Președintele Igor Dodon și prim-ministra Maia Sandu și-au intensificat săptămâna aceasta criticile unul împotriva celuilalt, trecând însă de la politica externă, la cea internă. Președintele a criticat la televizor performanțele unor miniștri ai blocului ACUM în domeniul social și economic, sugerând că trebuie înlocuiți. Prim-ministra a respins criticile, chiar într-un interviu cu Europa Liberă, și a spus că șeful statului n-a făcut mare lucru în cei trei ani în acest fotoliu, iar acum n-ar sprijini destul încercările guvernului de a asana justiție. „Mai multă modestie”, i-a recomandat Igor Dodon Maiei Sandu într-o nouă replică în presă, iar acestea este de așteptat să continue. Dar unde vor duce?
Your browser doesn’t support HTML5
Într-un lung text de răspuns adresat premierului, şeful statului formulează un apel la calm, dar de fapt îi cere Maiei Sandu să fie mai modestă şi „mai puţin sensibilă la critică”, sugerându-i totodată că, dacă a obosit sau se simte mai prost decât în opoziţie, să cedeze executivul socialiştilor.
Este pentru prima dată când Igor Dodon îi aduce reproşuri directe partenerei sale de coaliţie din fruntea executivului.
„Preşedintele este hotărât să susţină în continuare această majoritate parlamentară şi acest guvern”, afirmă totuşi Igor Dodon. Dar deja într-o frază următoare declară: „Dacă Președintele și PSRM vor considera ca trebuie operate schimbări în componența Guvernului, aceste vor avea loc”.
Şeful statului nu precizează când anume ar putea să apară această voinţă sau necesitate, dar a spus-o mai explicit mai devreme, în emisiunea televizată în care criticase mai apăsat ca altădată guvernul: după locale.
Unii observatori de presă comentează că şeful statului a ales acest moment pentru că anticipează un rezultat bun al socialiştilor la scrutinul de peste o săptămână şi ar vrea să le spună de pe acum partenerilor de coaliţie că nu se va mai mulţumi cu o formulă de guvernare în care practic e lipsit de pârghii de influenţă în executiv.
Alţi observatori au ţinut să-i amintească, retroactiv, lui Igor Dodon că ar fi avut, împreună cu partidul său, cel mai mult de pierdut dacă nu apărea coaliţia PSRM-ACUM, caz în care ar fi fost anticipate, iar PDM ar fi inițiat negreşit un proces de demitere şi investigare a președintelui şi urmare a publicării secvenţelor video înfăţişându-l în negocieri cu Vlad Plahotniuc.
### Vezi și... ### „Legea trebuie să fie lege și să fie respectată de la opincă până la prezident”
În acele secvenţe apărute la o televiziune a liderului democrat şi completate recent tot acolo cu altele, Igor Dodon pare să recunoască că beneficiază de finanţare rusească şi totodată lasă impresia că coordonează cu democraţii un text de rezolvare a chestiunii transnistrene prin federalizare.
S-a ciocnit de acuzaţia că ar fi intrat în cârdăşie cu agentura rusească...
Igor Dodon a declarat, după prima apariţie a înregistrărilor, că juca în mod intenţionat un rol anume, cu scopul să adoarmă vigilenţa democraţilor în ajunul loviturii pe care le-a aplicat-o intrând în coaliţie cu blocul ACUM, dar s-a ciocnit imediat de acuzaţia că ar fi intrat în cârdăşie cu agentura rusească.
Ceea ce a remarcat o a treia categorie de analişti e ideea că relațiile dintre ACUM și PSRM încep să semene tot mai mult cu cele din cadrul AIE, dar majoritatea guvernamentală nu este ameninţată, au mai spus acei observatori, cel puţin până la apariţia de motive ca partenerii externi, care şi-au dat concursul la constituirea coaliţiei, să-şi dorească la modul serios destrămarea acesteia.