Cum vor reacționa Statele Unite la o eventuală anexare de către Israel a unor teritorii din Cisiordania?

Secretarul de stat, Mike Pompeo la întrevederea cu actualul ministru al apărării Benny Gantz. Ierusalim, 13 mai 2020

Administrația Trump va discuta săptămîna aceasta dacă să sprijine sau nu guvernul israelian în cazul în care acesta anexează părți din Cisiordania.

Surse de la Casa Alba arată că Israelul nu va trece la anexarea unor teritorii din Cisiordania decît dacă administrația Trump sprijină mutarea, ori atît la Ierusalim, cît și la Washington, opiniile cu privire la o astfel de acțiune sînt împărțite. Oficialități de securitate și din servicii de informații din ambele țări se tem că anexarea ar putea aprinde violența și duce la escaladarea conflictului din regiune.

Consultările preconizate să alba loc la începutul săptămînii la Washington vor include consilierul prezidențial Jared Kushner, secretarul de stat, Mike Pompeo, șeful consilierilor pentru securitate națională, Robert O’Brien, și ambasadorul american în Israel, David Friedman. Trimisul special american în regiune, Avi Berkowitz, urma să se deplaseze în Israel, dar va rămâne la Washington pentru a participa. Se anticipează ca președintele Trump se va alătura acestor discuții la un moment dat și va fi cel care va decide, în cele din urma.

Surse de presă arată ca ambasadorul Friedman dorește ca administrația să sprijine intenția guvernului Netanyahu de a anexa, dar alte oficialități exprimă rezerve. După ce a revenit din Israel, săptămîna trecută, Pompeo exprimase temeri legate de securitatea regională și neînțelegeri în guvernul israelian. Între timp se pare că s-ar fi apropiat de poziția lui Friedman. Nu se știe ce dorește Kushner să facă. Ca principiu nu se opune anexării, dar vrea să analizeze cum va influența o astfel de acțiune planul său de pace în regiune.

Orice anexare de către Israel ar fi considerată de comunitatea internațională ca fiind o violare a legislației în vigoare...

Oficialități americane doresc ca liderii israelieni să ajungă la un consens, ori deocamdată există neînțelegeri între premierul Netanyahu, ministrul apărării Benny Gantz și ministrul de externe Gabi Ashkenazi. Orice anexare de către Israel ar fi considerată de comunitatea internațională ca fiind o violare a legislației în vigoare și va fi respinsă de palestinieni, țări din regiune între care și Iordania, și de Uniunea Europeană.

Netanyahu a spus că va efectua, fie și parțial, anexarea cel mai devreme la 1 iulie. Aliați ai Americii, Iordania și Emiratele Arabe Unite au avertizat administrația Trump să nu sprijine această decizie, iar miniștrii de externe din Uniunea Europeană și-au exprimat temerile în discuții cu Mike Pompeo.