Socialiștii lui Igor Dodon dezbat cât de hotărâte le pot fi „acțiunile politice mai hotărâte” împotriva președintei Maia Sandu

Un vis de primăvară

Conducerea Partidului Socialiștilor se adună astăzi pentru a decide ce e de făcut, după ce președinta Maia Sandu a ignorat somația de a desemna un premier până la 9 martie, iar liderul socialist, Igor Dodon, a avertizat că funcția de șef al statului poate fi redusă la „o funcție de decor”.

Ședința socialiștilor este a doua în tot atâtea săptămâni și are loc înainte ca pe 23 martie să se împlinească trei luni de când nu există un guvern plenipotențiar. La acea dată, președinta Sandu are dreptul să ceară Curții Constituționale să constate dacă s-au îndeplinit condițiile pentru dizolvarea parlamentului.

Șefa statului spune că trebuie convocate alegeri parlamentare anticipate cât mai repede, pentru că parlamentul actual nu mai reprezintă voința alegătorilor, care i-au dat ei un mandat puternic la prezidențialele din luna noiembrie pentru a începe o luptă reală contra corupției.

Maia Sandu nu a reușit să provoace anticipatele pe calea unei duble respingeri de către parlament a propriei candidate la funcție de premier și se află în așteptarea datei de 23 martie.

Socialiștii al căror guvern a demisionat în decembrie tocmai pentru a da startul unui proces de dizolvare a parlamentului și convocare a anticipatelor nu le mai vor organizate acum. Aflați în fruntea unei noi majorități parlamentare, cer un nou guvern controlat tot de ei pentru aplanarea crizei de coronavirus și celei economice. Dar președinta refuză să le desemneze premierul propus, pe Mariana Durleșteanu.

„Dacă până pe 9 martie, decretul (de desemnare a premierului) nu va fi emis (...) vom fi nevoiți să venim cu acțiuni politice mai hotărâte pentru a stabiliza situația în țară, chiar dacă asta va însemna, din păcate, că funcția de președinte va redeveni o funcție de decor”, declara Igor Dodon după o ședință a conducerii de partid din 27 februarie.

Dodon a mai sugerat că disputa majorității parlamentare cu șefa statului poate fi soluționată și prin menținerea actualului guvern interimar, dar cu transmiterea prerogativelor președintei „unei alte instituții”, până la următoarele alegeri prezidențiale, din 2023, prin operarea unor modificări la Constituție sau o decizie a Curții Constituționale.

Vor urma socialiștii aceste sugestii sau vor ține cont de riscurile unor „acțiuni politice mai hotărâte” împotriva unei președinte populare, ca Maia Sandu?

V-ar mai putea interesa:

Britanicii ar trimite în Moldova banii luați lui Luca Filat, dar nu sunt siguri cui

Liderii socialiștilor moldoveni așteaptă Sputnik-ul la Chișinău din clipă în clipă

Igor Dodon și o zi de naștere la capătul pământului, pe insulele Kurile