Schimbările de la Kiev văzute de etnici ucraineni stabiliți în R. Moldova

La ziua portului tradițional ucrainean la Chişinău. 16 mai 2019

Reprezentanții minorității ucrainene spun că politicienii moldoveni au ce învăța de la colegii lor din ţara vecină, şi anume că vor fi „pedepsiţi” la urnele de vot dacă nu-şi respectă promisiunile.

În Republica Moldova, etnicii ucraineni reprezintă cea mai numeroasă minoritate. În statisticile oficiale figurează aproape 200 de mii de persoane, iar o pătrime dintre acestea ar avea și drept de vot. Cum văd etnicii ucraineni schimbările politice de la Kiev și ce așteptări au de la guvernanții din țara vecină?

Your browser doesn’t support HTML5

Schimbările de la Kiev văzute de etnici ucraineni stabiliți în R. Moldova


Ucrainenii constituie grupul etnic cel mai numeros din Republica Moldova, iar asociațiile care le reprezintă interesele sunt și ele cele mai multe, peste două duzine. În nord, cea mai activă este considerată Uniunea ucrainenilor „Zapovit”, condusă de Mihail Crijanivskii. El spune că de-a lungul anilor a colaborat cu toate guvernele de la Kiev. A comunicat inclusiv cu fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko, care a vizitat Bălțiul în 2014. Mihail Crijanivskii zice că a mers inclusiv în Rada de la Kiev pentru a îndemna guvernanții ucraineni să atragă mai multă atenție diasporei.

„Au fost încercări de a stabili anumite relații de colaborare cu fosta administrație. Au fost și deputați ucraineni aici, la Bălți, însă de fiecare dată am avut impresia că aceste întâlniri erau mai mult de ochii lumii, pentru bifă. Problema cea mai mare a Ucrainei e că politica informațională, adică, comunicarea cu etnicii săi stabiliți în alte state este aproape inexistentă, spre deosebire, de exemplu, de Federația Rusă, care este foarte activă în acest sens. Kievul a motivat atunci că țara este implicată într-un conflict armat și nu prea are resurse, însă noi ne-am simțit ignorați în ultimii ani. Sperăm că actuala guvernare nu va avea aceeași atitudine și vom avea o colaborare mult mai productivă.”

În rândul etnicilor ucraineni, părerile despre schimbările politice de la Kiev sunt împărțite, spune președintele Uniunii ucrainenilor din Republica Moldova, Mihail Mazurean, asociație cu sediul la Chișinău. El crede că mulți din cei care și-au dat votul pentru Volodimir Zelenski nu au făcut-o neapărat din simpatie pentru fostul actor de comedie, cât în semn de protest față de politica administrației Poroșenko, căreia, constată Mihail Mazurean, i se reproșează că nu a scăpat de funcționarii corupți, așa cum a promis înainte de a deveni președinte.

Desigur, urmărim toate schimbările care au loc acum la Kiev și sperăm că acestea sunt sincere...

„Oamenii nu au votat în favoarea actualului șef de stat, cât împotriva fostei administrații. Desigur, urmărim toate schimbările care au loc acum la Kiev și sperăm că acestea sunt sincere. Întâi de toate, așteptăm să se pună punct acțiunilor militare din țară și va fi asigurată suveranitatea Ucrainei. Credem că actuala administrație va fi fermă în poziția sa. De exemplu, dacă declară că este pro-europeană, să se țină de acest deziderat.”

Datele pe care le prezintă consulatul ucrainean de la Chișinău arată că în Republica Moldova locuiesc peste 50 de mii de persoane cu drept de vot în Ucraina. 90 la sută dintre aceștia sunt din regiunea transnistreană a țării. Repezentanta Societății ucrainene de cultură „Podilia” din Râbnița, Tamara Coroli, spune că 30 la sută dintre locuitorii orașului au acte de identitate ucrainene și locuiesc în Republica Moldova în baza permisului de ședere, pentru că Ucraina nu permite deținerea dublei cetățenii. Spre deosebire de etnicii ucraineni, cetățeni ai Republicii Moldova, cei cu acte de identitate ucrainene se simt oarecum discriminați, pentru că toate programele de susținere a Guvernului de la Kiev sunt îndreptate spre etnicii ucraineni, cetățeni ai altor state.

Tamara Coroli spune că deși alegerile prezidențiale au trecut, suspansul post-electoral continuă:

„Urmărim ce se întâmplă acum în Ucraina. Acolo sunt majoritatea rudelor noastre, prin urmare, soarta țării nu ne este indiferentă. În ce ne privește pe noi, sperăm că actuala guvernare va fi mai deschisă și ne va acorda mai multă atenție.

Suntem foarte mulți, aici, în stânga Nistrului...

Suntem foarte mulți, aici, în stânga Nistrului. Din păcate, tinerii sunt tot mai puțin interesați să studieze limba ucraineană pentru că Ucraina sprijină în special etnicii stabiliți în alte state, nu și cetățenii săi care locuiesc în afara țării. În ce privește schimbarea administrației, părerile sunt împărțite: unii și-au dorit schimbarea, alții regretă plecarea unui politician înțelept cum este Petro Poroșenko.”

Reprezentanții minorității ucrainene cu care am stat de vorbă spun că cei care au de învățat din evoluțiile din Ucraina sunt politicienii moldoveni. Și asta pentru că populația din țara învecinată a „pedepsit” prin vot fosta administrație pentru imitarea reformelor și incapacitatea de a se ține de cuvânt.