 2024.

Corneliu Furculiță: „Nu. În cazul de față, dacă se investește un guvern, un guvern profesionist, este competența să guverneze până la trecerea la toate aceste situații mai complicate, pe urmă se decide dacă este necesitatea alegerilor anticipate și în ce moment.”

Europa Liberă: Dar dacă cineva insistă pe ideea că el să activeze până se termină mandatul actualului parlament, până în 2023?

Corneliu Furculiță: „Și care este problema?”

Europa Liberă: Păi, atunci cine să mai creadă în negocierile politicienilor?

Corneliu Furculiță: „Dar eu am vorbit că anticipatele nu sunt o necesitate. Anticipatele sunt o opțiune. La moment, necesitatea este stabilizarea situației pandemice și economice. Și dacă acest guvern va face bine, atunci pentru ce trebuie anticipate?”

Europa Liberă: Păi, atunci și cei din PAS au un angajament față de electoratul lor, spunând că trebuie să se ajungă la anticipate.

Corneliu Furculiță: „păi, treaba lor. Dar angajamentul lor costă 16 mandate.”

Europa Liberă: 16 mandate, dar, uneori, 16 mandate pot conta mult. Așa cum 37 de mandate ar însemna să fie foarte bine poziționați, așa cum 37 de mandate ar însemna să fie în opoziție o fracțiune.

Corneliu Furculiță: „Noi am văzut cât contează 16 mandate în cazul guvernului Grosu: zero voturi. Măcar 16 ale lor puteau să fie.”

Europa Liberă: Asta chiar schimbă situația? Ori zero, ori 16?

Corneliu Furculiță: „Dar atunci care este sensul să vii în parlament, să vorbești despre sinceritatea și intenția de a debloca situația, cu un guvern care nu acumulează voturi? Nici măcar nu era clar fracțiunea dumnealui cum o să voteze. Au vrut să vadă dacă rămâne în sală cineva. Noi încă le-am făcut o favoare că am ieșit din sală.”

Europa Liberă: Ei cred că, invers, le-ați făcut o defavoare.

Corneliu Furculiță: „Astea sunt declarații. În realitate, asta este o favoare pentru ei, fiindcă au scăpat de scamatorism și circ: votați-mă, dar vă rog să nu mă votați.

Europa Liberă: Cel puțin, Igor Grosu și-a exprimat intenția...

Corneliu Furculiță: „Cert și clar a spus, da?”

Europa Liberă: ... că el vine cu programul și componența guvernului și...

Corneliu Furculiță: „Și, în cazul acesta, anticipatele unde se duc?”

Europa Liberă: Păi, avea să conveniți tot Dvs.

Corneliu Furculiță: „Noi să convenim, da?”

Europa Liberă: Deputații în parlament, ei decid.

Corneliu Furculiță: „Dacă solicită anticipate? Solicitați, oameni buni, anticipate până la urmă.”

Europa Liberă: Trebuie să se consume toată norma legală, instituțională.

Corneliu Furculiță: „Dna Valentina, trebuia atunci dl grosu să spună ceea ce a spus și dna Gavriliță: eu am venit aici pentru a consuma a doua tentativă.

Europa Liberă: Vorba Dvs., situația pandemică s-a înrăutățit și atunci s-au gândit și ei că e bine să fie depășită această criză sanitară.

Corneliu Furculiță: „Atunci trebuia să spună foarte clar: situația s-a înrăutățit, guvernul Grosu solicită voturile parlamentului pentru a guverna până în noiembrie, până în decembrie sau până vor fi vaccinate două milioane de persoane din R. Moldova.

Europa Liberă: Dar poate asta a vrut să spună?

Corneliu Furculiță: „Întrebați-l, eu n-am auzit. Eu sunt sigur că a fost, iarăși, strânsă în grabă un guvern care avea doar misiunea să execute formalitatea celei de-a doua tentative. Puteți să-l întrebați și pe dl Grosu. El, în dimineața zilei când au fost consultările, nu știa că va fi candidat la prim-ministru.”

Europa Liberă: Asta a spus și el, că s-a creat o asemenea situație că trebuia să fie deblocată.

Corneliu Furculiță: „Acesta a fost un scenariu pe care l-au știut câteva persoane doar. Și printre aceste persoane dl Grosu nu era.”

Europa Liberă: Asta o să-l întrebăm, pentru ca să aflăm, pentru că nu e bine doar să presupunem. PSRM, astăzi, își mai dorește alegeri parlamentare anticipate?

Corneliu Furculiță: „Repet, alegerile parlamentare nu sunt deziderat și nu sunt o necesitate. Necesitățile țării, astăzi, sunt stabilizarea situației epidemiologice și economice. Există posibilitatea învestirii unui guvern care poate să-și asume astfel de responsabilitate. Și este mult mai bun decât cel propus de președintele țării, în calitate de prim-ministru fiind dl Grosu.”

Europa Liberă: Dle Furculiță, sunteți conștient că se antagonizează și mai mult spiritele în cele două tabere...

Corneliu Furculiță: „Care două tabere?”

Europa Liberă: Tabra prezidențială și tabăra celor care nu vor să fie dizolvat actualul legislativ.

Corneliu Furculiță: „Pentru tabăra prezidențială contează ce dorește ea.”

Europa Liberă: Pro-prezidențială.

Corneliu Furculiță: „Fie ea pro-prezidențială. Tabăra pro-prezidențială dorește astăzi alegeri anticipate, în condiții de pandemie și de haos în economie.”

Europa Liberă: Nu astăzi, Dvs. ați spus că ei doresc în iunie.

Corneliu Furculiță: „Eu nu știu ce doresc ei. În iunie, asta înseamnă că trebuie să se declanșeze campania electorală în decurs de câteva săptămâni. Avem, cel puțin, 90 de zile necesare.”

Europa Liberă: Și totuși, dacă Curtea zice că se întrunesc toate condițiile pentru dizolvarea legislativului, ce faceți Dvs., o să mergeți în campania electorală și în alegeri?

Corneliu Furculiță: „Haideți s-o vedem pe asta, haideți să vedem care vor fi argumentările. Vreau să spun că nu este suficient doar decizia Curții Constituționale pentru declanșarea alegerilor anticipate.”

Europa Liberă: Dar ce mai trebuie încă?

Corneliu Furculiță: „Decretul președintelui.”

Europa Liberă: Da. Și credeți că nu va fi decretul?

Corneliu Furculiță: „O să vedem. Este tot un act administrativ care tot poate fi atacat.”

Europa Liberă: La Curtea Constituțională?

Corneliu Furculiță: „La Curtea Constituțională.”

Europa Liberă: Scenariul privind instituirea unei stări de urgență mai rămâne în joc?

Corneliu Furculiță: „Ați văzut, noi am fost și suntem în continuare împotriva instituirii lockdown-ului. Stare de urgență noi avem. Și acele măsuri care sunt astăzi, nu știu dacă mai sunt ceva posibilități de aplicarea altor măsuri restrictive. Noi suntem împotriva opririi activității economice și argumentăm de ce – fiindcă în cazul acesta va fi situația mult mai agravată și nu va duce, evident, la scăderea ratei de îmbolnăviri, deci, din acest punct de vedere, cel mai optimal este vaccinarea, vaccinarea masivă a populației și diversificarea acestor vaccinuri, fiindcă vedem că populația are, totuși, diferite doleanțe în ce ține de alegerea vaccinului. Din ce cunoaștem, astăzi și-a confirmat acceptul ambasadorul Republicii Chineze, de a ne oferi o donație de vaccinuri.”

Europa Liberă: Nu a spus câte.

Corneliu Furculiță: „Nu a specificat câte, dar a spus că e o partidă impunătoare. Reiterez că acest fapt s-a întâmplat la solicitarea președintelui parlamentului, dna Zinaida Greceanîi. Și ați auzit și știri despre faptul că vaccinul rus Sputnik 5 este, la fel, în apropiere. Deci, considerăm că în viitorul apropiat vom avea vaccinuri mult mai suficiente și vom putea desfășura o campanie de vaccinare mult mai mare pentru a stabiliza situația. Apoi o să decidem.”

Europa Liberă: Dar vaccinul Sputnik, dacă vine din Rusia, e lot umanitar, e un lot contra plată?

Corneliu Furculiță: „Se discută, se discută despre loturi umanitare. Ați văzut și acele discuții și declarații pe care le-a făcut ambasadorul federației Ruse.cele care vin contra plată sunt în dimensiunea guvernului, ei trebuie să decidă. Eu cunosc numai despre donații.”

Europa Liberă: Să admitem că totuși insistați să fie numit un guvern, să fie votat.

Corneliu Furculiță: „Noi insistăm, n-o să admitem.”

Europa Liberă: cu aceste 54 de voturi?

Corneliu Furculiță: „În realitate, sunt mult mai multe, eu v-am spus. Fiindcă, ați văzut, au fost 52, 53, 55 de semnături. Fiindcă și situația Covid, și cei doi deputați au influențat. Unii s-au reținut, nu au semnat ultima declarație. În realitate, vă spun că, dacă ar fi o certitudine, guvernul dat ar avea un suport de, cel puțin, 70 de voturi, la sigur.”

Europa Liberă: Asta tot se vorbește, dar nu se mai întâmplă lucrul ăsta.

Corneliu Furculiță: „Păi, nominalizați-l și vedem. Doamnei președinte nu-i trebuie nimic mai mult de a face decât de semnat un decret.”

Europa Liberă: Dar știți ce zice dna Sandu...

Corneliu Furculiță: „Și e perfect constituțional, deoarece există o solicitare.”

Europa Liberă: Temerea ei e că se vor păstra schemele, deputații vor continua să-și apere afacerile legale și ilegale, și de aici această neîncredere, și ăn această majoritate parlamentară...

Corneliu Furculiță: „Și în următoarele alegeri anticipate, iarăși ne întoarcem, vin, și în parlament vin câteva formațiuni și, dacă dna președinte va avea temeri, ce facem? Mergem iar la alegeri anticipate? Și cât o să meargă cercul ăsta de temeri și suspiciuni. Nu trebuie să fie temeri și suspiciuni., trebuie să fie lege. Și Constituție. Temerile și suspiciunile, mă rog, trebuie lăsate acasă.”

Europa Liberă: Sunt și aleși ai poporului care spun că legea se schimbă în funcție de dorințele, ambițiile și interesele unor politicieni.

Corneliu Furculiță: „Dați exemple.”

Europa Liberă: Păi, în parlament, s-a vorbit despre aceste exemple.

Corneliu Furculiță: „De exemplu.Unu, doi, trei.”

Europa Liberă: Cu Cigaretta, cu...

Corneliu Furculiță: „Cu Cigaretta sunt diferite opinii. Eu am auzit, în general, că ele vor duce la suplinirea mijloacelor bugetare, și este un lucru normal.în cifre să să ne dovedeasc: iată modificarea dată, schema este aici, se termină aici. Este foarte transparent, nimeni nu s-a vârât s-o descopere. Avem atâtea ONG-uri, ce, chiar nici unuia nu i-a ajuns surse și resurse umane ca să descopere unde este, care este întreprinderea, cine sunt avei fondatori acolo, care au înaintat aceasta, care sunt mijloacele financiare care se discută în acest proces, proiect, în ce constă el. că a spus dl filip, care cândva a lucrat la Tutun CTC, și ceva contrazice interesele lui.”

Europa Liberă: Ale lui? El zice că nu mai are interes.

Corneliu Furculiță: „El zice că nu mai are. Poate și are, eu nu știu. Lasă să vină să demonstreze. Oameni buni, dați-mi o schemă clară, s-o vedem de sus până jos. Eu nu am încredere, fiindcă acest proiect a fost elaborat de către specialiști, dl Pușcuță fiind unul din cei mai buni fiscaliști din R. Moldova, și eu am încredere în dumnealui. El ne-a prezentat, la fracțiune, și a spus că nu există niciun pericol. Să vină alt expert, să ne spună că există, să ne convingă și cu mare plăcere vom dezbate aceste schema. Care încă scheme mai sunt?”

Europa Liberă: Păi, nu știu. Acuma îmi vine în gând să vă întreb cum e să guvernezi cu cei care au fost implicați în furtul miliardului.

Corneliu Furculiță: „Bună întrebare. Vreau să vă întreb, dar cum PD, astăzi, este un partid autentic, avându-l în frunte, iarăși, pe dl Plahotniuc, care face parte, conform cererii expuse de către Procurorul General, era grup banditesc și grupul era Plahotniuc. Deci, ce să facem cu acest partid?”

Europa Liberă: Ați guvernat cu ei, dle Furculiță.

Corneliu Furculiță: „Am guvernat. Păi, vorbim despre un partid, nu despre un grup. În afirmațiile procurorului nu s-a vorbit despre Partidul Șor, nu s-a vorbit despre PD, s-a vorbit despre grupul Plahotniuc, grupul Șor, despre grupul Platon, despre nu știu care alte grupuri. Eu n-am auzit despre partide.”

Europa Liberă: Da, dar grupurile astea se regăsesc în partide, dle Furculiță.

Corneliu Furculiță: „Nu, eu îmi cer scuze. În PD car grup se mai găsește?”

Europa Liberă: În Partidul Șor, asta arată și Procurorul General, că se regăsesc...

Corneliu Furculiță: „Procurorul General a venit pentru ridicarea imunității a doi deputați. Noi am votat pentru ridicarea imunității acestor doi deputați. S-a pornit o cauză penală. Se va finaliza? Vom vedea. Din spusele colegilor, chiar și cei de pe dreapta, chiar și cei care, cât de cât, sunt inițiați în avocatură sau în cauze penale, dosarul lui Ulanov este perdant, 100%, dosarul dlui Jardan, mă rog, acolo mai ține. Dar eu am aflat – sincer să vă spun, nu știusem – că dna Tauber a fost restabilită în drepturi, i-au fost scoase toate învinuirile, achitată, la fel și dna Apostolova.”

Europa Liberă: Da PSRM a renunțat la ideea că Aeroportul Internațional trebuie să revină în posesia statului?

Corneliu Furculiță: „Pare-mi-se numai noi și suntem la acest deziderat. Ați auzit ceilalți să spună așa ceva?”

Europa Liberă: Dar cum o să guvernați cu stăpânii Aeroportului?

Corneliu Furculiță: „Noi nu guvernăm cu ei, dna Valentina.”

Europa Liberă: Guvernul cu ei o să-l învestiți, cu voturile lor.

Corneliu Furculiță: „O să-l învestim și cu voturile lor, inclusiv. Ei, dacă votau ieri pentru Grosu, ce erau să facă? Dacă votau deputații de la Șor, ce era să facă grosu, să fugă din țară?”

Europa Liberă: Dl Grosu zicea că, dacă vin voturi din partea celor cu care nu a negociat și nu le-a cerut, el părăsește sala parlamentului, nu va accepta votul lor.

Corneliu Furculiță: „Ei, vorbe aiurea! Dacă sunt deputații în parlament și votează, cineva refuză voturile acestor deputați, ori ce?”

Europa Liberă: Așa am înțeles.

Corneliu Furculiță: „Repet, majoritatea legilor, în parlament, se votează cu o mare majoritate a deputaților și nimeni nu alege: acest vot îl accept, acest vot nu-l accept.”

Europa Liberă: O parte din legile anulate, cu titlul de constituționalitate, au fost anulate pe motiv de încălcare a procedurilor, și nu mai mult. Acolo s-a încălcat timpul între prima lectură și a doua lectură, lipsa avizului Guvernului, doar atît. Concomitent, foarte multe legi acum sunt promulgate de către președintele țării, inclusiv, neavând avizul guvernului. Mă refer la legea cu majorarea pensiilor și indexarea, a fost promulgată. Concomitent, dna președinte spune că această lege contravine cu inițializarea tratativelor cu organismele internaționale. Atunci de ce a promulgat-o? Puteți să-mi răspundeți?

Corneliu Furculiță: „Dar ați văzut, Curtea Constituțională a anulat o parte din legile votate la sfârșitul lui decembrie. Nici nu există.”

Europa Liberă: O să cerem răspuns.

Corneliu Furculiță: „Vă spun de ce: din cauza populismului. Vă asigur că și legea miliardului avea să fie promulgată și avea să treacă. A fost contestată de către Candu, alții n-au contestat-o. Și noi o să venim repetat și vă asigur că n-o s-o contesteze, și o să treacă.”

Europa Liberă: Și e bine să treacă?

Corneliu Furculiță: „E bine.”

Europa Liberă: Eu țin minte, când Igor Dodon a câștigat mandatul, avea o altă părere.

Corneliu Furculiță: „Puțin probabil. Puteți să răscoliți, să vedeți. Igor Dodon este un foarte bun finanțist, este unul dintre cei mai buni miniștri ai economiei, este un cunoscător de cauză în formarea bugetului și chiar să știți că la acele discuții care au fost în cadrul consultărilor, unde a participat și el, o bună parte din timp, dumnealui a discutat cu dna Sandu, inclusiv pe problemele de finanțare a țării, și am văzut foarte multe argumente pe care dl Dodon le-a adus și pe care dna Sandu, în principiu, le-a acceptat. Și noi cunoaștem că ei au conlucrat foarte mult timp împreună, deci, eu cred că situația cu finanțarea se poate foarte bine gestiona, dacă aceste eforturi ar fi, într-un fel, conjugate.”

Europa Liberă: Să terminăm gândul cu furtul miliardului. Banca Națională a venit și ea cu o reacție atunci când ați votat acea lege.

Corneliu Furculiță: „Comportamentul Băncii Naționale în ultimul timp, este puțin, așa să spunem straniu. Și sunt critici în adresa comportamentului guvernatorului. Chiar și cu mirea viceguvernatorilor. Avem situația că până astăzi nu sunt numiți viceguvernatorii din cauza guvernatorului Băncii Naționale. Și anume din această cauză dl Golovatiuc ar fi o candidatură foarte bună, fiindcă cunoaște foarte bine Banca Națională.”

Europa Liberă: A lucrat și în cadrul Băncii Naționale.

Corneliu Furculiță: „Este recunoscut drept unul dintre cei mai buni finanțiști din țară.”

Europa Liberă: Banca Națională o criticați, Curtea Constituțională o criticați...

Corneliu Furculiță: „N-o critic.”

Europa Liberă: ANRE îl criticați...

Corneliu Furculiță: „Critic pentru anumite acțiuni și Dvs. cunoașteți, că nu suntem în altă țară, locuim cu toții în Moldova, o țară mică, cunoașteți despre acele presiuni care se aplică până și judecătorilor Curții. Și ar fi bine unii ambasadori să-și mai tempereze din mesaje, să nu dea pe față chiar tot ce gândesc.”

Europa Liberă: Iarăși îi criticați pe diplomații străini acreditați în R. Moldova.

Corneliu Furculiță: „Mai mult pe unul cu declarațiile.”

Europa Liberă: Chiar dacă, din partea Occidentului, R. Moldova așteaptă asistență.

Corneliu Furculiță: „R. Moldova solicită și așteaptă ajutor și asistență, dar comportamentul diplomatic trebuie să corespundă acelor criterii de diplomație. Și nu este bine, fiți de acord cu mine, când un diplomat se expune în favoarea sau în defavoarea unui partid politic.”

Europa Liberă: Ce se va întâmpla săptămâna viitoare, după verdictul Curții?

Corneliu Furculiță: „Da știți că verdictul curții va fi săptămâna viitoare?”

Europa Liberă: Bănuiesc, nu știu.

Corneliu Furculiță: „Până când, nu este nici sesizarea la Curte.”

Europa Liberă: Păi, dar nu s-au consumat consultările cu fracțiunile.

Corneliu Furculiță: „Nu s-au consumat.”

Europa Liberă: Păi, și eu bănuiesc că după ce se consumă va fi o sesizare.

Corneliu Furculiță: „Va fi solicitarea majorității parlamentare de înaintare a candidatului pentru care... ”

Europa Liberă: Și Maia Sandu va merge cu intenția ei.

Corneliu Furculiță: „Maia Sandu poate să meargă și la parlament, să-l înainteze pe dl Golovatiuc.”

Europa Liberă: Dar ea poate și să ceară dizolvarea parlamentului.

Corneliu Furculiță: „Poate și să ceară. Are o răscruce.”

Europa Liberă: deci, Dvs. lăsați să se înțeleagă că mai puteți face presiuni asupra președintelui?

Corneliu Furculiță: „Nu sunt presiuni, sunt măsuri legale, constituționale. Presiune e atunci cînd se face un miting, sancționat sau nesancționat, în pandemie, când se vine cu lozinci, când apar tractoare în fața unei instituții de stat, care vor să treacă peste scări și polițiști, acestea sunt presiuni. Noi mergem pe cale constituțională și îndemnăm în continuare la dialog.”

Europa Liberă:- Dvs. cereți dialog, ziceți că după verdictul Curții constituționale ar putea să mai fie și alți pași și ziceți că s-ar putea să se renunțe definitiv la alegeri parlamentare anticipate.

Corneliu Furculiță: „Ce înseamnă să se renunțe definitiv?”

Europa Liberă: Dacă se învestește, eventual, un guvern Golovatiuc, el ar putea să-și ducă mandatul până în 2023.

Corneliu Furculiță: „Dacă se învestește, eventual, un guvern Golovatiuc și el guvernează bine și toate instituțiile statului sunt perfect legale, care este necesitatea alegerilor anticipate? Să mai cheltuim niște bani?”

Europa Liberă: Doar banul contează sau contează, totuși, cine-i reprezintă pe cetățeni?

Corneliu Furculiță: „De ce iarăși afirmăm că actualul parlament nu este reprezentativ? S-au făcut sondaje, studii, referendumuri.”

Europa Liberă: Procurorul a anunțat că în parlament sunt deputați care...

Corneliu Furculiță: „Procurorul a venit să ridice imunitatea pentru doi deputați, în parlament sunt 101. Bine, să vină procurorul să-i ia, să investigheze cazurile, dacă respectivului deputat i se ridică mandatul, vine următorul. Sau conform listei, sau pe circumscripție, care-i problema? Dar dacă în viitorul parlament vor veni unu, doi, trei deputați care vor avea antecedente sau va comite o crimă, sau va comite altceva, ce, atunci trimitem tot parlamentul?”

Europa Liberă: Nu, acum se consideră că cetățenii or să treacă prin sită pe cei care...

Corneliu Furculiță: „Sunt doar etichetări și declarații, care au fost electorale. Noi considerăm că astfel de declarații sunt și periculoase, fiindcă sunt declarații neconfirmate cu fapte. Când o jumătate de parlament o să fie pus sub acuzație de către Procurorul General, atunci putem să vorbim că, iată...”

Europa Liberă: Ce mesaj aveți pentru cetățeni?

Corneliu Furculiță: „Pe final?”

Europa Liberă: Pe final.

Corneliu Furculiță: „În primul rând, să fim foarte precauți acum, în situația de Covid. Fiindcă vedem, totuși, că cetățenii noștri se comportă diferit, avem și cazuri de iresponsabilitate. Deci, este necesar un comportament responsabil, pentru a ne feri rudele, apropiații, cei care sunt în pericol. Avem cazuri când oameni care știu că sunt infectați, dar sunt în forță fizică, nu respectă regimul de izolare, umblând prin piețe, prin magazine, farmacii, expunându-i pe ceilalți cetățeni riscului de infectare. Deci, mă adresez cetățenilor să fie disciplinați și să respecte toate recomandările medicilor. Al doilea, vreau să spun cetățenilor că situația actuală politică, da, este una bulversată, dar trebuie să urmărim și să respectăm cu toții ca să fie respectată legea, Constituția și să nu mergem pe calea populismului politic. să respectăm acele prevederi ale Constituției care pun în capul locului legea și să mergem doar pe scenarii strict reglementate de Constituție În caz contrar, dacă în numele așa spus al dreptății sau a altei declarații, vom merge la o mică încălcare de lege, pentru această fericire, așa să spunem, va fi un lucru periculos, deoarece astfel de situații se vor perpetua în următoarea legislație și poartă un pericol pentru stabilitatea țării. De aceea și acest parlament sau următorul va trebui să vină cu inițiative legislative care să balanseze și să excludă astfel de scenarii pe viitor. Și, în general, să asigure populația țării că guvernul are suficiente resurse, inclusiv financiare, pentru a achiziționa cantitatea necesară de vaccinuri, pentru a stabiliza situația. Și vom avea o claritate în viitorul foarte apropiat și vom avea o cantitate mult mai mare de vaccinuri și vom putea face față acestor încercări periculoase pentru viața și sănătatea oamenilor.”

Europa Liberă: Și cetățenilor care așteaptă anticipate ce le spuneți?

Corneliu Furculiță: „Cetățenilor care așteaptă anticipate vreau să le spun că anticipatele nu sunt o necesitate în această situație. Și să se gândească cât ar ajuta aceste anticipate situației în care rudele și apropiații lor ar putea fi expuși acestui pericol.”

Europa Liberă: Mulțumim foarte mult pentru această discuție. Așteptăm totuși să vedem ce va spune Înalta Curte, așteptăm să vedem cât de cpnvingători sunteți Dvs.cu soluția pe care o avansați și, până la urmă, totul rămâne la judecata alegătorului.

Corneliu Furculiță: „Exact.”

Europa Liberă: Mai devreme sau mai târziu, electoratul e cel care-și deleghează reprezentanții pe care și-i dorește în parlament.

Corneliu Furculiță: „Noi nu avem nicio frică să ne ducem. Și noi mergem și suntem tot timpul cu electoratul, suntem cel mai mare partid, cu cele mai multe reprezentanțe și aleși ai poporului în teritoriu, de aceea aceste mesaje vin, inclusiv, din teritoriu.”

Europa Liberă: Este o vorbă, nu aduce anul cât aduce ceasul.

XS
SM
MD
LG