Linkuri accesibilitate

Brock Bierman: „Oamenii ar trebui să înțeleagă că şi ei sunt responsabili de situația din ţară”


Brock Bierman, în studioul Europei Libere
Brock Bierman, în studioul Europei Libere

Interviu cu administratorul adjunct pentru Europa şi Eurasia din cadrul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională.

Din 1992, de când s-a pus temelia relaţiilor diplomatice moldo-americane, Statele Unite au oferit Republicii Moldova peste 1,4 miliarde de dolari. Una din organizaţiile prin care a fost canalizată partea leului din finanţare este Agenţia SUA pentru dezvoltare internațională. În această săptămână a fost lansat programul „​Comunitatea mea”​ care oferă primăriilor din ţară posibilitatea obţinerii unui grant de aproape jumătate de milion de dolari pentru necesităţile localităţii. Mai multe despre sprijinul SUA în interviul cu administratorul adjunct pentru Europa şi Eurasia din cadrul Agenţiei SUA pentru dezvoltare internaţională, Brock Bierman:

Europa Liberă: Dle Bierman, este pentru prima dată când vizitaţi Republica Moldova în calitate de adiministrator adjunct al USAID, însă până acum aţi vizitat de nenumărat ori ţara. În prezent care este cea mai mare provocare a Republicii Moldova, din punctul Dvs. de vedere?

Brock Bierman: „Provocările sunt câteva, însă înainte de a le enumera, cred că este important să vorbim şi despre evoluţii, să recunoaştem că Republica Moldova s-a dezvoltat rapid într-o perioadă scurtă de timp. Am fost aici pentru prima dată în 1997, când am vizitat ţara în calitate de turist pentru că bunelul meu s-a născut aici şi de atunci am revenit în Republica Moldova de nenumărate ori, inclusiv în calitate de reprezentant al USAID. Pot să vă spun că ţara a evoluat mult. În decembrie 1997 a trebuit să parcurg distanţa de la Chişinău la Soroca în cinci ore. Astăzi, ca să faci acelaşi drum îţi ia doar două ore. Desigur, acest lucru a fost posibil datorită sprijinului SUA care a reconstruit acest drum. Vorbind despre provocări, regret că sunt foarte mulţi tineri care s-au văzut nevoiţi să părăsească Republica Moldova în căutarea unui salariu mai bun. Înţeleg că venitul mediu în ţară este de 250 de dolari?”

Europa Liberă: Cei cu un asemenea venit se consideră norocoşi…

Brock Bierman: „Deci, venitul minim ar fi în jur de o sută de dolari pe lună. Din păcate, există şi acest aspect dureros în realitatea Republicii Moldova. Însă am rămas uimit de optimismul oamenilor pe care i-am întâlnit aici, inclusiv am stat de vorbă cu oameni de afaceri care cred în viitorul ţării.”

Europa Liberă: Când v-am întrebat de provocări credeam că veţi vorbi inclusiv despre corupţie, despre problemele din sistemul judiciar.

Brock Bierman, intervievat de corespondenta Europei Libere Diana Răileanu
Brock Bierman, intervievat de corespondenta Europei Libere Diana Răileanu

Brock Bierman: „Încă nu am ajuns la acest capitol. Încerc doar să vă împărtășesc din concluziile pe care le-am făcut după ce am vizitat mai mulţi oameni de afaceri. Tocmai pentru a-i susţine, zilele trecute am lansat proiectul FabLab, o platformă pentru tinerii pasionaţi de tehnologii, creaţie şi afaceri, în speranţa că vor crea noi locuri de muncă mult mai bine plătite. Un alt domeniu care ne interesează şi în care investim este industria textilelor. Şi trebuie să recunosc că în garderoba mea am inclusiv un costum pe care l-am cumpărat de la Fabrica „Ionel” în 1999. Ce vreau să spun că sunt sectoare care merită să fie dezvoltate în Republica Moldova. Desigur, sunt şi multe provocări.

Acum să ne referim la corupţie. În aceste zile m-am întâlnit cu mulţi reprezentanţi ai statului, inclusiv cu premierul Pavel Filip şi cu preşedintele Igor Dodon. Le-am spus că majoritatea tinerilor antreprenori din Republica Moldova se confruntă cu trei probleme: corupţia, corupţia şi încă o dată corupţia. Acest mesaj l-am transmis politicienilor moldoveni, că oamenilor de afaceri nu le pasă din ce partide fac parte, tot ce îşi doresc aceştia e să existe transparenţă şi ca autorităţile să-şi facă onest munca. Unii antreprenori mi-au spus că nu pot face faţă lucrurilor din cauză că trebuie să facă faţă controalelor sau regulilor de piaţă care se schimbă peste noapte. Am transmis acest mesaj guvernanţilor, menţionând că este foarte important ca oamenii de afaceri să se simtă în siguranţă, iar activităţile lor să evolueze. Sunt de părere că cu cât statul impune mai puţine reguli mediului privat, cu atât mai bine.”

Europa Liberă: Aţi menţionat mai devreme că bunicul Dvs. este originar din Republica Moldova, de la Soroca, dacă am înţeles eu bine…

Sprijinul nostru i-a ajutat pe vinificatori să scoată politicul din ecuaţie şi le-a oferit mai multă încredere. Noi monitorizăm îndeaproape felul în care sunt cheltuiţi banii şi insistăm pe transparenţă...

Brock Bierman: „Da, bunelul meu a venit în Statele Unite în 1906. S-a născut la Soroca, a locuit în Chişinău şi a emigrat în SUA. Era foarte mândru de rădăcinile pe care le avea. Multe cunoştinţe despre Republica Moldova mi-au fost transmise prin tata. De exemplu, când eram mic tata îmi spunea: „Brock, bunelul tău spune că el este „cel care”! Pentru un copil de zece ani acest îndemn părea de neînţeles.” Mai târziu mi-am dat seama ce se ascunde în spatele proverbului „tu eşti cel care!”. Deci, asta înseamnă că tu eşti cel sau cea care poate schimba lucrurile în comunitatea din care faci parte!”

Europa Liberă: Acest îndemn poate fi şi un motto pentru situaţia în care se află acum Republica Moldova?

Brock Bierman: „Oamenii ar trebui să înțeleagă că inclusiv ei sunt responsabili de situația din ţară. Zilele acestea am lansat programul „Comunitatea Mea”, cu un buget de peste 20 de milioane de dolari, destinat primărilor din toată ţara, care vor putea accesa granturi de până la jumătate de milion de dolari pentru proiecte de infrastructură: iluminare stradală, apeducte, reparația școlii și grădiniței sau dezvoltarea unei pagini web prin care să devină mai transparenţi în faţa sătenilor. De fapt, lucrul cu comunitatea reprezintă una dintre condiţii pentru oferirea acestui grant, primarii vor trebuie să se implice şi să conclureze cu sătenii pentru identificarea necesităţilor pe care se vor cheltui banii. Este foarte important ca oamenii să înţeleagă că trebuie să fie activi dacă vor ca lucrurile să se schimbe în bine în satele lor, că trebuie să asiste la şedinţele consiliului local, să fie informați, să voteze conștient la alegeri. Oamenii pot influenţa starea lucrurilor doar dacă vor fi activi şi să se implice în comunităţile din care fac parte.”

Europa Liberă: De-a lungul anilor, Statele Unite şi USAID au sprijinit Republica Moldova indiferent de situaţia politică şi economică prin care trecea ţara. Mulţi se întreabă câtă răbdare mai pot avea partenerii externi ai ţării şi dacă acest sprijinul este unul necondiţionat?

Este importantă şi campania electorală, şi aici vorbesc despre necesitatea unei prese independente şi echidistante...

Brock Bierman: „Desigur, acest ajutor este necondiţionat. Republica Moldova are toate şansele să evolueze rapid şi are nevoie de un partener de nădejde în acest parcurs. De asemenea, vrem să ne asigurăm că Republica Moldova are acces la diverse pieţe de desfacere, aşa cum s-a întâmplat în domeniul vinicol. Am stat de vorbă cu mai mulţi vinificatori care mi-au spus că doar datorită Statelor Unite au reuşit să depăşească embargoul impus de Federaţia Rusă în 2006 şi apoi în 2013. Dacă în trecut 70 la sută din vinuri se îndreptau spre Rusia, astăzi lucrurile sunt complet invers – 70 la sută din exporturi pleacă spre Occident sau Asia. Sprijinul nostru i-a ajutat pe vinificatori să scoată politicul din ecuaţie şi le-a oferit mai multă încredere. În ce priveşte programele pe care le dezvoltăm, noi monitorizăm îndeaproape felul în care sunt cheltuiţi banii şi insistăm pe transparenţă. Deci, în această privinţă există anumite condiţionări. Însă vreau să fie foarte clar că Statele Unite sunt alături de Republica Moldova în parcursul ei european şi sperăm chiar că vom asista la ziua când ţara va deveni membră a UE.”

Europa Liberă: Pe parcursul vizitei v-aţi întâlnit cu lideri politici, dar şi cu reprezentanți ai societăţii civile. În acest an vor avea loc două scrutine electorale: unul local la finele acestei luni şi alegeri parlamentare la toamnă. Uniunea Europeană a criticat guvernarea pentru introducerea sistemului electoral mixt, care pare să convină partidului de la guvernare PD şi Partidului Socialiştilor, cu viziuni pro-ruse. În aceste condiţii, puteţi fi optimist că la toamnă vom asista la un scrutin corect?

Brock Bierman: „Dacă alegerile vor fi corecte? Sper că aşa va fi. Însă un scrutin corect nu se referă nemijlocit doar la ziua alegerilor. Este importantă şi campania electorală, şi aici vorbesc despre necesitatea unei prese independente şi echidistante. Avem nevoie de relatări obiective şi echidistante şi avem nevoie de cetăţeni care să facă diferenţa între ştirile corecte şi cele manipulatorii. Mă bucur că m-aţi întrebat despre procesul politic din Republica Moldova. Noi suntem interesaţi să sprijinim autorităţile să înţeleagă cum pot să consolideze democraţia. Iată de ce pe parcursul acestei vizite m-am întâlnit atât cu politiceni de la guvernare, cât şi cu cei din opoziţie. Mesajul meu către ei a fost să se implice activ, să participe la schimbările din comunitate, iar asta cu siguranţă va ajuta ţara.”

XS
SM
MD
LG