Siegfried Mureșan: „Cheia este la Chișinău”

Siegfried Muresan

Recentul anunț al guvernării moldovene că va merge înainte cu reforma sistemului de vot, în ciuda avertismentelor occidentale, continuă să țină capul de afiș al actualității moldovene. Ea este și tema unui interviu realizat de Valentina Ursu cu vicepreședintele comisiei pentru buget din Parlamentul European, Siegfried Mureșan.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu europarlamentarul Siegfried Mureșan


Europa Liberă: Domnule Mureșan, ce înțelegeți dumneavoastră din ce au înțeles guvernanții de la Chișinău că trebuie să facă după ce a fost anunțat avizul Comisiei de la Veneția?

Siegfried Mureșan: „Am văzut reacții numeroase de la oficiali europeni de cel mai înalt rang care l-au spus foarte clar: „Implementați avizul Comisiei de la Veneția nu discreționar, ci în totalitate”. Am văzut asemenea reacții de la președintele Consiliului European, oficialul de rang cel mai înalt care conduce reuniunile șefilor din state și din guverne din cele 28 de state UE. Am văzut asemenea reacții și de la comisarul european pentru extindere și politică de vecinătate de la Johannes Hann.

Ce s-a întâmplat de fapt în aceste zile a fost că principalul partid de la guvernare, Partidul Democrat, a fost prezent cu o delegație la Bruxelles pentru a-și prezenta punctul de vedere. Și, de asemenea, principalul candidat pro-european la alegerile prezidențiale de anul trecut, doamna Maia Sandu, a fost, de asemenea, prezentă și a avut o serie de discuții.

Deci, s-a întâmplat următorul lucru important: oficialii europeni au primit ambele părți și au putut să-și facă o opinie foarte clară cu privire la situația din Republica Moldova. Și de aceea un mesaj foarte clar pe care vreau să-l dau este că la acest moment oficialii europeni la cel mai înalt nivel știu exact ce se petrece în Republica Moldova. Și-au format o opinie proprie și, în primul rând, așteaptă ca autoritățile, legat de legislația electorală, să implementeze avizul Comisiei de la Veneția fără doar și poate.”

Europa Liberă: Astăzi președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a spus motivul pentru care Comisia nu sprijină schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova într-unul mixt și anume pericolul ca politicienii aleși în circumscripții uninominale să fie la mâna intereselor politice sau de afaceri. Iar, pe de altă parte, într-un interviu cu Europa Liberă, speakerul Andrian Candu a spus că ei vor ține cont de recomandările tehnico-juridice. De ce e această mare diferență între declarațiile pe care le fac demnitarii europeni și cei moldoveni?

Siegfried Mureșan: „Din păcate, demnitarii moldoveni, pentru a nu ține cont de toate recomandările Comisiei de la Veneția, inventează diferite categorii de recomandări și fac distincții artificiale care nu ar trebui introduse.

Președintele Consiliului European a spus foarte clar: „Trebuie să implementați în totalitate avizul Comisiei de la Veneția”. Unu la mână.

Doi la mână, legat de declarațiile Comisiei de la Veneția, cred că exact acesta este adevărul: modificarea legislației electorale și alegerea deputaților în circumscripții uninominale aduce puțin o serie de riscuri și nu contribuie cu nimic la reforma clasei politice. Am văzut în România – am avut sistem de vot uninominal între 2008 și 2016 și clasa politică nu s-a reformat, nu a devenit cu nimic mai bună.

De aceea tot ceea ce Comisia de la Veneția spune trebuie ascultat cu mare atenție și implementat. Acesta este organul care are cea mai multă experiență în materie de legislație electorală, trebuie ascultat și atunci când spune ceva trebuie implementat. De aceea și majoritatea în Parlamentul European, toate culorile politice: socialiști, populari, verzi, conservatori, liberali, în urmă cu patru săptămâni am spus că așteptăm avizul Comisiei de la Veneția. Nu vrem să politizăm, așteptăm avizul și reacția autorităților.

De aceea situația în momentul de față este foarte clară. Avizul e pe masă, tot ceea ce Comisia de la Veneția cere trebuie introdus într-o nouă formă ca legislații electorale și toate acele măsuri introduse în prima formă și care au fost criticate și au primit aviz negativ din partea Comisia de la Veneția trebuie să nu se mai regăsească între intențiile de modificare a legislației.”

Europa Liberă: Iar declarațiile celor de la guvernare și ale președintelui Igor Dodon că Comisia de la Veneția nu ar trebui să se implice în treburile unui stat suveran, pentru că statul suveran el trebuie să decidă cum procedează în continuare. Ce se întâmplă dacă nu se ține cont de acest aviz al Comisiei de la Veneția în relația Republicii Moldova cu Occidentul, cu Uniunea Europeană?

Siegfried Mureșan: „Credibilitatea Republicii Moldova în lumea serioasă ar fi afectată negativ pe termen lung într-un mod iremediabil, cu consecințe negative, negative pentru oameni.

Fiindcă dacă lumea bună nu mai are încredere în Republica Moldova, atunci investitorii vor ocoli Republica Moldova și vor merge peste granițe, în Ucraina, vor investi acolo, vor crea locuri de muncă. Tot partenerii politici internaționali ai Republicii Moldova vor privi țara, din păcate, cu mai mult scepticism.

Dar aceasta este exact situația în care nu vreau să ajungem și cheia este la Chișinău. Realitatea este că în momentul de față acea sută de milioane de euro pe care Uniunea Europeană o are la dispoziție pentru Republica Moldova, este, în acest moment, foarte departe de Chișinău.

Și este primul răspuns concret la întrebarea ce se întâmplă dacă autoritățile din Republica Moldova „dau foc la casă” și nu țin cont de recomandările partenerilor internaționali ai Comisiei de la Veneția. Păi, în primul rând, este în pericol acest ajutor, această sută de milioane de euro pe care noi o avem și sunt bani de la cetățenii europeni pentru cetățenii Republicii Moldova. Dacă Guvernul nu ar fi început această poveste cu legislația electorală, banii astăzi ar fi fost deja la Chișinău. Vreau să spun foarte clar: dacă această tentativă de modificare intempestivă, neconsensuală, fără sprijinul opoziției a legislației electorale, banii ar fi fost deja la Chișinău. În momentul de față, acești bani sunt foarte departe de Chișinău și planează cu o incertitudine totală privind momentul la care banii pot veni sau privind faptul dacă banii vor veni vreodată sau nu. În momentul de față nu știm, totul depinde de Chișinău.”

Europa Liberă: Dumneavoastră credeți că acest aviz al Comisiei de la Veneția i-a neliniștit, i-a pus pe jar pe liderii democrați, cei care sunt și autorii modificării sistemului electoral în Republica Moldova și că au venit în așa număr impunător acolo, la Bruxelles, să-i convingă pe cei din UE că intențiile lor sunt justificate?

Siegfried Mureșan: „Nimeni nu-și propune să îi pună pe acești oameni politici de la Chișinău pe jar, ceea ce Europa își propune este să se asigure că în Republica Moldova sunt îndeplinite condițiile pentru ca acești bani de la cetățenii europeni să ajungă într-adevăr la cetățenii Republicii Moldova. Și atâta timp cât Europa e de părere că nu e clar dacă banii ajung la oameni, atâta timp banii nu vor veni la Chișinău.”

Europa Liberă: Domnule Mureșan, dar dacă PD face un pas înapoi și renunță la acest proiect de lege, lucrurile se schimbă?

Ziegfred Mureșan: „Dacă PD-ul renunță la acest proiect de lege, atunci se întâmplă următorul lucru: semnele de întrebare privind standardele democratice în Republica Moldova dispar și atunci acest acord va putea fi votat în plenul Parlamentului European și vor rămâne în vigoare condiționalitățile pe care eu le-am introdus legate de îndeplinirea statului de drept, combaterea spălării banilor, combaterea corupției. Și anume, înainte ca fiecare tranșă să fie eliberată, autoritățile trebuie să convingă că au făcut aceste progrese concrete. Și dacă aceste progrese sunt făcute, atunci va veni fiecare tranșă, dacă nu, fiecare tranșă va putea fi întârziată.

Deci, dacă nu trec la modificarea legislației electorale, atunci semnele de întrebare devin standardele democratice într-adevăr credibile și atunci vom crea cadrul pentru campanii să poată veni și banii vor și veni efectiv. Dacă acele progrese pe care ne-am înțeles și le-am stabilit de comun acord în Acordul de Asociere și pe care le-am umplut de condiționalități în acest raport, dacă acele progrese vor fi realizate.

Deci, eu sunt convins că în următorii ani Republica Moldova vor avea câștig de cauză acei oameni de politici corecți, integri, onești, care vor să facă ceva pentru oameni. Dar pentru a avea câștig de cauză trebuie ca și condițiile jocului politic, regulile de joc să fie corecte și anume ca toți oamenii politici să se poată exprima în spațiul publica, ca mesajele acestora să fie transmise mai departe spre cetățean, să avem mai puține campanii negative înspre oameni politici și mai mare discuție pe programe, pe platforme electorale, fiindcă așa merită cetățenii Republicii Moldova. Repet, mi se pare că aceștia nu mai au încredere în oamenii politici ai trecutului, vor ceva nou și le e teamă că ceva nou va reuși într-adevăr să răsară în perioada următoare.”

Europa Liberă: Dar este ceva temere acolo, la Bruxelles, că dacă, eventual, PD face un pas înapoi, atunci învingător în toate aceste dispute politice poate ieși președintele Dodon?

Siegfried Mureșan: „La Bruxelles există o încredere foarte mică, aproape inexistentă în președintele Dodon, care este un prieten declarat al Federației Ruse și un inamic declarat al Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova și un inamic declarat al parcursului european.

Și, pe de altă parte, la Bruxelles există următoarea preocupare: cum reușim să avem oameni politici credibili, pro-europeni, împreună cu care să îmbunătățim viața cetățenilor Republicii Moldova, să aducem Moldova mai aproape de Europa, acolo unde îi este locul.

Deci, aceasta este o principală preocupare politică: cum reușim să dăm cetățenilor Republicii Moldova politicienii pe care îi merită. Confortul sau vizorul politic al domnului Dodon nu interesează pe nimeni la Bruxelles.”