Vizita în Republica Moldova a consilierului american pe probleme de securitate națională, John Bolton, și anunțul premierului Maia Sandu că fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, va face parte din echipa de consilieri pentru reforma justiției din Republica Moldova sunt subiectele analizate la retrospectiva politică a săptămânii.
Your browser doesn’t support HTML5
Între Kiev și Minsk, consilierul american John Bolton s-a reținut la Chișinău câteva ore, suficiente însă pentru a transmite mai multe mesaje-cheie, observă analiști politici moldoveni. Printre acestea: sprijinul american pentru integritatea și suveranitatea țării, necesitatea reformelor anticorupție, pe care John Bolton le-a apreciat ca fiind extrem de importante, și dreptul cetățenilor moldoveni de a decide de sine stătător ce viitor vor să aibă, fără influențe din afară.
În ajunul vizitei lui John Bolton, comentatorul „Ziarului Național”, Nicolae Negru, scria că administrația americană ar fi alarmată de întărirea influenței ruse în Republica Moldova în urma constituirii alianței ACUM-PSRM și vizitei ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, pe care a numit-o una demonstrativă. L-am întrebat astăzi pe Nicolae Negru dacă a rămas la aceeași opinie după declarațiile pe care le-a făcut consilierul Bolton la Chișinău:
„Da, vizita lui Bolton este mai curând un semnal de îngrijorare față de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, decât de constatare a unei situații fericite, și răspunsul pe care l-a dat domnul Bolton privitor la utilitatea încheierii unui acord de cooperare militară între Rusia și Republica Moldova este semnificativ. Dlui a spus că speră ca Chișinăul să nu ia decizii care, iarăși, să aducă prejudicii independenței țării.
Mai curând un semnal de îngrijorare față de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova...
Atunci când s-a referit la problema transnistreană, dlui a spus că această problemă trebuie rezolvată în așa fel încât Republica Moldova să-și determine soarta fără vreo influență din exterior, iarăși, o aluzie la încercările Rusiei de a-și spune cuvântul privitor la extinderea Uniunii Europene sau NATO spre Est”.
La Chișinău, consilierul american pe probleme de securitate națională, John Bolton, s-a întâlnit și cu președintele Igor Dodon. Într-o postare pe Facebook, șeful statului a precizat că i-a dat asigurări consilierului Bolton că va cultiva în continuare relațiile bune atât cu Occidentul, cât și cu Rusia, și și-a exprimat dorința de a avea întâlniri la vârf cu conducerea Statelor Unite, luna viitoare. În opinia lui Nicolae Negru, Washingtonul are o atitudine prudentă față de asigurările care vin din partea politicienilor moldoveni:
Your browser doesn’t support HTML5
„E cu certitudine o atitudine, să zicem, atentă și Washingtonul nu va fi de acord în cazul în care această guvernare va admite, ceea ce spuneam mai înainte, consolidarea influenței ruse în Republica Moldova. Deci, această alianță este acceptată numai în măsura în care este realizat un program de integrare europeană, și nu de integrare eurasiatică.
Desigur că nimeni nu are nimic împotriva unei colaborări cu Rusia, dar asta nu înseamnă concesii privind suveranitatea și independența Republicii Moldova, așa cum dorește Rusia. Ea a condiționat, de exemplu, semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, a introdus embargouri, toată lumea știe că așa ceva nu este acceptat”.
Între altele, guvernarea de la Chișinău a fost îndemnată de consilierul american John Bolton să continue reformele anticorupție și pe cele din domeniul justiției. La finele acestei săptămâni, prim-ministrul Maia Sandu a anunțat că fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, va face parte din echipa de consilieri pentru reforma justiției din Republica Moldova.
Avocatul Ion Dron, președintele Centrului de Inițiative și Monitorizare a Autorităților Publice, spune că anunțul venirii lui Augustin Lazăr la Chișinău este salutabil, însă trebuie tratat cu o sănătoasă doză de scepticism:
„Dânsul și-a dat acordul, probabil, ca orice om care vrea să ajute, și acest lucru trebuie salutat, fiindcă Republica Moldova suferă de capacități. Piața Republicii Moldova a fost monopolizată în ultimii cinci ani de zile la capitolul expertiză în acest domeniu, este nevoie de un nou suflu de experți pe această piață, fiindcă ea este monopolizată și aceasta a plecat în cancelariile occidentale prin intermediul ambasadorilor prezenți aici. Niște evaluări eronate - am dreptul să folosesc acest cuvânt fiindcă rezultatele sunt cele care sunt. Mai exact, nu sunt rezultate pozitive.
Sarcina dlui Lazăr și a celorlalți consilieri deocamdată nu este clară...
Prin urmare, sarcina dlui Lazăr și a celorlalți consilieri deocamdată nu este clar care va fi. Repet și concluzionez: sau are sarcina să smulgă o voință politică bine articulată, sau să elaboreze o nouă viziune, sau să implementeze viziunea existentă - faza cea mai proastă pe care o poate avea un expert dintr-o țară europeană când vine în Republica Moldova. Aceste instrumente pe care încearcă astăzi să le promoveze Ministerul Justiției și noua guvernare vor duce la controlul politic mai pronunțat decât există astăzi asupra justiției”.
### Vezi și... ### O nouă guvernare, o altă reformă a justițieiÎn această săptămână Ministerul Justiției a prezentat un concept de reformă a domeniului și care prevede, între altele, o Curte Supremă de Justiție mai „eficientă” prin reducerea prerogativelor ei, limitarea competențelor Procuraturii Anticorupție la combaterea marii corupții și schimbarea felului în care este desemnat procurorul general.