Statele Unite ale Americii, prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională, pe scurt USAID, au confirmat majorarea finanțării pentru Republica Moldova, în special în domeniile de guvernare democratică și creștere economică. Prin vocea adjunctului administratorului biroului USAID pentru Europa și Eurasia, Brock Bierman, Guvernului de la Chișinău i-au fost oferite peste 29 de milioane de dolari în plus la cele aproape o sută de milioane alocate în 2016.
Your browser doesn’t support HTML5
Agenția americană pentru Dezvoltare Internațională (USAID) reprezintă una dintre instituțiile-cheie prin intermediul căreia bani ai plătitorilor de taxe gestionați de guvernul SUA ajung în Republica Moldova. Din 1992, de când s-a pus temelia relațiilor bilaterale moldo-americane, SUA au oferit Republicii Moldova peste 1,4 miliarde de dolari, inclusiv prin programe coordonate de USAID.
Iată un exemplu concludent. Datorită sprijinului financiar de care a beneficiat sectorul vinicol în ultimii ani, vinificatorii moldoveni au reușit să-și diversifice piața de desfacere, și să nu mai depindă doar de exporturile în Federația Rusă. Rezultatele nu s-au lăsat așteptate: anul trecut companiile vinicole și-au îmbunătățit recoltele de struguri și au câștigat teren pe plan internațional - aproape 60% din vinurile îmbuteliate fiind exportate.
Un alt domeniu sprijinit de USAID se referă la reformarea justiției. Sistemul de împărțire aleatorie a dosarelor între judecători a fost introdus în urmă cu zece ani pentru a limita cât mai mult corupția și influențele politice din justiție.
Luni, guvernul american, prin intermediul adjunctului administratorului biroului USAID pentru Europa și Eurasia, Brock Bierman, a anunțat majorarea sprijinului pentru Republica Moldova: 29 de milioane de dolari în plus la cele aproape o sută de milioane alocate în urmă cu peste trei ani. Banii sunt oferiți în special pentru proiectele ce țin de guvernarea democratică și creșterea economică, a precizat oficialul american.
„Vom continua să susținem economia aici, în Republica Moldova, în special în ce privește diversificarea pieței. De asemenea, ne dorim să scoatem țara din anonimat. Credem că Republica Moldova are în fața foarte multe oportunități și, de ce nu, poate să arate lumii patrimoniul său cultural, vinurile sale. Cum mulți dintre voi știu, bunelul meu a fost născut în Republica Moldova, prin urmare, am revenit în țară de câteva ori în ultimele decenii. Vă spun sincer că este una din cele mai ospitaliere țări pe care le-am vizitat. (…)
Republica Moldova are în fața foarte multe oportunități...
Avem o istorie de colaborare lungă și valoroasă și suntem dispuși să lucrăm în continuare cu Dvs. Așteptăm realizarea cu succes a proiectelor și vom fi aici să sprijinim Republica Moldova și oamenii săi frumoși”.
Comentatori politici de la Chișinău observă că apogeul cooperării moldo-americane a fost atins în 2014. În primăvara acelui an, adjuncta secretarului de stat american de la acea vreme, Victoria Nuland, aflată în Republica Moldova, calificase relațiile dintre Statele Unite și Moldova drept „mai strânse ca niciodată”. A urmat însă o perioadă mai puțin intensă, datorată întâi de toate furtului din sistemul bancar.
Prim-ministra Maia Sandu a dat asigurări luni, 8 iulie, că guvernarea de la Chișinău va încerca să învețe din greșelile trecutului:
„Chiar dacă noi aici avem încă foarte mult de lucru ca să ajungem la o democrație veritabilă, sprijinul Dvs. a fost și este important pentru construirea statului de drept, pentru reformarea justiției, pentru construirea unui stat care să reprezintă și să apere cetățenii. Știm că Dvs. credeți în economia de piață și de asta învățăm de la Dvs cum trebuie să se construiască o economie de piață veritabilă, competitivă, cu o concurență adevărat pentru că doar printr-o economie sănătoasă se pot crea locuri de muncă, se pot asigura salarii mai mari, putem să creștem standardele de viață ale cetățenilor Republicii Moldova”.
### Vezi și... ### Karen Hilliard (USAID): s-au făcute progrese în combaterea „corupției mici”, nu a „marii corupții”Pe parcursul vizitei din aceste zile, adjunctul administratorului biroului USAID pentru Europa și Eurasia, Brock Bierman, a mers la Telenești, unde de doi ani funcționează o stație de epurare modernizată cu sprijin american. Autoritățile speră să aplice proiecte similare și în alte orașe ale țării, or, datele Inspectoratului Ecologic de Stat arată că peste 90 la sută din stațiile de epurare a apelor uzate sunt învechite și în loc să stăvilească poluarea mediului, de fapt, s-au transformat într-o sursă de pericol pentru sănătatea localnicilor din preajmă.