Zelenski a vorbit televiziunii CBS News în timpul unei vizite în apropiere de granița cu Rusia, într-un efort de a convinge Congresul Statelor Unite să aprobe un mare ajutor militar pentru țara sa. Ajutorul este blocat de toamna trecută, din cauza unor dispute de politică internă între democrații președintelui Joe Biden și opoziția republicană.
Președintele ucrainean și-a reiterat convingerea că, în cazul unei victorii în Ucraina, liderul rus Vladimir Putin va ataca și alte țări, ridicând și costurile pentru Statele Unite.
„Această agresiune şi armata lui Putin pot ajunge în Europa, iar atunci cetăţenii Statelor Unite, soldaţii Statelor Unite, vor trebui să protejeze Europa, pentru că ei sunt membri NATO”, a spus Zelenski. Tratatul Alianței Nord Atlantice obligă aliații să se ajute, în cazul unui atac.
În interviu, Zelenski a reiterat un avertisment mai vechi, lansat tot la CBS News înainte ca Rusia să-i invadeze țara pe 24 februarie 2022, spunând că Putin este decis să readucă Rusia la granițele fostei Uniuni Sovietice.
Întrebat dacă războiul ar putea fi câştigat cu Putin încă la putere, liderul ucrainean a răspuns că Putin va fi slăbit, dacă Ucraina învinge.
Ofensiva de iarnă a Rusiei, respinsă, dar perspectivele sunt sumbre
Forţele ucrainene au reuşit să facă față ofensivei ruseşti în cele mai grele luni de iarnă, chiar dacă ajutoarele americane noi au rămas blocate. „Nu am văzut vreo contraofensivă amplă, uriaşă, din partea Rusiei. Nu au avut succes", a spus Zelenski în interviu.
Pe de altă parte, el a atras atenția că Ucraina are nevoie urgentă de muniție pentru a face față următoarei ofensive rusești, așteptată să aibă loc la sfârşitul lunii mai sau în iunie, avertizând: „Ca să ne pregătim, să stabilizăm situaţia (...), avem nevoie de ajutor acum."
În ceea ce a devenit un război de artilerie de uzură, Rusia are un avantaj numeric de cinci la unu față de Ucraina și o putere de foc direct proporțională.
„În Bahmut, Avdiivka, Lîsîceansk, Soledar şi aşa mai departe, a fost foarte greu să ținem piept adversarului, ale cărui obuze bat la peste 20 de kilometri, în timp ce ale noastre la mai puțin de 20”, a recunoscut Zelenski.
Conversație Zelenski - Johnson pentru deblocarea ajutoarelor în Congresul american
Nu numai în interviu, dar și într-o conversație cu spicherul republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, președintele Ucrainei a făcut apel la deblocarea ajutoarelor americane „stringente”, care ar trebui să reducă decalajul de forțe.
Johnson refuză de mai multe luni să pună la vot un ajutor de 60 de miliarde de dolari propus de președintele Joe Biden, constând în principal din armament și echipamente militare pentru Ucraina. Ajutorul a obținut deja sprijinul din partea ambelor partide în Senatului dominat de aliații democrați ai președintelui.
În Camera Reprezentanților, majoritatea este deținută de republicani, iar un grup al republicanilor de extremă-dreapta spun că prioritară este întărirea securității la granița cu Mexicul, amenințând cu demiterea lui Johnson dacă pune la vot ajutoarele pentru Ucraina.
Președintele Zelenski spune că, în discuția cu Johnson, l-a informat despre situația de pe front și despre „creșterea dramatică a terorii aeriene rusești” după ce Rusia a întețit atacurile cu rachetă, inclusiv asupra Kievului.
Articol scris cu ajutorul Europa Liberă România.