Aflată în drum spre Ucraina, Penny Pritzker le-a vorbit jurnaliștilor la Chișinău, unde s-a întâlnit cu oficialități moldovene și membri ai comunității de afaceri.
Ea crede că la efortul de refacere a Ucrainei pot participa și firme moldovene, în timp ce cele două țări vecine trebuie să se gândească împreună la construcția de infrastructură energetică și de transport.
Fostă ministră americană a comerțului în administrația Obama, Pritzker a fost numită în septembrie 2023 reprezentantă specială a SUA pentru refacerea economică a Ucrainei, având ca scop să conlucreze cu alte guverne și sectorul privat pentru reconstrucția țării măcinate de război.
Oficialitatea americană a mai spus la Chișinău că aceste eforturi de refacere economică a Ucrainei trebuie să aibă loc și în timpul războiului, într-un regim permanent.
„Sunt deja investiții care au început, sunt reconstruite case și drumuri, sunt investiții masive în energie”, a declarat Pritzker, adăugând că, în timp ce „nimeni nu și le dorește” distrugerile cauzate de război creează și oportunități pentru reconstrucție modernă și trainică.
Dar Ucraina așteaptă acum ajutoare militare vitale din partea Statelor Unite, unde un pachet de asistență în valoare de 60 de miliarde de dolari rămâne blocat de toamna trecută, în Congres, din cauza unor dispute de politică internă.
Într-un interviu acordat presei americane săptămâna trecută, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat că, fără reluarea urgentă a ajutoarelor din partea SUA, Ucraina nu va mai putea face față presiunii militare a Rusiei.
Speranțe noi pentru aprobarea unui ajutor militar american pentru Ucraina
Pritzker a spus jurnaliștilor la Chișinău că administrația Biden este încurajată de declarații ale membrilor republicani ai Congresului, făcute la weekend, în perioada Paștelui catolic, că ajutoarele militare for fi deblocate.
Spicherul republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a mărit aceste speranțe duminică, atunci când a sugerat că un vot în Cameră în privința aprobării ajutoarelor poate avea loc la scurt timp după ce legislatorii americani revin din vacanța de Paște, pe 9 aprilie.
Ajutorul propus de președintele Joe Biden și constând în principal din armament și echipamente militare, a fost deja aprobat prin votul ambelor partide în Senatul dominat de aliații democrați ai președintelui.
- Te-ar putea interesa și: Zelenski confirmă un atac rusesc la hidrocentrala Novodnistrovsk, în apropiere de Republica Moldova
Și în Camera Reprezentanților, unde majoritatea este deținută de republicani, ajutorul ar primi suficient sprijin. Dar un grup al republicanilor de extremă-dreapta, care consideră că prioritară este întărirea securității la granița cu Mexicul, îl amenință pe Johnson cu demiterea, dacă pune la vot ajutoarele pentru Ucraina.
Penny Pritzker a spus la Chișinău că este „optimistă” că ajutorul va trece, chiar dacă într-o formă legislativă diferită la care republicanii din Cameră au sugerat că lucrează deja.
În urma escalei în R. Moldova, oficialitatea americană călătorește în Ucraina. Pritzker a spus că planurile de sprijin la care lucrează echipa sa se concentrează pe câteva domenii cheie ale economiei ucrainene, între care agricultura, noile tehnologii, producție de armament de apărare, energia și logistica de transport.
### Vezi și... ### Interviu de pe front: Zelenski avertizează că fără ajutor american reînnoit, Putin va împinge războiul către NATO